Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

8 Μαΐ 2019

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
Για το 45ο συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Συνάδελφισσες,συνάδελφοι
Το 45ο συνέδριο της ΟΜΕ ΟΤΕ θα διεξαχθεί 10 - 11 Μάη για μια ακόμη χρονιά στην Τέμενη Αιγίου, μακριά από τους εργαζόμενους. Πρόκειται για ένα συνέδριο που διεξάγεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη διεκδίκηση και αντιμετώπιση των πολύ σοβαρών προβλημάτων που μας απασχολούν, σαν εργαζόμενους και συνδικαλιστικό κίνημα. Η ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας στους εργαζόμενους συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Τα αφηγήματα περί του «τέλους των μνημονίων», της «επιστροφής στην κανονικότητα» και της «επερχόμενης ανάπτυξης» που κυβέρνηση και εργοδότες επικαλούνται, διαψεύδονται στην πράξη καθημερινά, με τους εργαζόμενους να συνεχίζουν να βιώνουν τη βαρβαρότητα των πολιτικών που έχει επιβληθεί τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση όσο και από τις προηγούμενες. Είναι, πλέον, ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη που διαφημίζουν έχει ως προαπαιτούμενο τη διατήρηση και την επέκταση του αντεργατικού πλαισίου. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι θεωρούν τους μισθούς πείνας και τα τσακισμένα δικαιώματα απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να αυξήσουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα τους. Το ίδιο ακριβώς κάνει και η εργοδοσία του ΟΤΕ αλλά και ολόκληρου του κλάδου. Θεωρεί ως κεκτημένα της τις ΣΣΕ των μειώσεων μισθών, του διαχωρισμό των εργαζόμενων σε παλιούς και νέους, καθώς και την επέκταση της δανεικής εργασίας και της εργολαβοποίησης. Και τα θεωρεί κεκτημένα γιατί με αυτόν τον τρόπο εκτόξευσε την κερδοφορίας της μέσα στην κρίση φθάνοντας στο σημείο το μέρισμα που θα μοιρασθεί φέτος στους μετόχους να ξεπερνά τα 300.000.000€!.
Ωστόσο, οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος αποδεικνύουν ότι η εργοδοσία του ομίλου ΟΤΕ δεν σταματά εδώ. Απόδειξη αποτελούν τα όσα έγιναν στα πλαίσια του πρόσφατου προγράμματος «εθελούσιων – απολύσεων» που είχαν ως αποτέλεσμα και τις 2 πολύ επιτυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις που κάναμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τους εκβιασμούς και την αδιαλλαξία της διοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στη 48ώρη, όπου έγινε προσπάθεια διάσπασης και υπονόμευσης από πλευράς της πλειοψηφίας του συνδικαλιστικού κινήματος, η συμμετοχή ξεπέρασε το 60% αν συνυπολογίσουμε στους απεργούς τα ποσοστά ασφαλείας. Ουσιαστικά, οι εργαζόμενοι με τη στάση τους ξεπέρασαν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και έδειξαν το δρόμο στον οποίο πρέπει να βαδίσουμε. Συγχρόνως όμως δώσανε την κατάλληλη απάντηση στα σαθρά επιχειρήματα περί «αναποτελεσματικότητας» των αγώνων.
Οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή μας στις 2 απεργίες και με όσα καθημερινά συζητάμε στους χώρους δουλειάς κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε τις απειλές και την τρομοκρατία που ασκεί η εργοδοσία ούτε άλλη μια ΣΣΕ, παρόμοια με τις προηγούμενες. Επίσης, κάναμε ξεκάθαρο ότι ενόψει της διεκδίκησης ΣΣΕ δεν θα ανεχθούμε από καμιά συνδικαλιστική δύναμη υπονόμευση του αγώνα, καθυστερήσεις, επίκληση στενών ημερομηνιών, αλλαγή του διεκδικητικού πλαισίου και όλα όσα ζήσαμε στην τελευταία ΣΣΕ. Για αυτό με βάση το ξεκάθαρο μήνυμα των απεργών θα πρέπει να δοθεί η ανάλογη συνέχεια και κλιμάκωση στον απεργιακό αγώνα.
Με αυτή την προοπτική και με αυτό το περιεχόμενο θα πρέπει διεξαχθεί το φετινό συνέδριο της ΟΜΕ ΟΤΕ.
