Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

28 Ιουλ 2019

Οργανωμένα να σπάσουμε τον τσαμπουκά της εργοδοσίας

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου η διοίκηση του ΟΤΕ, επεδίωξε για μια ακόμη φορά να κάνει χρήση του άρθρου 13, δηλαδή να απολύσει εργαζόμενους με διευθυντικό δικαίωμα. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ και τα συνδικάτα τηρώντας τη σχετική απόφαση εμπόδισαν τη συνεδρίαση της επιτροπής. Η εργοδοσία προσπάθησε να επιβάλει τη συνεδρίαση της επιτροπής μέσω της φυσικής ασφάλειας, χωρίς επιτυχία. Μάλιστα, εκπρόσωποι της έχασαν την ψυχραιμία τους δείχνοντας ένα μέρος της αυταρχικής νοοτροπίας και του αισθήματος εξουσίας που τους διακατέχει έναντι των εργαζόμενων.

Η διοίκηση του ΟΤΕ επιδιώκει να επιβάλει ως de facto δικαίωμα της, τις απολύσεις με διευθυντικό δικαίωμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους συνάδελφους που κάλεσε να παραστούν στη διαδικασία τους είχε ήδη απολύσει μέσω της πειθαρχικής διαδικασίας! Γίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι κλιμακώνει την επίθεσή της στους εργαζόμενους αφού περά από όλα όσα βιώνουμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς του ομίλου (εντατικοποίηση, εργατικά ατυχήματα, χαμηλοί μισθοί, καταστρατήγηση ωραρίου, αξιολόγηση, υποβάθμιση συνθηκών υγείας και ασφάλειας κλπ) θέλει και να απολύει χωρίς να ανοίγει μύτη.


Είναι γεγονός ότι η αντίδραση από την ΟΜΕ καθυστέρησε αφού εδώ και 3 χρόνια γίνονται απολύσεις με το άρθρο 13. Μάλιστα, για ένα διάστημα οι πλειοψηφίες της ΟΜΕ και των συνδικάτων δικαιολογούσαν την πρακτική αυτή λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι είχαν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα. Το ζήτημα, όμως, ήταν ότι η εργοδοσία αξιοποιούσε τέτοιες περιπτώσεις ώστε να επιβάλει την εφαρμογή του άρθρου 13 κατά το δοκούν ενώ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την πειθαρχική διαδικασία. Ταυτόχρονα, με αυτές τις απολύσεις καταργείται στην πράξη και η περίφημη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για την οποία πανηγύριζαν όσοι υπέγραψαν τις ΣΣΕ των τελευταίων ετών, την οποία μάλιστα την αντάλλαξαν με το 11% του μισθού των εργαζόμενων. Έχει και μια αξία να θυμηθούμε πως η εργοδοσία έφθασε ως εδώ. Αφού ξεκίνησε τις απολύσεις μέσω εθελουσιών, στη συνέχεια ενεργοποίησε το άρθρο 13 αρχικά με το πρόσχημα των πειθαρχικών παραπτωμάτων (χωρίς όμως να ενεργοποιεί την πειθαρχική διαδικασία), στη συνέχεια απέλυσε με το άρθρο 13 εργαζόμενους, με συγκροτημένα δικαιώματα, λόγω αξιολόγησης και φθάσαμε στην απόλυση των εργαζόμενων στη φύλαξη για οικονομοτεχνικούς λόγους πριν λίγους μήνες.
  
Επειδή, όμως, η διοίκηση του ομίλου δεν φαίνεται να κάνει πίσω, αφού παρά τις αντιδράσεις, την Τρίτη 30 Ιουλίου καλεί άλλους 2 συναδέλφους για απόλυση με το άρθρο 13 η ΟΜΕ και τα συνδικάτα πρέπει να κλιμακώσουν τη στάση τους. Πιστεύουμε ότι η παρεμπόδιση της διαδικασίας από εδώ και στο εξής θα πρέπει να συνοδεύεται από κινητοποίηση των εργαζόμενων (είτε απεργία είτε στάση εργασίας). Πρέπει το αίτημα της κατάργησης του άρθρου 13, δηλαδή της απόλυσης με διευθυντικό δικαίωμα να αποτελέσει ζήτημα διεκδίκησης όλων των εργαζόμενων.

Ο αγώνας που ξεκίνησε το Μάρτη με τις πολύ επιτυχημένες απεργίες ενάντια στις απολύσεις αλλά και για τη διεκδίκηση ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ έπρεπε να έχει κλιμακωθεί. Η εργοδοσία εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος παλινωδεί λόγω της συμφωνίας της με το στρατηγικό στόχο της διεύρυνσης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης, προχωρά το σχεδιασμό της δείχνοντας τις διαθέσεις της ενόψει και της ΣΣΕ. Είναι ώρα να τους δείξουμε ότι ο σχεδιασμός τους θα ανατραπεί. Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε.

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 13
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

Επισκέπτες