Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

13 Μαΐ 2019

45ο Συνέδριο ΟΜΕ – ΟΤΕ: «Να ‘χάμε να λέγαμε»

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Το διήμερο 10 και 11 Μάη διεξήχθη το 45ο συνέδριο της ΟΜΕ – ΟΤΕ στο παραθεριστικό κέντρο της Τέμενης Αιγίου. Ένα συνέδριο το οποίο, με ευθύνη των δυνάμεων της πλειοψηφίας (Δ)ΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ δεν πήρε καμία απόφαση για κανένα από τα φλέγοντα ζητήματα που τέθηκαν στη συζήτηση. Παρά την επίμονη προσπάθεια της ΕΣΚ δεν έθεσαν σε ψηφοφορία ούτε το ζήτημα της εγγραφής στην δύναμη της ΟΜΕ του σωματείου των εργαζόμενων στην Cosmote e-Value, ούτε το ζήτημα της μετατροπή της ΟΜΕ σε κλαδική ομοσπονδία με την εγγραφή σωματείων από ολόκληρο τον κλάδο ούτε καν το διεκδικητικό πλαίσιο για τη νέα ΣΣΕ!
Για το θέμα της ΣΣΕ, με ευθύνη της πλειοψηφίας, δεν τέθηκε σε ψηφοφορία το ζήτημα του διεκδικητικού πλαισίου αλλά αυτό καθορίσθηκε με βάση την απόφαση που έχει λάβει η αντίστοιχη επιτροπή της ΟΜΕ. Απόφαση που καθορίζει ένα διεκδικητικό πλαίσιο που εξαρχής είναι πίσω και από το πλαίσιο με το οποίο πήγαμε στη διαπραγμάτευση για την προηγούμενη ΣΣΕ. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τόσο ο πρόεδρος όσο και ο γραμματέας της ομοσπονδίας στις τοποθετήσεις τους, επικαλούμενοι το ρεαλισμό, είπαν ότι είναι άλλο πράγμα τι βάζεις στο πλαίσιο διεκδίκησης και άλλο πράγμα τελικά τι είναι εφικτό να διεκδικήσεις. Ουσιαστικά, δηλαδή, ρίχνουν από τώρα τον πήχη των διεκδικήσεων.
Η ΕΣΚ – ΟΤΕ επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι με την στάση τους και τη συμμετοχή τους και στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις, ξεπερνώντας τις πλειοψηφίες της ΟΜΕ και των συνδικάτων, κατέστησαν σαφές ότι το πλαίσιο διεκδίκησης δεν μπορεί να τίποτα λιγότερο από ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω. Επίσης, έστειλαν το μήνυμα ότι παιχνίδια με τις ημερομηνίες, με καθυστερήσεις στη διεκδίκηση, με παραπομπή των εξελίξεων για το Σεπτέμβρη και όλα όσα ζήσαμε στην τελευταία ΣΣΕ δεν θα τα ανεχθούν. Ουσιαστικά απαιτούν ο αγώνας που ξεκίνησε με αφορμή τις «εθελούσιες – απολύσεις» να κλιμακωθεί άμεσα, ώστε η εργοδοσία να μην έχει την ευχέρεια ελιγμών και χρονικών εκβιασμών.
Για το ζήτημα της εγγραφής του σωματείου της Cosmote e-Value οι δυνάμεις της πλειοψηφίας αρνήθηκαν να συζητηθεί η αίτηση εγγραφής που κατέθεσαν οι 2 συναδέλφισσες που έχουν εκλεγεί ως αντιπρόσωποι στο συνέδριο της ΟΜΕ και ήταν παρούσες, παραπέμποντας την κουβέντα στο…..μέλλον. Αρνήθηκαν, δηλαδή, να πάρουν απόφαση να εγγραφεί στην ΟΜΕ ένα νέο σωματείο που εκπροσωπεί εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ, το οποίο μάλιστα, είναι και το μόνο σωματείο το οποίο δέχεται εγγραφές και ενοικιαζόμενων συναδέλφων. Αρνήθηκαν, δηλαδή, να παρθεί απόφαση για το αν η ΟΜΕ εκπροσωπεί ή όχι και αυτούς τους συναδέλφους. Στην ουσία συνέχισαν την προσπάθεια υπονόμευσης του σωματείου, προσπάθεια που ξεκίνησε η εργοδοσία μαζί με την παράταξη «ΕΝΩΤΙΚΟ» (ΠΑΣΚΕ) του ΠΑΣΕ όταν επεδίωξαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών του. Έδειξαν, για μια ακόμη φορά, ότι δεν θέλουν την οργάνωση των εργαζόμενων, αυτών μάλιστα που βιώνουν τις πιο βάρβαρες συνθήκες. Τους θέλουν ανοργάνωτους ώστε να μην διεκδικούν βελτίωση μισθών και δικαιωμάτων αλλά να περιμένουν από τις πλειοψηφίες να τους «σώσουν». Λογαριάζουν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο. Οι εργαζόμενοι αυτή τη χάρη δεν θα τους την κάνουν.
Για το ζήτημα της κλαδικής ομοσπονδίας αρνήθηκαν, επίσης, τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης παρά το γεγονός ότι εκπρόσωποι μιας σειράς σωματείων του κλάδου ήταν παρόντες στο συνέδριο αναμένοντας την απόφαση για την κλαδική ομοσπονδία. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν τους έδωσαν χρόνο ούτε για ένα χαιρετισμό. Παρόντες ήταν οι εκπρόσωποι των σωματείων:
  • WIND
  • Vodafone,360 Connect και λοιπών θυγατρικών
  • Forthnet – Nova
  • ΣΕΤΗΠ νομού Αττικής
  • ΣΕΤΗΠ νομού Θεσσαλονίκης
  • Νέων Τεχνολογιών νομού Αχαΐας

