Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

22 Οκτ 2019

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Η διοίκηση του ΟΤΕ, με βάση τη στρατηγική που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια, προχωρά σε περαιτέρω παράδοση τεχνικού έργου σε εργολάβους. Ακολουθώντας την τακτική που εφάρμοσε και στις καλωδιακές, προφασιζόμενη το μεγάλο αριθμό ανεκτέλεστων εντολών, την έλλειψη προσωπικού και την εντατικοποίηση του υπάρχοντας προσωπικού ξεκινά σιγά-σιγά την παραχώρηση έργου στο πεδίο από τις νέες συνδέσεις των παρόχων. Είναι προφανές στον καθένα ότι η υποκρισία ξεχειλίζει. Επικαλείται την έλλειψη προσωπικού η ίδια διοίκηση που φρόντισε να διώξει μαζικά με τις «εθελούσιες» χιλιάδες τεχνικούς χωρίς να τους αντικαθιστά όπως υποσχόταν πριν από κάθε πρόγραμμα εξόδου. Επικαλείται την εντατικοποίηση η ίδια διοίκηση που έχει ξεζουμίσει το προσωπικό και απαιτεί συνεχώς περισσότερη απόδοση σε σημείο να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των εργαζόμενων.


Η επιλογή της διοίκησης είναι ξεκάθαρη ότι και να επικαλούνται τα στελέχη της. Θέλει την περαιτέρω παραχώρηση τεχνικού έργου σε εργολάβους. Είναι μια στρατηγική επιλογή που υπηρετεί εδώ και χρόνια αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε από όλες τις κυβερνήσεις που δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να αξιοποιούν κατά το δοκούν την εργολαβοποίηση. Καθεστώς που ενισχύθηκε με τη διάταξη που πέρασε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το καλοκαίρι με την οποία καταργεί την συνευθύνη εργολάβου και αναθέτοντος δίνοντας στον ΟΤΕ το δικαίωμα να ρίχνει στον εργολάβο την ευθύνη για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Σε αυτά τα πλαίσια κινείται και το πολυνομοσχέδιο - «οδοστρωτήρας» των εργασιακών δικαιωμάτων που συζητείται Τετάρτη 23/10 και Πέμπτη 24/10 στη βουλή το οποίο διαλύει τις κλαδικές συμβάσεις και επιχειρεί να βάλει γύψο στα συνδικάτα και στην οργανωμένη πάλη των εργαζόμενων.

Πέρα από τις ευθύνες των κυβερνήσεων η διοίκηση του ΟΤΕ και σε αυτό το πεδίο εκμεταλλεύτηκε πλήρως τη στάση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που έβαλαν πλάτη ώστε και ο ΟΤΕ να εφαρμόσει τη στρατηγική του αλλά και οι κυβερνήσεις να νομοθετήσουν ανεμπόδιστα τον ορυμαγδό αντεργατικών μέτρων των τελευταίων ετών.

Οι παραπάνω εξελίξεις δεν είναι αποκομμένες και από το ζήτημα της ΣΣΕ. Αναδεικνύεται πιο επιτακτικά από ποτέ η ανάγκη διεκδίκησης και υπογραφής ΜΙΑΣ ΕΝΑΙΑΣ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω. Μιας ΣΣΕ που θα καταργεί στην πράξη την ενοικιαζόμενη εργασία και θα ανοίγει το δρόμο για την διεκδίκηση και υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ που θα ορίζει τα κατώτερα όρια μισθών και δικαιωμάτων για το σύνολο των εργαζόμενων στον κλάδο βάζοντας έτσι «φρένο» στο καθεστώς εργολαβοποίησης.
Η ΠΕΤ-ΟΤΕ σε έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε την προκήρυξη στάσεων εργασίας  για την Παρασκευή 25/10 8:00-11:00 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και την Τρίτη 29/10 8:00-11:00 πανελλαδικά. Η ΕΣΚ-ΟΤΕ στη συνεδρίαση πρότεινε οι κινητοποιήσεις αυτές να κλιμακωθούν αν η εργοδοσία επιμείνει στην παραχώρηση τεχνικού έργου στους εργολάβους και ότι άλλο επιδιώκει για το επόμενο διάστημα (θυγατρικές, απόσχιση έργου) και να συνδεθούν και με το ζήτημα της ΣΣΕ.

Απαιτείται συντονισμός με όλα τα σωματεία εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ αλλά και στον κλάδο ώστε οι κινητοποιήσεις να αγκαλιαστούν από το σύνολο των εργαζόμενων.

ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 
την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/10 ΑΠΟ ΤΙΣ 8:00 – 11:00 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα 
και την ΤΡΙΤΗ 29/10 Πανελλαδικά

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ
Την Πέμπτη 24/10 στις 18:30 στα Προπύλαια
Διαδηλώνουμε ενάντια στο πολυνομοσχέδιο – «οδοστρωτήρα» της κυβέρνησης

Επισκέπτες