Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

18 Μαρ 2019

Δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς τους

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Οι εργαζόμενοι στο όμιλο ΟΤΕ τις τελευταίες μέρες βιώνουμε ένα νέο κύκλο επίθεσης από την εργοδοσία. Η επίθεση αυτή είναι συνέχεια μιας μακρόχρονης πολιτικής της διοίκησης του ΟΤΕ που στοχεύει στην αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας μέσω της μείωσης των μισθών, των εργασιακών δικαιωμάτων και της επέκτασης των «ευέλικτων» μορφών εργασίας. Για όλα αυτά, βέβαια, αξιοποίησε και αξιοποιεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι προηγούμενες.
Έτσι, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι η παραχώρηση του έργου της φυσικής ασφάλειας σε εργολάβους θα σημάνει και την απόλυση των συναδέλφων που εργάζονται στο κομμάτι αυτό. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Εδώ και χρόνια η εργοδοσία του ΟΤΕ εφαρμόζει την πολιτική της απόσχισης έργου. Ας θυμηθούμε: Καθαριότητα, καταστήματα (franchise), τηλεφωνικά κέντρα, καλωδιακές, εργαστήρια, καρτοτηλέφωνα κ.α.  Ωστόσο, σε αυτή τη φάση η εργοδοσία κλιμακώνει την αντεργατική της πρακτική αφού επιλέγει να απολύσει τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης. Το ζήτημα αυτό αφορά το σύνολο των εργαζόμενων του ομίλου ΟΤΕ. Χθες, ήταν η καθαριότητα και τα καταστήματα, σήμερα είναι η φύλαξη, αύριο θα είναι το τεχνικό έργο, η πληροφορική, οι οικονομικές υπηρεσίες κλπ. Ήδη, την ώρα που γράφουμε αυτή την ανακοίνωση μαθαίνουμε ότι ανακοινώνεται σε διάφορα τμήματα της Διεύθυνσης Τεχνολογίας ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα μεταφερθούν σε «εταιρία ειδικού σκοπού». Επίσης, πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζόμενων ότι στα πλαίσια «ενημέρωσης» από πλευράς εργοδοσίας για την εθελούσια τους λένε ότι αν δεν την ενταχθούν σε αυτή είτε θα μεταφερθούν σε θυγατρική με μειωμένο μισθό είτε θα απολυθούν, σε ένα όργιο εργοδοτική τρομοκράτησης.
Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρη η στρατηγική της εργοδοσίας:
  • Να φύγουν όλοι οι παλιοί εργαζόμενοι που έχουν συγκροτημένα δικαιώματα και να αντικατασταθούν με νέους με πολύ χειρότερους εργασιακούς όρους
  • Απόσχιση έργου είτε σε θυγατρικές είτε σε εργολάβους με τσακισμένους μισθούς και δικαιώματα για τους εργαζόμενους
  • Τρομοκράτηση στο σύνολο του προσωπικού

Βέβαια, η εργοδοσία βρίσκει και τα κάνει. Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες εβδομάδες από τη μέρα που η πλειοψηφία τις ΟΜΕ καθησύχαζε τις εργαζόμενους ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από εκπροσώπους τις εργοδοσίας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στο τεχνικό έργο και ότι τα σενάρια για ίδρυση θυγατρικών θα παραμείνουν σενάρια.  Επιπλέον, δεν πρέπει να λησμονούμε τη στάση των δυνάμεων που απαρτίζουν την πλειοψηφία της ΟΜΕ και των συνδικάτων οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια το μόνο που έκαναν ήταν να κάμψουν τις αντιδράσεις των εργαζόμενων ώστε το σχέδιο της εργοδοσίας να προχωρά ανεμπόδιστα. Εδώ και χρόνια καθησυχάζουν μια σειρά εργαζομένων οι οποίοι βίωσαν και βιώνουν στο πετσί τους τη στρατηγική της εργοδοσίας ως προς την απόσχιση έργου (καθαριότητα, καταστήματα, τηλεφωνικά κέντρα). Μάλιστα, πολλές φορές έφθασαν στο σημείο να διασπούν τους εργαζόμενους «τακτοποιώντας» κάποιους από αυτούς με διάφορα κριτήρια (πχ απολυτήριο λυκείου). Στη ουσία, όμως, συμφώνησαν διαχρονικά στην πολιτική της απόσχισης έργου και με διάφορα τεχνάσματα πουλούσαν εκδούλευση στους εργαζόμενους ότι τους διασφάλισαν, τάχα, τη θέση εργασίας και στη συνέχεια τους άφηναν έρμαια στην εργοδοτικής τρομοκράτηση ώστε να οδηγηθούν στην έξοδο μέσω «εθελούσιων – απολύσεων».

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες. Η θέση της ΕΣΚ – ΟΤΕ, όπως τη διατυπώσαμε και στην διευρυμένη εκτελεστική επιτροπή της ΟΜΕ που συνεδρίασε σήμερα το πρωί, είναι ότι πρέπει οι εργαζόμενοι με τον αγώνα μας να διασφαλίσουμε ότι δεν θα απολυθεί κανένας συνάδελφος με κανένα πρόγραμμα αλλά και ότι δεν πρέπει να αποδεχτούμε ως «δικαίωμα» της εργοδοσία να κάνει απόσχιση έργου σε εργολάβους ή σε θυγατρικές κατά το δοκούν. Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία και στο εκβιασμό της διοίκησης. Όπως έχει φανεί και από τις προηγούμενες «εθελούσιες» όποιος συνάδελφος τις είδε ως ευκαιρία βρέθηκε ζημιωμένος. Είναι, λοιπόν, μονόδρομος για εμάς η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, των θέσεων εργασίας και του έργου τις. Ήρθε η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση. Να σταματήσουν τώρα οι ελαστικές μορφές εργασίας και η εργολαβοποίηση. Ας αναρωτηθούμε : Σταμάτησε η ανάγκη για φύλαξη, για καθαρισμό, για τηλεφωνικά κέντρα, για καλωδιακούς, για Η/Μ Η/Π τεχνικούς κλπ; Όχι. Αυτό που άλλαξε είναι ότι μέσω της απόσχισης του έργου η εργοδοσία είδε τη δυνατότητα να αυξήσει ακόμα περισσότερο την ήδη μεγάλη κερδοφορία της.

Απάντηση, λοιπόν, σε όλα αυτά μπορούμε να δώσουμε με οργανωμένο αγώνα διεκδικώντας τα εξής:
  1. Υπογραφή ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΣΕ για όλους τις εργαζόμενους του Ομίλου ΟΤΕ με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων τις τα πάνω που θα καταργεί τις απαράδεκτους διαχωρισμούς ανάμεσα τις εργαζόμενους σε παλιούς – νέους και θα περιλαμβάνει όλους τις εργαζόμενους των θυγατρικών Και των τρίτων εταιριών (OTEPlus, Mellon, Manpower, Project Solutions, IST κλπ)
  2. Εφαρμογή τις ΣΣΕ σε κάθε θυγατρική εταιρία που υπάρχει ή μπορεί να ιδρύσει η εργοδοσία στο μέλλον
  3. Κατάργηση τις δανεικής εργασίας στον όμιλο
  4. Μισθολογικά κλιμάκια στα επίπεδα που ήταν πριν τις μειώσεις (ΣΣΕ 2011) ως βάση για αυξήσεις
  5. Προσλήψεις προσωπικού
  6. Καμία απόσχιση έργου
  7. Υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ Η ΠΑΛΗ ΘΑ ΤΗΝ ΣΠΑΣΕΙ

Επισκέπτες