Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

17 Οκτ 2019

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Όλοι οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ αναρωτιούνται τις τελευταίες μέρες για ποιους λόγους γίνεται το έκτακτο συνέδριο της ΟΜΕ – ΟΤΕ. Ένα συνέδριο που αποφασίστηκε να διεξαχθεί λίγες μόνο μέρες μετά την πρώτη συνάντηση με την εργοδοσία για το θέμα της νέας ΣΣΕ, εν μέσω σχεδιασμού της εργοδοσίας για μεγάλες αλλαγές στον όμιλο ΟΤΕ και ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη, νομοθετεί συνεχώς νέες αντεργατικές διατάξεις.

Η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ φαίνεται ότι προχωρά απρόσκοπτα το σχεδιασμό της για το «μετασχηματισμό», όπως τον ονομάζουν τα στελέχη της, του ομίλου ΟΤΕ. Ο «μετασχηματισμός» αυτός φαίνεται ότι περιλαμβάνει την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας θυγατρικών καθεμία από τις οποίες που θα αναλάβει κομμάτι του έργου του ομίλου. Αυτός ο σχεδιασμός, που επηρεάζει το σύνολο των εργαζόμενων του ομίλου, παλιών και νέων, προκαλεί έντονη ανησυχία στις τάξεις των εργαζόμενων αφού τα σενάρια και η παραφιλολογία για το μέλλον δίνουν και παίρνουν.


Τα σχέδια του ΟΤΕ, υλοποιούνται με ισχυρό σύμμαχο την κυβέρνηση. Από την πρώτη μέρα εκλογής της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδειξε το αντεργατικό της πρόσωπο με μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που εξυπηρετούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους όπως ο ΟΤΕ. Από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης προχώρησε στην κατάργηση της συνευθύνης εργολάβου και αναθέτοντος για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας με αποτέλεσμα ο ΟΤΕ να συνεχίζει πιο έντονα την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων σε τρίτες εταιρείες και εργολάβους. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν σταματά εδώ. Με το νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζεται να υπερψηφίσει το επόμενο διάστημα επιδιώκει να βάλει στο γύψο συνδικαλιστικές ελευθερίες μέσω του ηλεκτρονικού μητρώου που θα φακελώνει τους συνδικαλιζόμενους εργαζόμενους και να καταργήσει στην πράξη τις συλλογικές διαδικασίες όπως οι γενικές συνελεύσεις. Επίσης, υπονομεύει τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας χτυπώντας περαιτέρω το ύψος του μέσου μισθού, δίνοντας αφειδώς φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις στην εργοδοσία.

Οι νεροκουβαλητές τους στο συνδικαλιστικό κίνημα (η σαπίλα του παζαριού)

                Οι δυνάμεις που έχουν την πλειοψηφία στην ΟΜΕ – ΟΤΕ και στην ΓΣΕΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια φρόντιζαν να υπογράφουν συμβάσεις υλοποιώντας όλη την αντεργατική πολιτική στην πράξη. Από την Εθνική ΣΣΕ μέχρι τις ΣΣΕ στον όμιλο ΟΤΕ όλες οι συμβάσεις ήταν εναρμονισμένες με την οικονομική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης και με την αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας της εργοδοσίας. Γι’ αυτό σήμερα οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ εργάζονται με 9 διαφορετικές ταχύτητες (Πιο παλιοί, παλιοί, μετά το 2006, μετά το 2015, cosmote παλιοί, cosmote νέοι, θυγατρικές, τρίτες εταιρείες και εργολάβοι). Όχι μόνο με την ανοχή τους αλλά με την συμφωνία και την υπογραφή αυτών που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, κατάφερε  ό όμιλος ΟΤΕ να διασπάσει και να καταργήσει δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες των παλιότερων εργαζόμενων.

