Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

30 Δεκ 2019

Η κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα να περάσει στα χέρια των εργαζόμενων

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας για την άρνησή τους να συναντηθούν με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων στον όμιλο ΟΤΕ. Έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, τους εκπροσώπους 15.000 εργαζόμενων οι οποίοι απεργούμε εδώ και 10 μέρες. Η κυβέρνηση έδειξε, για μια ακόμη φορά, ότι στηρίζει πλήρως την εργοδοσία, κάνοντας το ίδιο που κάνει και η διοίκηση του ΟΤΕ η οποία αρνείται να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προσπαθώντας έτσι να αποφύγει την όποια συζήτηση για την υπογραφή μιας ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω, που αποτελεί τον κύριο στόχο του αγώνα μας.

            Η στάση αυτή από την μεριά της εργοδοσίας απέναντι στο κύριο αίτημά μας δεν είναι τυχαία. Όλα τα προηγούμενα χρόνια αύξησε την τεράστια κερδοφορία της, διαχωρίζοντας τους εργαζόμενους για να τσακίσει τα κεκτημένα δικαιώματά μας, προκειμένου ο όμιλος ΟΤΕ να γίνει πιο ανταγωνιστικός σε σχέση με τις άλλες επιχειρήσεις στον κλάδο. Στην ίδια ρότα θα συνεχίσει έχοντας στα σκαριά σχέδιο δημιουργίας νέων θυγατρικών που θα μεταφέρει εργαζόμενους ώστε να αυξήσει την ευελιξία με κάθε τρόπο. Η υπογραφή ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω, μπορεί να δημιουργήσει εκείνους τους όρους που θα γκρεμίζει τα σχέδια της εργοδοσίας στην πράξη και θα διαμορφώνει τους όρους προστασίας και διεύρυνσης των δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους.

Η ΕΣΚ από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα του απεργιακού αγώνα έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του, την οργάνωση του μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, με την συμμετοχή των ίδιων των εργαζόμενων. Τώρα είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε καλύτερα αυτούς όρους για να σπάσουμε την αδιαλλαξία της εργοδοσίας που βρίσκεται περισσότερο στριμωγμένη, παρά την κυβερνητική στήριξη. Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα δώσουν νέα δυναμική στις κινητοποιήσεις γιατί από εδώ και πέρα η συμμετοχή πρέπει να είναι καθολική.

1.     Οργάνωση γενικών συνελεύσεων από κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο. Δηλαδή, κάθε σωματείο να οργανώσει συνελεύσεις των μελών του σε όλη τη χώρα συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Να συζητήσουμε συλλογικά και οργανωμένα τις διεκδικήσεις μας και τον εμπλουτισμό τους. Ο αγώνας, οι διεκδικήσεις, η περιφρούρηση και κλιμάκωση του να γίνουν υπόθεση των εργαζόμενων. Να παρθούν αποφάσεις που θα δεσμεύουν τις διοικήσεις της ΟΜΕ και των συνδικάτων.
2.     Συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΜΕ για το σχεδιασμό των κινητοποιήσεων με βάση τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων
3. Οργάνωση τόσο πανελλαδικών όσο και κατά τόπους κινητοποιήσεων ενάντια στην εργοδοσία, για να της επιβάλλουμε να καθίσει στο τραπέζι με τους  δικούς μας όρους.
4.     Οι απεργιακές επιτροπές να ενισχυθούν και να φτιαχτούν κι άλλες. Με βάση και την απόφαση της ΟΜΕ καλούμε κάθε εργαζόμενο να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Προτρέπουμε κάθε συνάδελφο που επιθυμεί να συμμετάσχει σε απεργιακή επιτροπή να ενημερώσει την ομοσπονδία (info@ome-ote.gr) και την ΕΣΚ (info@eskote.gr). Να ενημερωθεί η ομοσπονδία για τις επιτροπές που έχουν ήδη συγκροτηθεί.

Αυτά τα μέτρα μπορούν να δώσουν  πραγματική διέξοδο απέναντι στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, αλλά και στα εμπόδια που βάζουν οι παρατάξεις που έχουν την πλειοψηφία στην ΟΜΕ –ΟΤΕ. Δεν φτάνει που δεν παίρνουν όλα τα αναγκαία  μέτρα για να προβληθεί το κύριο αίτημα των κινητοποιήσεων ώστε να αναγκαστεί η εργοδοσία σε υποχώρηση, αλλά προβάλουν τη λογική του «βάλαμε πλάτη, στηρίξαμε την εταιρία στα δύσκολα(;!), αποδεχθήκαμε όσα ήθελε η διοίκηση κλπ». Την ίδια στιγμή, την αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας ευνόησε και η απόφαση της ΑΚΕ, που έχει αυτοδυναμία στο σωματείο της Cosmote, που υπέγραψε λίγες ώρες πριν την έναρξη της απεργίας παράταση των όρων της ΣΣΕ που δεν μετενεργούν, στέλνοντας το μήνυμα στους συναδέλφους της Cosmote ότι «δεν μας πιέζει η λήξη της ΣΣΕ, έχουμε χρόνο».  
Δεν είναι δυνατόν οι παρατάξεις που εκπροσωπούν την πλειοψηφία και είχαν στα ψηφοδέλτια τους πάνω από 600 υποψήφιους να μην μπορούν όλες μαζί να κινητοποιήσουν περισσότερους από 30-40 εργαζόμενους, ούτε είναι δυνατόν να απουσιάζουν ακόμα και εκλεγμένοι από τις κινητοποιήσεις. Η απαράδεκτη στάση των παρατάξεων που έχουν την πλειοψηφία, τόσο στην οργάνωση, όσο και στην διεξαγωγή των κινητοποιήσεων δεν είναι  απλώς θέμα ανικανότητας. Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να βάλουν μπροστά τα δίκαια αιτήματα μας και να διαμορφώσουν τους όρους για να αναγκάσουμε την εργοδοσία να τα ικανοποιήσει. Είτε υπονομεύοντας τις ίδιες τις αποφάσεις τους είτε μη μπορώντας να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους γιατί για χρόνια τους εκπαίδευσαν ότι τα σωματεία είναι μηχανισμοί συνδιοίκησης.

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι το σωματείο των εργαζόμενων στην Cosmote e-Value έστειλε σήμερα στην εργοδοσία εξώδικο με το οποίο ζητά να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για υπογραφή ΣΣΕ στην e-Value. Εδώ μπορείτε να δείτε το πλαίσιο διεκδίκησης. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε το πλαίσιο αυτό υλοποιεί στην πράξη το αίτημα για υπογραφή ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω. Πιστεύουμε ότι η ενέργεια αυτή συμβάλει αποφασιστικά στον αγώνα μας αφού δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην εργοδοσία να επικαλείται νομικούς όρους και να μην συζητά ΣΣΕ στην E-Value και στις υπόλοιπες 

Επισκέπτες