Και για αυτό το ζήτημα οι δυνάμεις της πλειοψηφίας παρέπεμψαν το ζήτημα στο μέλλον, λες και η ανάγκη κλαδικής οργάνωσης που είναι αναγκαία εδώ και χρόνια μπορεί να περιμένει.
Για ένα θέμα που ελήφθη απόφαση, ήταν η υπερψήφιση με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (κοντά στο 90%) του διοικητικού απολογισμού. (Δ)ΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ (ΣΥΝΕΝΑ), δηλαδή, ψήφισαν από κοινού τα πεπραγμένα του χρόνου που πέρασε ως θετικά. Με βάση αυτό το αποτέλεσμα ακόμα και ο πιο καλόπιστος παρατηρητής αναρωτιέται: Οι συνάδελφοι του ΣΥΝΕΝΑ (ΠΑΣΚΕ) πότε λένε αλήθεια και πότε ψέματα; Στις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζόμενων που ισχυρίζονταν ότι διαφωνούσαν με τη ΣΣΕ αλλά την υπέγραψαν υπό καθεστώς πίεσης και εκβιασμού από πλευράς εργοδοσίας ή στο συνέδριο της ΟΜΕ που ψήφισαν υπέρ του διοικητικού απολογισμού της διοίκησης της ΟΜΕ;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η στάση των δυνάμεων της πλειοψηφίας στο 45ο συνέδριο έδειξε τη στρατηγική τους σύμπλευση με τα συμφέροντα της εργοδοσίας τόσο του ΟΤΕ όσο και γενικότερα του κλάδου. Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί η προσπάθεια τους να ρίξουν από τώρα το πήχη των απαιτήσεων για τη ΣΣΕ και η άρνησή τους να συζητηθεί το θέμα της εγγραφής του σωματείου της Cosmote e-Value στην ΟΜΕ; Ποιον άλλον συμφέρουν αυτές οι εξελίξεις πέρα από τη διοίκηση του ΟΤΕ; Ποιον άλλον πέρα από τους εργοδότες ολόκληρου του κλάδου συμφέρουν οι συνεχείς αναβολές στο ζήτημα της κλαδικής ομοσπονδίας;
Απέναντι σε αυτά τα συμφέροντα βρίσκονται οι δικές μας ανάγκες και ο δικός μας αγώνας για την ικανοποίησή τους. Οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ με τις 2 πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις, ξεπερνώντας τις πλειοψηφίες του συνδικαλιστικού κινήματος, δείξαμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί άμεσα για τη διεκδίκηση ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω. Σε αυτό το δρόμο πρέπει να βαδίσουμε από εδώ και στο εξής παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας.

Επισκέπτες