Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

9 Δεκ 2019

Στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας απαντάμε με ενίαιο αγώνα και ενιαίο πλαίσιο διεκδίκησης

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη έγινε η συνάντηση της διοίκησης του ΟΤΕ με τη διαπραγματευτική ομάδα. Η διοίκηση του ΟΤΕ προσήλθε στη συνάντηση προκλητικότατη ζητώντας να χάσουν κι άλλα οι εργαζόμενοι γιατί δεν βγαίνει, επικαλούμενη πιθανούς και απίθανους κινδύνους από τον ανταγωνισμό. Η διοίκηση του ΟΤΕ φαίνεται να ξεχνά τα χρήματα που έχει εξοικονομήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα τελευταία χρόνια από τους εργαζόμενους και τους φορολογούμενους και πόσα ακόμα θα εξασφαλίσει τα επόμενα χρόνια από τα νομοθετημένα μέτρα των κυβερνήσεων. Πέρα από τα χρήματα που έχει εξασφαλίσει από τι κατάπτυστες ΣΣΕ των τελευταίων ετών, από τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, από την εργολαβοποίηση κλπ ας της θυμίσουμε πως αλλιώς έχει εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια € τα τελευταία χρόνια και πόσα ακόμα θα εξασφαλίσει τα επόμενα:
 • Από τη μείωση της φορολογίας που ήδη για το 2019 θα πάει από το 28% στο 24% αναμένεται να εξοικονομήσει περισσότερα από 15.000.000€!
 • Από τη μείωση της φορολογίας στα διανεμόμενα μερίσματα από 10% στο 5%. Δηλαδή, για το μέρισμα που θα αναμένεται να ξεπεράσει τα 300.000.000€ για το 2019 οι μέτοχοι από τη μείωση της φορολογίας εξοικονομούν 15.000.000€!
 • Από τα ΒΑΕ (Βαριά και Ανθυγιεινά) ένσημα που δεν κολλάει σε μια σειρά συναδέλφων που το δικαιούνται με βάση την ειδικότητα
 • Από τα κλιμάκια που έχει κόψει παράνομα από το 2012
 • Από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που προέβλεπαν οι νόμοι για το ασφαλιστικό ξεκινώντας από το νόμο Πετραλιά (νόμος της περασμένης δεκαετίας)
 • Από τις ιλλιγγειώδης επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων € για μια σειρά έργων (οπτικές ίνες, ΣΥΖΕΥΞΙΣ κλπ)
 • Από την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% έως το 2023 που ετοιμάζει να νομοθετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ.
 • Από την αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων


Ουσιαστικά μέσα από τη διαπραγμάτευση για τη ΣΣΕ και τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύεται το τι εννοούν οι κυβερνήσεις και οι επιχειριματικοί όμιλοι με τους όρους «ανάπτυξη για όλους» ή «δίκαιη ανάπτυξη» και «επιστροφή στην κανονικότητα». Ανάπτυξη για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και περαιτέρω μείωση μισθών και δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι οι αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις αποτελούν μονόδρομο για τους εργαζόμενους. Πέρα από τη μορφή αυτών των κινητοποιήσεων είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να οριοθετήσουμε το περιεχόμενο του αγώνα και των διεκδικήσεων. Η επιδίωξη της εργοδοσίας όχι απλά να διατηρήσει τις πολλές και διαφορετικές ταχύτητες εργαζόμενων αλλά και να τις αξιοποιήσει ώστε να επιτύχει το στόχο της, στρέφοντας τον ένα εργαζόμενο απέναντι στον άλλο, μπορεί και πρέπει να απαντηθεί μόνο μέσα από ένα πλαίσιο που θα ενώνει τα αιτήματα των εργαζόμενων και θα ακυρώνει στην πράξη τον κατακερματισμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό. Ένα πλαίσιο που θα αγκαλιάζει και θα αφορά όλους τους εργαζόμενους. Παλιούς, νέους, ενοικιαζόμενους, εργολαβικούς κλπ Αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από τη διεκδίκηση και υπογραφή ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω. ΣΣΕ που θα υπογραφεί και θα ισχύει σε κάθε θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ ώστε να μην εξαιρείται κανένας εργαζόμενος. Το αίτημα αυτό μπορεί να δώσει τα μαζικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται ώστε ο αγώνας, που αναμένεται να είναι δύσκολος, να είναι επιτυχημένος.

