Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

25 Νοε 2019

Μια ιστορία θα σας πω.......

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Επειδή η ιστορία είναι διδακτική θα γυρίσουμε λίγα χρόνια πίσω. Στα τέλη του 2014. Τότε, λοιπόν, που η διοίκηση της ΟΜΕ – ΟΤΕ διαπραγματευόταν την υπογραφή ΣΣΕ με την εργοδοσία. Η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή μιας ΣΣΕ με την οποία τα 2/3 των εργαζόμενων της πρώην OTEplus εντάχθηκαν στη ΣΣΕ του ΟΤΕ με μισθολογικά κλιμάκια μειωμένα κατά 40% σε σχέση με αυτά που ίσχυαν στην προηγούμενη σύμβαση, με άλλο ωράριο, με άλλα δικαιώματα, ενώ το 1/3 μεταφέρθηκε στην Cosmote e-Value χωρίς ΣΣΕ. Εκείνη τη σύμβαση είχαν υπερψηφίσει τα 16 από τα 35 μέλη του Δ.Σ. της ΟΜΕ – ΟΤΕ. Η ερώτηση που προκύπτει αβίαστα είναι και πως γίνεται να εγκρίνεται η υπογραφή μιας ΣΣΕ από τη μειοψηφία του Δ.Σ. ; Η απάντηση είναι ότι σε μια τόσο κομβική στιγμή για το μέλλον των εργαζόμενων στην ψηφοφορία δεν ήταν παρόντες και τα 35 μέλη του ΔΣ της ΟΜΕ αλλά τα 29. 6 μέλη του ΔΣ απείχαν. Ανάμεσα σε αυτούς που απείχαν ήταν και οι εκλεγμένοι με την παράταξη του Φωλιά. Με την αποχή τους έδωσαν τη δυνατότητα να εγκριθεί μια ΣΣΕ η οποία ήταν ένα τεράστιο δώρο στην εργοδοσία και ταφόπλακα για το μέλλον των εργαζόμενων. Σήμερα, 4 χρόνια μετά όλοι γνωρίζουμε τι πρόσφερε η ΣΣΕ αυτή στην εργοδοσία (τεράστια κέρδη και μερίσματα για τους μετόχους) και τι προκάλεσε στους εργαζόμενους (διάσπαση εργαζομένων, μισθούς πείνας, διαφορετικά ωράρια και δικαιώματα).


Η ΕΣΚ τότε είχε πάρει επάνω της όλο το βάρος του όχι, αρνούμενη να αποδεχθεί το διαχωρισμό των εργαζόμενων, τους νέους μισθούς πείνας, τα τσακισμένα δικαιώματα. Ναι αυτοί που λούζει με ύβρεις ο Φωλιάς, που λέει ότι τα παίρνουν είπαν ΟΧΙ. Αυτός που είναι άσπιλος και αμόλυντος, συνέβαλε αποφασιστικά (με την προσφιλή του μέθοδο της αποχής) στην υπογραφή της ΣΣΕ που αναγκάζει σήμερα τους νέους εργαζόμενους να ζουν με 680€ το μήνα.

Η ιστορία της σύμβασης του 2015 ξεκαθαρίζει το ρόλο κάθε παράταξης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ – (Δ)ΑΚΕ) υπηρετούν φανερά τη στόχευση της εργοδοσίας. Όταν, όμως λόγω της πίεσης των εργαζόμενων, το χέρι τους «τρέμει» και δυσκολεύονται να υπογράψουν επαίσχυντες ΣΣΕ, υπάρχουν πρόθυμοι να τους κρατήσουν το χέρι. Το ρόλο αυτό έπαιξε η ΑΣΕ το 2015 με την αποχή της. Μάλιστα, μετά την υπογραφή της κατάπτυστης ΣΣΕ η ΑΣΕ εξέδιδε ανακοινώσεις με τις οποίες πανηγύριζε ότι κατάφερε να κλείσει την OTEplus, η οποία βέβαια ποτέ δεν έκλεισε.