Πρωτοστατούν εδώ και χρόνια βάζοντας στα προοίμια των συμβάσεων που υπογράφουν - πριν ακόμα περάσει ο πρόσφατος νόμος Βρούτση που διαλύει τις ΣΣΕ - την αισχρή παραδοχή ότι η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας πρέπει να είναι το κύριο μέλημα των εργαζομένων και όχι η ικανοποίηση των αναγκών τους. Λογικό επακόλουθο τώρα, όλη η τακτική που ακολουθούν να εξυπηρετεί ακριβώς αυτό τον σχεδιασμό της εργοδοσίας. Γι’ αυτό οι 3 εκπρόσωποι της ΑΚΕ ΠΑΣΕ, στο πρώτο ΔΣ που αφορούσε την ΣΣΕ, με τις πλάτες Παναγόπουλου – Κιουτσούκη της ΓΣΕΕ, παραιτήθηκαν, οδηγώντας την ΟΜΕ σε έκτακτο συνέδριο. Για αυτό ο ΠΑΣΕ (ΠΑΣΚΕ) προκηρύσσει στάσεις εργασίας από μόνος του στην Evalue, χωρίς να κάνει τίποτα για την επιτυχία τους. Γι αυτό τον λόγο δεν θέλανε και δεν έκαναν τίποτα για την επιτυχία των απεργιών 24/9 και 2/10. Με αυτή την αδιέξοδη στρατηγική πορεύεται και το σωματείο της Cosmote (ΑΚΕ) ξεκινώντας την διαπραγμάτευση ΣΣΕ μόνο του, πειθαρχώντας έτσι στην άρνηση της εταιρείας να υπογράψει μια ενιαία ΣΣΕ σε όλο τον Όμιλο ΟΤΕ. Αντί να επιλέξουν την οικοδόμηση ενός μετώπου ασπίδα στα σχέδια αναδιάρθρωσης της εργοδοσίας επιλέγουν να συνεισφέρουν στο κατακερματισμό τους αγνοώντας πιθανές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΓΚΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΙΣΩΝΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ

Τα ψεύτικα κελεύσματα περί ενότητας και κοινού αγώνα, που έβγαζε η Ομοσπονδία το προηγούμενο διάστημα, μετατράπηκαν σε «αλληλομαχαιριές» και σε ένα τεράστιο παζάρι μεταξύ των αντιπροσώπων και των παρατάξεων για μια καρέκλα. Το τι θα γίνει με την σύμβαση, το αν θα περάσει αυτό το εκτρωματικό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στις θυγατρικές, το αν και πότε θα δημιουργηθούν νέες, ξαφνικά δεν αφορά κανέναν τους. Το πιο γελοίο είναι ότι αυτοί που οδήγησαν σε έκτακτο εκλογικό συνέδριο την ομοσπονδία, δεν θέλουν να γίνουν εκλογές και για την αντιπροσώπευση στην ΓΣΕΕ γιατί φοβούνται ότι θα αλλάξουν οι συσχετισμοί και θα στενοχωρήσουν αυτούς που αποτελούν την συνδικαλιστική μαφία στην ΓΣΕΕ (Παναγόπουλο (ΠΑΣΚΕ) Κιουτσίουκη (ΔΑΚΕ),  Βασιλόπουλο (ΣΥΡΙΖΑ)), όπως τους αποκαλούν οι εργαζόμενοι όλης της χώρας.

Καλούμε τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΟΤΕ να βγάλουν συμπεράσματα με όλη αυτή την σαπίλα που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα και στον ΟΤΕ και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους βάζοντας μπροστά τις δικές τους σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες. Να μην επιτρέψουν σε κανέναν να υποστείλει τη σημαία του αγώνα. Να απαιτήσουμε η διεκδίκηση της ΣΣΕ να γίνεται με συλλογικούς, μαζικούς όρους μέσα γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, όπου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αποφασίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μας αποφέρει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις διεκδίκησης.

Καλούμε κάθε εκλεγμένο συνδικαλιστή, τους αντιπροσώπους που έχουν πραγματικά αγωνία για το αύριο των εργαζομένων, να στηρίξουν την ΕΣΚ – ΟΤΕ και στο ΔΣ και στην αντιπροσώπευση στην ΓΣΕΕ.

Επισκέπτες