Το συνέδριο αυτό, λοιπόν, καλείται να θέσει τις βάσεις ώστε το αίτημα που μπαίνει από το σύνολο των εργαζόμενων για διεκδίκηση ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου, με αυξήσεις  για όλους και εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω, να γίνει πράξη. Για αυτό ανταποκρίθηκαν μαζικά οι εργαζόμενοι στις απεργιακές κινητοποιήσεις και αυτή την εντολή έδωσαν στους εκλεγμένους εκπροσώπους τους.
Σε αυτή την κατεύθυνση, της ενιαίας οργάνωσης και διεκδίκησης ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΣΕ, πριν από 3 μήνες έκανε για πρώτη φορά εκλογές το σωματείο των εργαζόμενων στην Cosmote e-Value. Εκλογές στις οποίες οι συνάδελφοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, και το έκαναν με επιτυχία, τη σφοδρή αντίδραση της εργοδοσία και της πλειοψηφίας του ΠΑΣΕ (ΠΑΣΚΕ) που έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους ώστε να μη γίνουν οι εκλογές. Το 45ο συνέδριο της ΟΜΕ θα είναι το συνέδριο στο οποίο θα γίνει μέλος της ομοσπονδίας το νέο σωματείο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Εκτός από το πλαίσιο διεκδίκησης ΣΣΕ, το συνέδριο της ΟΜΕ καλείται να πάρει μια απόφαση με βαρύνουσα σημασία για τη συγκρότηση της ενότητας του κλάδου τόσο για τους εργαζόμενους, σήμερα, όσο και για τις επόμενες γενιές. Η απόφαση αυτή αφορά στην μετατροπή της ΟΜΕ ΟΤΕ - σε Κλαδική Ομοσπονδία, κάτι που προβλέπεται και από το καταστατικό της. Για να γίνει αυτό θα πρέπει σωματεία άλλων εταιριών του κλάδου (από Vodafone, WIND, Forthnet κλπ) να κάνουν αίτηση και εγγραφούν στη δύναμη της ομοσπονδίας. Έφθασε η ώρα η προσπάθεια που ξεκίνησε πέρσι να ολοκληρωθεί και εδώ θα κριθεί κάθε δύναμη που δρα στο συνδικαλιστικό κίνημα για το αν στην πράξη  επιζητά και συμβάλει στην ενότητα των εργαζόμενων ή θέτουν μόνοι τους τον εαυτό τους στο περιθώριο, λειτουργώντας διασπαστικά και ευνοώντας μόνο τα συμφέροντα της εργοδοσίας.
Βέβαια, επειδή η πείρα είναι πλούσια κρατάμε μικρό καλάθι. Γνωρίζουμε ότι την πλειοψηφία στην ΟΜΕ έχουν οι δυνάμεις (Δ)ΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ (ΣΥΝΕΝΑ) που με την υπογραφή τους στις τελευταίες ΣΣΕ συμφώνησαν στη διαμόρφωση της βαρβαρότητας που βιώνουμε στον όμιλο ΟΤΕ. Είναι αυτές οι δυνάμεις που για χρόνια συμπορεύτηκαν και στην ηγεσία της ΓΣΕΕ με τα ολέθρια αποτελέσματα που βιώνει η εργατική τάξη της χώρας στο σύνολο της. Ήταν αυτοί  που έβαλαν πλάτη ώστε πριν την κρίση να περάσουν μια σειρά μέτρων μέσω του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου» ενώ στα χρόνια της κρίσης στήριξαν ανοιχτά τη μνημονιακή ισοπέδωση μισθών και δικαιωμάτων. Μάλιστα, η μια από τις 2 παρατάξεις, η ΠΑΣΚΕ (ΣΥΝΕΝΑ), ακόμα και σήμερα παρά τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων, συνεχίζει να στηρίζει ενεργά την ηγεσία της ΓΣΕΕ, τη συνδικαλιστική μαφία, η οποία αξιοποιώντας κάθε μέσο (νοθείες, μπράβους, ασφαλίτες, δυνάμεις καταστολής, μηνύσεις κατά συνδικαλιστών κλπ) προσπαθεί να βάλει τους εργοδότες στη διοίκηση σωματείων, ομοσπονδιών και της ίδιας της ΓΣΕΕ.
Στην αντίπερα βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις, η ΕΣΚ, οι δυνάμεις που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ. Από το 2007 βλέποντας την ανάγκη κλαδικής οργάνωσης προχωρήσαμε στη ίδρυση του κλαδικού συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, του ΣΕΤΗΠ. Σε αυτά τα 12 χρόνια, η μεγέθυνση του κλάδου αλλά και ο προοπτική που έχει καθιστούν υπερώριμο το αίτημα για δημιουργία κλαδικής ομοσπονδίας.
