Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

16 Ιαν 2020

Η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή ο συνάδελφος βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης για τις διεκδικήσεις μας και τον απεργιακό μας αγώναΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Για το όργιο παράνομων απεργοσπαστικών-τρομοκρατικών μηχανισμών στον όμιλο ΟΤΕ απέναντι στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους και τις συλλήψεις απεργών.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, συνεχίζουν τον αγώνα τους μετά από πολυήμερη απεργία, και απαιτούν υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) σε όλο τον όμιλο, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω.
Η στάση της εργοδοσίας είναι προκλητική. Στις συναντήσεις με την ΟΜΕ-ΟΤΕ ζητά ξανά από τους εργαζόμενους στήριξη της στρατηγικής της διεύρυνσης της κερδοφορίας του ομίλου. Στρατηγική που για τους μετόχους σημαίνει τεράστια κέρδη (1,3 δις για το 2018), μυθικά μερίσματα (πάνω από 300εκ) και για τους εργαζόμενους κατακερματισμός σε πολλές διαφορετικές ταχύτητες, διόγκωση της δανεικής εργασίας, εργολαβοποίηση, εντατικοποίηση, μισθούς πείνας, μείωση προσωπικού με "εθελούσιες" ή μη απολύσεις.
Τα παραπάνω όμως, δεν της αρκούν. Πατώντας στις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, όπως διαμορφώθηκαν από το νομοθετικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών (και με τον Ν. 4016/2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που διευκολύνει το αντεργατικό πλαίσιο των αποσχίσεων), επιδιώκουν παραπέρα χτύπημα των εργασιακών σχέσεων στον όμιλο ΟΤΕ (απόσχιση έργου, δημιουργία θυγατρικών, απολύσεις κλπ.).
Ταυτόχρονα, αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για υπογραφή ΣΣΕ στις θυγατρικές, προέβη σε απόλυση των φυλάκων εν μέσω απεργίας, που δεν έχουν υπογράψει την απόλυσή τους, ενώ στις 12/12/19, απροειδοποίητα, έκλεισε την OTEAcademy στη Θεσ/νίκη απολύοντας 3 εργαζόμενες.
Η εργοδοσία του ΟΤΕ στις 07/01/20, αποθρασυμένη από την κυβερνητική κάλυψη και τη σιωπή της πλειοψηφίας των ΜΜΕ, αλλά και εξοργισμένη από την αποτυχία της προσπάθειας κοινωνικού αυτοματισμού και τρομοκράτησης των εργαζομένων, πέρασε σε απροκάλυπτη επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους, που περιφρουρούσαν τον απεργιακό τους αγώνα πανελλαδικά. Εξαπέλυσε όλους τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς (εργασία από το σπίτι, εκβιασμό των απεργών ασφαλείας, συνεργασία με αποθήκες τρίτων, πρόσληψη εργολάβων κατά την διάρκεια της απεργίας, εναλλαγή κτιρίων, χρήση κτιρίων άλλων επιχειρήσεων), επιτέθηκε ενάντια στους απεργούς με την αποφασιστική παρέμβαση της καταστολής του κρατικού μηχανισμού, της αστυνομίας, προέβη σε μηνύσεις και συλλήψεις απεργών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε:
·       Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος απεργός, όπως ορίζει και η εργατική νομοθεσία και να παρέμβει η επιθεώρηση εργασίας προκειμένου να ακυρώσει τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας, οι οποίοι είναι παράνομοι.
·       Να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Ο Βουλευτής

Στολτίδης Λεωνίδας

Επισκέπτες