Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

24 Ιαν 2020

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΣΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ ΜΕ ΕΞΙΣΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Σε 2 συνεδριάσεις του ΔΣ της ομοσπονδίας την Τρίτη 21/1 και την Τετάρτη 22/1 η πλειοψηφία της ΟΜΕ – ΟΤΕ προσπάθησε να περάσει ως ΣΣΕ το απαράδεκτο κείμενο το οποίο έχει απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων. Απόρριψη η οποία έχει σφραγισθεί με δεκάδες αποφάσεις που πήραν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Στην προσπάθεια τους να το εγκρίνουν αξιοποίησαν απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Στο 1ο ΔΣ την Τρίτη κάτω από την πίεση εργαζομένων που παρακολουθούσαν το ΔΣ το απέσυραν. Την Τετάρτη καθυστέρησαν 8 ώρες την έναρξη του ΔΣ το οποίο ξεκίνησε στις 18:00 και τελικά έφεραν προς ψήφιση το κείμενο στις 22:00 όταν είχαν φύγει κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα μέλη αυτά δεν έπρεπε να φύγουν γιατί ήταν γνωστό ότι θα τεθεί το κείμενο σε ψηφοφορία. Τελικά, μετά από μια διαδικασία παρωδία επεδίωξαν να εγκριθεί το απαράδεκτο κείμενο. Είναι, προφανές, ότι δεν μπορεί αυτό να γίνει αποδεκτό. Είναι, προφανές, ότι ένα τέτοιο κείμενο το οποίο προσπάθησαν να το εγκρίνουν με τέτοιες διαδικασίες δεν μπορεί να το υπογράψει κανένας.

Στο σημείο αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής. Η ΑΚΕ που καταψήφισε το κείμενο αντιπρότεινε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση αποδεχόμενη το απαράδεκτο κείμενο ως βάση διαπραγμάτευσης, ζητώντας να συνεχιστούν οι συζητήσεις, χωρίς κινητοποιήσεις, με στόχο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και κουπόνια για όσους έχουν προσωπική διαφορά. Είναι, προφανές, ότι οι δυνάμεις της πλειοψηφίας είτε συμφωνούν με το απαράδεκτο κείμενο (ΠΑΣΚΕ – ΑΚΕ ΠΑΣΕ Ομοσπονδίας), είτε ντρέπονται να πουν οτι συμφωνούν (Αγωνιστική Συνεργασία), είτε διαφωνούν (ΑΚΕ) έχουν βάλει ταβάνι στην διεκδίκηση, ταβάνι που είναι πολύ πιο κάτω από όσα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν ορίσει ως πλαίσιο διεκδίκησης το οποίο δεν είναι άλλο παρά η ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ για όλους με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ – ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ

Επειδή η εργοδοσία δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια και επειδή οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού θα επιδιώξουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να ικανοποιήσουν τα «θέλω» της. Για αυτό πρέπει οι εργαζόμενοι πιο αποφασιστικά να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την αντίδρασή τους.

Την ώρα που γράφεται αυτή η ανακοίνωση, με πρωτοβουλία της ΕΣΚ συμπληρώθηκαν οι απαραίτητες υπογραφές για την προκήρυξη νέου έκτακτο ΔΣ της ΟΜΕ – ΟΤΕ μέσα στις 5 επόμενες μέρες, όπως ορίζει το καταστατικό. Στο ΔΣ αυτό, το οποίο απαιτούμε με ευθύνη της ΟΜΕ-ΟΤΕ να έχει ζωντανή κάλυψη, θα πρέπει να απορριφθεί οποιαδήποτε πρόταση που είναι μακριά και έξω από το πλαίσιο για το οποίο έδωσαν την απεργιακή μάχη για 19 μέρες οι εργαζόμενοι. Πλαίσιο που ορίζει ως στόχο την υπογραφή ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω και την ακύρωση των απολύσεων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Είναι ξεκάθαρο ότι η αδυναμία της πλειοψηφίας της ΟΜΕ να εγκρίνει τη συμφωνία της με την εργοδοσία, για πρώτη φορά στην ιστορία, είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικής παρέμβασης των εργαζόμενων στις εξελίξεις. Η τεράστια συμμετοχή στην απεργία και οι αποφάσεις μέσα από μαζικές διαδικασίες έχουν εμποδίσει τις δυνάμεις που τα τελευταία χρόνια είχαν μάθει να περνάνε ΣΣΕ που ήταν «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα της εργοδοσίας να το ξανακάνουν. Όλα όσα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα μας δείχνουν και το πως θα πρέπει να συνεχίσουμε. Η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, οι μαζικές διαδικασίες και οι αποφάσεις των εργαζόμενων είναι το πλαίσιο με βάση το οποίο θα πρέπει να συνεχίσουμε ώστε να μην επιτρέψουμε σε καμια πλειοψηφία της ομοσπονδίας να κάνει πίσω από τις διεκδικήσεις μας. Να μην επιτρέψουμε να σε κανέναν να κάνει πίσω  από το αίτημα των εργαζόμενων για ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΣ


Επισκέπτες