Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

26 Φεβ 2019

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - JOB FAMILIES
ΕΡΓΑΛΕΙA ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ…

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Η ώρα εφαρμογής του νέου αξιολογίου έφθασε. Όπως είχαμε ενημερώσει μέσα από πολλές ανακοινώσεις αλλά και παρεμβάσεις στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος το νέο αξιολόγιο αποτελεί βήμα κλιμάκωσης της επίθεσης της εργοδοσίας στους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ. Ως εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουμε καμιά αυταπάτη ότι η εργοδοσία θα προάγει ένα νέο αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης.


Το νέο σύστημα αξιολόγησης δεν διαφέρει, ως προς τη στόχευση, από τα προηγούμενα. Είναι εργαλείο πίεσης «για την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων». Ωστόσο το νέο αξιολόγιο γενικεύει το συνδυασμό του ατομικού και του συλλογικού στόχου αυξάνοντας την πίεση προς τον εργαζόμενο ενώ ταυτόχρονα δίνει «πάτημα» στην εργοδοσία στην κυριολεξία να «ξεσαλώσει» μειώνοντας βαθμολογίες κατά το δοκούν. Σε εργαζόμενους που έπιασαν τον ατομικό στόχο μειώνουν τη βαθμολογία γιατί δεν έπιασε το στόχο το τμήμα ενώ σε άλλους τη μειώνουν, παρόλο που έχει πιάσει το στόχο το τμήμα, με τη δικαιολογία ότι δεν έπιασε ο εργαζόμενος τον ατομικό στόχο. Δηλαδή, «μονά - ζυγά» της διοίκησης. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι είναι εγκλωβισμένοι. Η υποκειμενικότητα της εργοδοσίας δεν λαμβάνει υπόψη της ως κριτήρια ούτε την τραγική έλλειψη προσωπικού, ούτε την έλλειψη εξοπλισμού, ούτε τις διαφοροποιήσεις των επιχειρησιακών μονάδων, ούτε τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής, ούτε καν τις καιρικές συνθήκες που φέτος έχουν πλήξει το σύνολο της χώρας. Άρα τα όσα αναφέρονται περί αξιοκρατίας μόνο ως παραμύθι ακούγονται.  Μετράνε μόνο οι στόχοι της εργοδοσίας οι οποίοι έχουν τεθεί με μοναδικό κριτήριο την «αύξηση της παραγωγικότητας», μέσω της εντατικοποίησης, για να αυξηθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα της εταιρίας. Ο απεγκλωβισμός των εργαζομένων από τα παραμύθια της ανταγωνιστικής εταιρείας, είναι προϋπόθεση για την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος. 

Η εργοδοσία, μέσω του νέου αξιολογίου στοχεύει στην αύξηση της εντατικοποίησης και μέσω της τρομοκράτησης των εργαζόμενων. Οι μειωμένες αξιολογήσεις αποσκοπούν ακριβώς σε αυτό: Να είμαστε όμηροι ώστε ανά πάσα στιγμή και για οποιοδήποτε θέμα να βρισκόμαστε υπό την απειλή της απόλυσης. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουν να μετριάσουμε τις αντιδράσεις τους και τις διεκδικήσεις μας ακόμα και σε ζητήματα όπως η υγεία και η ασφάλεια αφού αν τηρήσεις τα μέτρα προστασίας δεν θα πιάσεις τους στόχους ενώ αν διαμαρτυρηθείς θα τιμωρηθείς. Επίσης, στοχοποιούνται οι πιο παλιοί εργαζόμενοι ώστε να αποδεχθούν τις «εθελούσιες – απολύσεις».