Μέσα από τη συνάντηση αναδείχθηκε κι ένα, επίσης, πολύ σημαντικό ζήτημα. Η εργοδοσία όπως είπαμε και παραπάνω, για πολλοστή φορά, είπε ότι δεν μπορεί να δώσει ουσιαστικές αυξήσεις επικαλούμενη τον ανταγωνισμό. Έκανε, δηλαδή, αυτό που κάνουν οι εργοδοσίες όλων των μονοπωλίων του κλάδου κάθε φορά που συναντούν εκπροσώπους εργαζομένων για την υπογραφή ΣΣΕ. Απέναντι, στην κοινή αυτή στάση των εργοδοτών του κλάδου θα πρέπει να οργανώσουμε την ενιαία απάντηση των εργαζόμενων του κλάδου ώστε να καταρρεύσει το επιχείρημά των πρώτων. Η απάντηση αυτή μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από τη διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ. Κλαδική ΣΣΕ που θα βάζει εμπόδια στην εργολαβοποίηση αφού θα ορίζει κατώτερες αμοιβές και δικαιώματα για το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου. Αναδεικνύεται, λοιπόν, ως άμεση ανάγκη ο συντονισμός των σωματείων του κλάδου και η μετατροπή της ομοσπονδίας σε κλαδική. Δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε δευτερεύον ζήτημα, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν, όσοι αντιδρούν μέχρι σήμερα. Είναι επείγον και πιο κρίσιμο από ποτέ για το μέλλον όλων των εργαζόμενων και του ΟΤΕ και του κλάδου γενικότερα. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά σε όσα γίνονται στις τράπεζες τις τελευταίες μέρες.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ - ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Τα έργα και οι μέρες του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι πλέον γνωστά σε όλους μας. Όλα τα προηγούμενα χρόνια έβαζαν πλάτη για να στηρίξουν τις κυβερνήσεις που έδιναν «γη και ύδωρ» στο κεφάλαιο και υπέγραφαν ΣΣΕ για να εξυπηρετήσουν την κερδοφορία του ομίλου. Έτσι και σήμερα με την στάση τους, είτε με το κλίμα αναμονής για τη νέα συνάντηση που καλλιεργούν ΠΑΣΚΕ και Ενωτική – Αγωνιστική Συνεργασία, είτε με την στάση της ΑΚΕ που δεν συμμετέχει καν στις ενημερώσεις ρίχνουν νερό στο μύλο της εργοδοσίας. Ωστόσο, η μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στις απεργιακές κινητοποίησεις των τελευταίων ετών με βασικό αίτημα τη ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ στον όμιλο ΟΤΕ τους έχει δέσει χέρια και πόδια και για αυτό βλέπουμε όλες αυτές τις παλινωδίες το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα όσα έγιναν στο έκτακτο συνέδριο και στις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΟΜΕ που ακολούθησαν. Χωρίς τη μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων το παιχνίδι θα ήταν ήδη χαμένο. Με τη μαζικότερη και αποφασιστικότερη συμμετοχή μπορούμε να κερδίσουμε τα πάντα.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις η ΕΣΚ – ΟΤΕ θα ρίξει όλες της, τις δυνάμεις ώστε ο αγώνας, αυτή τη φορά, να είναι νικηφόρος για τους εργαζόμενους. Καλούμε την ομοσπονδία να πάρει απόφαση 24ώρης απεργίας για την Παρασκευή 13/12, που θα γίνει η νέα συνάντηση με την εργοδοσία, με κάλεσμα σε πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα. Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία να κάνουν Γενικές Συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα και να παρθούν αποφάσεις αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Η απάντηση μας στην εργοδοσία θα πρέπει να είναι η διεκδίκηση ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ που θα προβλέπει:
 • Κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος του διαχωρισμού των εργαζομένων του ομίλου, σε νέους – παλιούς, μητρικών – θυγατρικών, απευθείας – μέσω τρίτων εταιρειών
 • Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας
 • Μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, 7ωρο – 5νθημερο – 35ωρο με τις αποδοχές του 8ώρου.
 • Μισθολογικά κλιμάκια στα επίπεδα που ήταν πριν τις μειώσεις (ΣΣΕ 2011) ως βάση διαπραγμάτευσης με αίτημα τις πραγματικές αυξήσεις
 • Ένταξη όλων των εργαζομένων (ενοικιαζόμενων ή μη) της e-Value και των υπολοίπων θυγατρικών  στην ενιαία ΣΣΕ
 • Υπογραφή και εφαρμογή της ΣΣΕ σε κάθε θυγατρική του ομίλου
 • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού
 • Αναγνώριση των τίτλων σπουδών
 • Μέτρα υγείας και ασφάλειας που θα διασφαλίζουν τη σωματική μας ακεραιότητα

Διεκδικούμε:
 • Υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας
 • Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας  στα 751 ευρώ ως κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζόμενους
 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων
 • Να σταματήσουμε την νέα επίθεση της κυβέρνησης που σαρώνει ότι απέμεινε όρθιο στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα και μετατρέπει ακόμα περισσότερο την ασφάλιση σε ατομική υπόθεση.


ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΤΗΠ
ΤΕΤΑΡΤΗ 11/12 στις 6.30 μμ 
Αίθουσα Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αγίας Φιλοθέης 5β Σύνταγμα
Να αποφασίσουμε πως, μαζί με όλους τους εργαζόμενους του κλάδου
 θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας
ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ

Επισκέπτες