6 Δεκ 2019

OTE Awards : Ο ΟΤΕ υποψήφιος για πρωταθλητής εργατικών ατυχημάτων

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη ένας ακόμα συνάδελφος μας αντί να γυρίσει σπίτι του μετά τη δουλειά πήγε στο νοσοκομείο.Μάλιστα, όπως φαίνεται η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη. Ο συνάδελφος, που δούλευε μόνος του, διεκομήσθη χωρίς τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο, χωρίς κανείς να γνωρίζει πόση ώρα ήταν αβοήθητος, αφού τυχαία κάποιος περαστικός ενημέρωσε συνεργείο καλωδιακών που δούλευε σε κοντινή απόσταση.

Μέσα από ένα ακόμα δυσάρεστο περιστατικό αναδεικνύεται η τραγική υποβάθμιση στα ζητήματα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων που βιώνουμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς. Η εντατικοποίηση, ο μπαμπούλας της αξιολόγησης, η συνεχής πίεση από πλευράς στελεχών οδηγεί όλο και περισσότεροι συνάδελφοι να έρχονται αντιμέτωποι με εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια. Δεν είναι ούτε η κακιά στιγμή ούτε η προδιάθεση, όπως θα σπεύσουν να πουν οι καλοθελητές. Είναι η ασφυκτική πίεση της δουλειάς που «τσακίζει κόκκαλα». Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Καθημερινά, υπεύθυνοι έργου, προϊστάμενοι ακόμα και διαμερισματάρχες τσεκάρουν την απόδοση των εργαζόμενων σε πραγματικό χρόνο ασκώντας τους αφόρητη πίεση. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, ειδικά της πρώτης γραμμής (τεχνικοί – πωλητές – τηλεφωνικά κέντρα) έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με εξαγριωμένους πελάτες, που λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας και της τραγικής έλλειψης προσωπικού, περιμένουν εβδομάδες να εξυπηρετηθούν, το κοκτέιλ γίνεται εκρηκτικό. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι μέσα σε όλα αυτά πρέπει να είναι και ψύχραιμοι και να ακούν υπομονετικά τις ύβρεις και τις απειλές των πελατών. Αυτή είναι η ανάπτυξη και η «κανονικότητα» που ευαγγελίζονται κυβέρνηση και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αν τώρα δεν πάρουμε μέτρα δεν ξέρουμε ποιος και πότε θα είναι ο επόμενος.


ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Και από το σημερινό περιστατικό αναδεικνύεται ότι τα διμελή συνεργεία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη για την ασφαλή εργασία των τεχνικών. Δεν μπορεί κανείς να κάνει τα στραβά μάτια. Αν ο συνάδελφος δεν δούλευε μόνος του θα είχε πάει πολύ πιο γρήγορα στο νοσοκομείο και όλοι καταλαβαίνουμε πόσο κρίσιμο είναι και τα δευτερόλεπτα σε αυτές τις καταστάσεις. Για να μην πούμε τι θα γινόταν αν ο συνάδελφος ήταν στο υπόγειο κάποιας πολυκατοικίας ή σε κάποιο βουνό....

Δεν πάει άλλο! Ήρθε η ώρα της απόδοσης ευθυνών

Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Οι εργαζόμενοι παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορόνα – γράμματα γιατί η διοίκηση του ΟΤΕ θεωρεί τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας τους κόστος και ως κόστος προσπαθεί να το συμπιέσει. Οι πλειοψηφίες των σωματείων και της ομοσπονδίας οφείλουν να σταματήσουν να κάνουν τα στραβά μάτια στις αυθαιρεσίες της διοίκησης. Θα πρέπει, επιτέλους, οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Μπροστά στη διαπραγμάτευση για τη νέα ΣΣΕ θα πρέπει τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας να είναι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων.

Απαιτούμε:
·       Την τιμωρία κάθε υπεύθυνου. Αποτελεί υποχρέωση των πλειψηφιών των τεχνικών σωματείων η διασφάλιση ότι δεν θα κουκουλωθούν οι ευθύνες. 
·       Με απόφαση των σωματείων και της ΟΜΕ να επιβληθούν τα διμελή συνεργεία. Είναι κομβικό ζήτημα για τη διασφάλιση της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζόμενων.
·       Οι επιτροπές υγείας και ασφάλειας να διαδραματίσουν επιτέλους το ρόλο που τους αρμόζει.
·       Άμεσες προσλήψεις προσωπικού για τα υποστελεχωμένα από τις «εθελούσιες» απολύσεις τμήματα προκειμένου να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι από την εντατικοποίηση της εργασίας.

Ταυτόχρονα ζητάμε από τις κατά τόπους επιθεωρήσεις εργασίας να αναλάβουν την διασφάλιση των παραπάνω βάση της ευθύνης που προκύπτει από το ρόλο τους ως ελεγκτικός μηχανισμός.

Οι συνάδελφοι στο ΤΤΛΠ Αμπελοκήπων αποφάσισαν να συντάξουν και να αποστείλουν επιστολή διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση με την οποία καταγγέλλουν την εντατικοποίηση, την έλλειψη προσωπικού, τα μονοπρόσωπα συνεργεία, τις απειλές για απολύσεις και για απόσχιση έργου. Για αυτό το λόγο αποφάσισαν από Δευτέρα 9/12 όλα τα συνεργεία να είναι διμελή. Καλούμε κάθε ΤΤΛΠ και κάθε ΤΔΕ της ΠΕΤ – ΟΤΕ να πάρει απόφαση επιβολής των διμελών συνεργείων.

Καλούμε τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής με συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς να πάρουν τώρα αποφάσεις ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θέτουν τη σωματική τους ακεραιότητα σε κίνδυνο για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της διοίκησης, ότι δεν θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να αυξάνονται τα κέρδη της εργοδοσίας και το μέρισμα των μετόχων.

ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕΕπισκέπτες