Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

12 Ιουν 2019

Καταγγέλλουμε το νέο εργατικό ατύχημα

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Ένα νέο εργατικό ατύχημα συνέβη τη Δευτέρα, 10/6, στην Κατερίνη. Συνάδελφος τεχνικός, ο οποίος δούλευε μόνος του,  λιποθύμησε κατά τη διάρκεια της δουλειάς αλλά για καλή του τύχη ήταν σε συνδυαστικό και τον πήγε στο νοσοκομείο ο συνάδελφος που δουλεύει στον πάροχο! Ο συνάδελφος, μάλιστα, νοσηλεύθηκε για προληπτικούς λόγους. Το περιστατικό συνέβη λίγη ώρα μετά την ενημέρωση που είχαν οι εργαζόμενοι από στέλεχος της εταιρίας ότι αφενός θα πρέπει «για άλλες 15 μέρες να εντείνουν τους ρυθμούς της δουλειάς», να αυξήσουν δηλαδή την εντατικοποίηση, ώστε να πιαστεί ο στόχος για το κλείσιμο του κέντρου και ότι αφετέρου «θα πάνε σε θυγατρική. Προχωράει αυτό το θέμα».


Το εργατικό αυτό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των εργατικών ατυχημάτων που συνεχώς αυξάνονται παράλληλα με την αύξηση της εντατικοποίησης. Η συνεχής πίεση για την επίτευξη των στόχων, η αξιοποίηση της αξιολόγησης ως φόβητρο, η μείωση του προσωπικού, η μη τήρηση Μέτρων Ατομικής Προστασίας ώστε να μην χάνουμε χρόνο καθώς και η ουσιαστική κατάργηση των διπρόσωπων συνεργείων αποτελούν τις αιτίες της συνεχούς αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Και σε αυτό το εργατικό ατύχημα φάνηκε η αναγκαιότητα των διπρόσωπων συνεργείων και τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύει η κατάργησή τους. Όπως έχει συμβεί και σε άλλα ατυχήματα ένας περαστικός ή ένας γείτονας έσωσαν τους εργαζόμενους, για πόσο, όμως, θα αφήνουμε στην τύχη τη ζωή και την ασφάλεια μας; Τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας δεν μπορεί να αφήνονται στη τύχη. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανεχθούμε άλλο τόσο την εργοδοσία να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή μας για να αυξάνει τα κέρδη της όσο και τις πλειοψηφίες της ΟΜΕ και των σωματείων που σφυρίζουν αδιάφορα. Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Απαιτούμε:
  • Οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής, με συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς να αποφασίσουμε ότι δεν θέτουμε τη σωματική μας ακεραιότητα σε κίνδυνο για να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις της διοίκησης, ότι δεν θέτουμε τη ζωή μας σε κίνδυνο για να αυξάνονται τα κέρδη της εργοδοσίας.
  • Όλα τα συνεργεία να είναι διμελή.
  • Οι επιτροπές υγείας και ασφάλειας να διαδραματίσουν επιτέλους το ρόλο που τους αρμόζει. Να πάρουν θέση, να καταγγέλλουν και να καταγράφουν τέτοια περιστατικά. Να μην απαξιώνουν το έργο και το ρόλο τους.
  • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού για τα υποστελεχωμένα από τις «εθελούσιες» απολύσεις τμήματα προκειμένου να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι από την εντατικοποίηση της εργασίας.
  • Να γίνει έλεγχος και στα τμήματα που έχει ολοκληρωθεί η διανομή λόγο ελλείψεων στον εξοπλισμό που έχουν χρεωθεί οι τεχνικοί (κράνη, ζώνες, ιμάντες).
  • Να διερευνηθούν όλα τα εργατικά ατυχήματα και να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους


Ταυτόχρονα ζητάμε από τις κατά τόπους επιθεωρήσεις εργασίας να αναλάβουν την διασφάλιση των παραπάνω βάση της ευθύνης που προκύπτει από το ρόλο τους ως ελεγκτικός μηχανισμός.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις στον όμιλο ΟΤΕ να διεκδικήσουν το αυτονόητο, την λήψη άμεσων μέτρων από την εργοδοσία που να εξασφαλίζουν την υγιεινή και την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Τους καλούμε να γυρίσουν την πλάτη στις αυτοαποκαλούμενες δυνάμεις του ρεαλισμού που τους καλούν σε υποταγή με σημαία την εργασιακή ειρήνη και δεν διστάζουν στο όνομα αυτής να τα κάνουν πλακάκια με τη διοίκηση.

Τίποτα δεν κερδίζεται με διαπραγμάτευση, τα πάντα επιβάλλονται με αγώνα


Επισκέπτες