Επειδή, μπροστά μας έχουμε το ζήτημα της διαπραγμάτευσης της νέας ΣΣΕ είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να διεκδικήσουμε και να επιβάλουμε με τον αγώνα μια σύμβαση που θα διορθώνει όσα διαμόρφωσαν οι τελευταίες ΣΣΕ και ειδικά αυτή του 2015. Είναι αναγκαίο να γίνει πραγματικότητα το πλαίσιο διεκδίκησης της ΕΣΚ. Πλαίσιο που συμπυκνώνεται στο αίτημα για ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ, με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω. Ένα πλαίσιο που δρα ενοποιητικά για το σύνολο των εργαζόμενων στον όμιλο κόντρα στη λογική της πολυδιάσπασης που επιβάλει η εργοδοσία και συντηρεί το συνδικαλιστικό κίνημα με πολλούς τρόπους, όπως η ύπαρξη 6 σωματείων. Το πλαίσιο αυτό η παράταξη του Φωλιά το σαμποτάρει όπως αποδεικνύεται και από τη διαφωνία του και τη μη συμμετοχή του, στην εν εξελίξει προσπάθεια ενοποίησης της ΠΕΤ – ΟΤΕ με το σωματείο των εργαζόμενων στην Cosmote. Καλούμε κάθε εργαζόμενο να πάρει θέση και να μην επιτρέψει σε κανέναν, είτε φανερά, είτε κρυφά να παίξει με το μέλλον του. Καλούμε κάθε εργαζόμενο να απομονώσει το λασπολόγο και υβριστή Φωλιά. Αυτόν που βρίζει όποιον εργαζόμενο δεν τον ψηφίζει, αυτόν που βρίζει όποιον αποδομεί τα ψέματά του με επιχειρήματα, αυτόν που υπηρετεί με μια σειρά επιλογών την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αυτόν που όταν ο εργοδοτικός συνδικαλισμός τα βρίσκει σκούρα βάζει πλάτη να τον στηρίξει.

ΥΓ1 : Στην ανακοίνωση – οχετό που εξέδωσε ο Φωλιάς δεν λέει κουβέντα για τις διπλοψηφίες που νομιμοποίησε, για την ένσταση της ΕΣΚ που τελικά είχε γίνει από το 2018, για την κλαδική ομοσπονδία και την υπονόμευση της από τις δυνάμεις που και ο ίδιος εκπροσωπεί στον κλάδο, για το ψέμα ότι η ΕΣΚ συμφώνησε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις ενάντια στις εργολαβίες. Δεν λέει κουβέντα για τη στήριξή του με κάθε τρόπο, στην αποκαλούμενη από τους εργαζόμενους, συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ. Δεν απαντά σε τίποτα, μόνο χυδαιολογεί. Οι ύβρεις και η συκοφαντία είναι το καταφύγιο του όταν ξεμπροστιάζεται.

ΥΓ2 : Μια διευκρίνηση για τα χρήματα που γράφει ο Φωλιάς ότι παίρνουν οι εκλεγμένοι της ΕΣΚ. Τα χρήματα αυτά είναι χρήματα που λαμβάνονται με την κατάθεση αποδείξεων εξόδων. Άρα, για πρώτη, ίσως, φορά στην ανθρώπινη ιστορία κατηγορούνται εκλεγμένοι ότι «τα παίρνουν» ενώ αυτό που κάνουν είναι να παίρνουν χρήματα που έχουν ήδη ξοδέψει! Τα έξοδα αυτά αφορούν τη συνδικαλιστική δράση όλης της παράταξης (έξοδα μετακίνησεων, έξοδα διαμονής και μετακίνησης στις συνελεύσεις των Τοπικών Διοικουσών σε όλη τη χώρα, έξοδα εκτυπώσεων ανακοινώσεων, φυλλαδίων, πανό, συντήρηση site κλπ). Τα στοιχεία για τα έξοδα αυτά είναι στη διάθεση κάθε συναδέλφου.

Επισκέπτες