Το ζήτημα της κλαδικής οργάνωσης σχετίζεται άμεσα και με το αίτημα της υπογραφής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα καλύπτει το σύνολο των εργαζόμενων στον κλάδο. Σύμβαση που θα καθορίζει τα κατώτερα μισθολογικά και θεσμικά δικαιώματα, θέτοντας εμπόδια στην ισοπέδωση μισθών και δικαιωμάτων καθώς και στην εργολαβοποίηση και στο outsourcing που αξιοποιεί ο ΟΤΕ και τα υπόλοιπα μονοπώλια του κλάδου για να μειώσουν ακόμα περισσότερο την τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης. Οι ταξικές δυνάμεις με διαμορφωμένο πλαίσιο από το περασμένο φθινόπωρο προχωρήσαμε σε κατάρτιση σχεδίου κλαδική σύμβασης, για πρώτη φορά στον κλάδο, σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού σωματείου, του ΣΕΤΗΠ. Το σχέδιο αυτό μας δεσμεύει ότι θα παλέψουμε για την ανάπτυξη αγώνων στην ενιαία κατεύθυνση της υπογραφής της κλαδικής ΣΣΕ. ( Το σχέδιο κλαδική ΣΣΕ μπορείτε να το βρείτε εδώ ).
Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η κλαδική οργάνωση και η διεκδίκηση κλαδικής σύμβασης αφορά άμεσα όχι μόνο τους εργαζόμενους των άλλων εταιριών του κλάδου αλλά και τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ. Η κλαδική οργάνωση είναι απαραίτητη ώστε το επιχείρημα των εργοδοτών αλλά και όσων τους υποστηρίζουν, ότι ο ανταγωνισμός δεν τους επιτρέπει να δώσουν αυξήσεις να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων. Η κλαδική οργάνωση και η κλαδική σύμβαση είναι 2 στοιχεία που πραγματικά θα θέσουν γερές βάσεις για την υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ τόσο στον ΟΤΕ όσο και στις υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου με αυξήσεις στους μισθούς και επανάκτηση χαμένων δικαιωμάτων που πραγματικά θα βελτιώσουν τη ζωή μας. Η κλαδική ΣΣΕ, δηλαδή, θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα χτίσουμε μια ΣΣΕ με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα.
Με βάση όλα τα παραπάνω πιστεύουμε ότι σε αυτό το  συνέδριο της ΟΜΕ – ΟΤΕ θα πρέπει να χαραχθεί ο δρόμος που θα πορευθούμε το επόμενο διάστημα τόσο για το ζήτημα της ΣΣΕ με βάση το καθολικό αίτημα της ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω, όσο και για το ζήτημα της κλαδικής οργάνωσης.
Ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι να καταργήσουμε στην πράξη τους διαχωρισμούς που μας επιβάλλουν οι εργοδότες, να δούμε το ταξικό μας συμφέρον και ενοποιώντας τα αιτήματα και τον αγώνα μας να πορευθούμε σε έναν κοινό αγώνα που θα οδηγεί στην ικανοποίηση των δικών μας αναγκών. Η επιτυχία αυτού του αγώνα περνά μέσα από τη σύγκρουσή με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων τα οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με τα δικά μας. Όσοι εξακολουθούν να καλλιεργούν τις αυταπάτες ότι μπορεί και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες να είναι ικανοποιημένοι το μόνο που κάνουν, και το κάνουν συνειδητά, είναι να εξυπηρετούν τους στόχους της εργοδοσίας.

Φτάνει πια!
Είναι ώρα να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτούς που κλίνουν  την "ανάπτυξη"  σε όλες τις πτώσεις (Κυβέρνηση, ΕΕ, αστική τάξη) και  σπέρνουν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, αποκρύπτοντας τη διέξοδο. 
Η "ανάπτυξη τους" αφορά τα πετσοκομμένα δικαιώματα και τους μισθούς  πείνας για τους εργαζόμενους  στο σύνολο του κλάδου.
Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την εναλλαγή αστικών κομμάτων στη διακυβέρνηση. Μόνη τους έγνοια είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων κάθε κλάδου.
Είναι ώρα να αμφισβητήσουμε την κυρίαρχη πολιτική, να παλέψουμε για την ανατροπή της
Υπάρχει διέξοδος; Υπάρχει λύση
Ενώνουμε τις φωνές μας 
Βάζουμε μπροστά τις δίκες μας ανάγκες
Απάντηση είναι η ενότητα μας!


Επισκέπτες