Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

28 Νοε 2019

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στα ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ το Σάββατο 30/11 ενάντια στο προωθούμενο νομοσχέδιο ΔΙΑΛΥΣΗΣ της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Συνάδελφισσες και συναδελφοι,
Η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί μια από της σημαντικότερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Αφορά το σύνολο των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων. Δεν αφορά μόνο όσους είναι συνταξιούχοι ή είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Η Κοινωνική Ασφάλιση σχετίζεται με τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας που απολαμβάνει ο λαός, με τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, με την προστασία της μητρότητας, με τη φροντίδα των παιδιών και των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), με τους ηλικιωμένους, με τους χρονίους πάσχοντες, με τις συντάξεις.

Την κατάκτηση αυτή έχουν βάλει στο στόχαστρο, εδώ και χρόνια, κυβέρνησεις, Ε.Ε. και μεγαλοεργοδότες προωθώντας μια σειρά αλλαγών με στόχο να μετατρέψουν την Κοινωνική Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση κάθε εργαζόμενου. Από το 1992 με το νόμο Σιούφα, και στη συνέχεια με τους νόμους Ρέππα, Πετραλιά, Κουτρουμάνη και τελευταία με το νόμο – λαιμητόμο Κατρούγκαλου οι κυβερνήσεις προωθούν την περίφημη ανταποδοτικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο η νέα κυβέρνηση, πατώντας πάνω στο νόμο Κατρούγκαλου, επιδιώκει να πάει ένα βήμα παραπέρα την διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω της υιοθέτησης του συστήματος των 3 πυλώνων:
  • Ο πρώτος πυλώνας της εθνικής σύνταξης, κρατικός, υποχρεωτικός, με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα.
  • Ο δεύτερος πυλώνας, Επαγγελματικά Ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση (Επενδυτικές Εταιρείες), επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος να μπορεί να επιλέξει μεταξύ κρατικού φορέα (Επαγγελματικό Ταμείο) ή ιδιωτικού.
  • Και τέλος, ο τρίτος πυλώνας, αυστηρώς ιδιωτικός, προαιρετικός και με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Υπάρχει και σήμερα, θα δώσουν φορολογικά κίνητρα, ώστε να ρίξει περισσότερους εργαζόμενους στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.


Ουσιαστικά, δηλαδή, προωθείται η πλήρης ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος. Επιδιώκουν, δηλαδή, το κοινωνικό δικαίωμα στην ασφάλιση να το μετατρέψουν σε «επένδυση». Όπως, λένε, ο εργαζόμενος θα αποφασίζει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν σε επένδυση υψηλού, μεσαίου ή χαμηλού ρίσκου! Δηλαδή, καλούμαστε να τζογάρουμε τα χρήματα, που με τόσο κόπο βγάζουμε, στο χρηματιστήριο.

Πολλοί εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα έχουν ιδιαίτερα δυσάρεστη εμπειρία από το τι σημαίνει «επένδυση» στο χρηματιστήριο. Είτε από προσωπική εμπειρία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 όταν έχασαν τις αποταμιεύσεις τους στο χρηματιστήριο είτε μέσω των «επενδύσεων» σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και δομημένα ομόλογα των αποθεματικών των ταμείων που απο τη μια πλευρά πρόσφεραν φρέσκο χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη προκάλεσαν τεράστιες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία.Τώρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι η επανάληψη του εγκλήματος θα έχει διαφορετικό αποτέλεσμα. Με απλά λόγια επιδιώκουν για μια ακόμη φορά να δώσουν τα χρήματα μας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Ταυτόχρονα, προωθούν και διαφημίζουν, μάλιστα ως φιλεργατικό μέτρο, τη μείωση των, λεγόμενων, εργοδοτικών εισφορών ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα του ΣΕΒ για μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους εργασίας». Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μείωση μισθού. Αυτά είναι χρήματα που οι εργοδότες βγάζουν από τη δουλειά μας και μέχρι σήμερα ο νόμος του υποχρέωνε να τα επιστρέφουν στους εργαζόμενους μέσω του ασφαλιστικού συστήματος.

Όλες αυτές τις ανατροπές, διαχρονικά, έχουν στηρίξει τόσο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όσο και η πλειοψηφία της ΟΜΕ – ΟΤΕ. Εδώ και χρόνια έχουν συμφωνήσει με τους εργοδοτες τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων. Έχουν συμφωνήσει, δηλαδή, τη δημιουργία μιας κοινής «εταιρίας» στην οποία εργαζόμενοι και εργοδότες θα συνεισφέρουν απο κοινού χωρίς καμία κρατική εγγύηση ή διασφάλιση των χρημάτων των εργαζομένων.  Μέσα από αυτή την «εταιρία» θα ασφαλίζεται ο εργαζόμενος, θα καλύπτονται παροχές κτλ, θα βγαίνει στη σύνταξη. Βέβαια, αποκρύπτουν το γεγονός και αυτές οι δυνάμεις που έχουν την πλειοψηφία, ότι άμα ο εργαζόμενος απολυθεί ή χάσει την δουλειά του, μένει ξεκρέμαστος και με τους κόπους μιας ζωής στον αέρα. Αποκρύπτουν το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι με τόσα πολλά που χάσαμε μέσα στην κρίση δε θα έχουμε την δυνατότητα για ουσιαστικές παροχές.   

Πέρα από τα επαγγελματικά ταμεία οι εργαζόμενοι έχουν εμπειρία του τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης από τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια υγείας. Αυτά πατάνε πάνω στο υπάρχον σύστημα ασφάλισης με μια σειρά εξαιρέσεων και απαλλαγών που στην πράξη υποχρεώνουν τον «ασφαλισμένο» να βάζει το χέρι στην τσέπη ακόμα και για στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας. Για πλήρη κάλυψη από τέτοιου είδους συμβόλαια δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσα χρήματα απαιτούνται.

ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΑΓΩΝΑ – ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την περαιτέρω διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Πρέπει να δώσουμε αποφασιστική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τα χρήματα μας να δίνονται χάρισμα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την περαιτέρω υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, την περαιτέρω μείωση των συντάξεων.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο το Σάββατο 30/11 να συμμετάσχει στα συλλαλητήρια εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, συνδικάτων σε όλη τη χώρα. Με μπροστάρη τις ταξικές δυνάμεις το εργατικό κίνημα μαζί με τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, με όλους  αυτούς που πλήττονται από την πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του μπορούμε να βάλουμε φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης.

ΟΛΟΙ στα ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ το Σάββατο 30 Νοέμβρη
Στην Αθήνα στις 10:30 στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
Στη Θεσσαλονίκη στις 11.00  στο Άγαλμα Βενιζέλου
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Επισκέπτες