Το νέο αξιολόγιο είναι τέτοιο που ολόπλευρα συνδέεται με τα Job Families. Τα υποτιθέμενα αντικειμενικά κριτήρια που συνδέουν την εργασιακή απόδοση με τις αμοιβές μέσω των «ομάδων εργαζομένων», στην πραγματικότητα συνδέουν απευθείας το μισθό με την παραγωγικότητα και αυξάνουν τον ανταγωνισμού ανάμεσα στους συναδέλφους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Από το 2006, μετά την αλλαγή του ΓΚΠ, η διοίκηση έφερε προς εφαρμογή ένα νέο αξιολόγιο που το ονόμασε σύστημα αξιολόγησης προσωπικού (με κλίμακα βαθμολόγησης από το 0 έως το 100). Από την πρώτη εφαρμογή του η ΕΣΚ – ΟΤΕ (ΑΝΚ 2008) ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τη στόχευση της αξιολόγησης με τους όρους που ορίζει η εργοδοσία. Ταυτόχρονα, καλέσαμε για μη συμμετοχή προκειμένου  να απαξιωθεί και να καταργηθεί η όλη διαδικασία στην πράξη, εκτιμώντας ότι σκοπός της διοίκησης με αυτά τα συστήματα αξιολόγησης είναι η πλήρης ενσωμάτωση των εργαζομένων στις «εταιρικές της αξίες». Σήμερα γίνεται καθαρό ότι η προπαγάνδα των κοινών συμφερόντων, εργαζόμενου & εργοδότη που προωθούν οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμός καταρρίπτεται. Οι ΣΣΕ που υπέγραψαν από το 2012 και μετά υπηρετούν τη στόχευση της εργοδοσίας να μας βάλει σε ένα συνεχές κυνήγι στόχων με σκοπό την πλήρη σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας. Η ΣΣΕ, όπως έχει διαμορφωθεί, καθορίζει μόνο τα κατώτερα όρια αμοιβής με αποτέλεσμα η μισθολογική εξέλιξη των εργαζόμενων να είναι στο χέρι της εργοδοσίας. Έτσι μέσω αξιολογίου και Job Families η εργοδοσία θα κρατάει το μαστίγιο και το καρότο για να μπορεί να τρομοκρατεί, να εντατικοποιεί την εργασία και να αυξάνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους εργαζόμενους που θα διαγκωνίζονται για το ποιος θα είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα παίρνουν την οποιαδήποτε οικειοθελή παροχή της εταιρίας (bonus, benefits, κίνητρα κλπ) .

Η καλύτερη αξιολόγηση της δουλειάς μας είναι ο αμύθητος πλούτος που καθημερινά παράγουμε. Τα συνεχώς αυξανόμενα κέρδη με τα ολοένα και μεγαλύτερα μερίσματα προς τους μετόχους είναι η αμείλικτη πραγματικότητα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση ανακοίνωσε ότι το μέρισμα που θα διανεμηθεί στους μετόχους μαζί με το ποσό για επαναγορά μετοχών θα ξεπεράσει τα 300.000.000 €, ποσό μεγαλύτερο από την ετήσια  μισθοδοσία όλων των εργαζόμενων στον ΟΤΕ!  Η διοίκηση ομίλου ΟΤΕ ζητάει μεγαλύτερη απόδοση και αύξηση της παραγωγικότητας – εννοώντας στην ουσία  την παραγωγικότητα της εργατικής δύναμης που παρά την τεχνολογική αναβάθμιση των μέσων παραγωγής και την εντατικότητα της εργασίας τους-  οι εργαζόμενοι(ενώ θα έπρεπε) δεν απολαμβάνουν τίποτα από αυτά που παράγουν-αυξάνοντας  έτσι τους όρους της εκμετάλλευσής τους από τη διοίκηση  ως φθηνή εργατική δύναμη  που τους  θεωρεί  και  ΚΟΣΤΟΣ

Η θέση μας ενάντια στην αξιολόγηση οφείλεται στο γεγονός ότι τα συστήματα αξιολόγησης είναι εργαλεία και όπλα της εργοδοσίας που αξιοποιούνται για την ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Η αρχή, άλλωστε, έχει γίνει με τις απολύσεις συναδέλφων στο προηγούμενο διάστημα σε ΟΤΕ και Cosmote.

Για την σοβαρή κατάσταση που βιώνουμε με το αξιολόγιο τεράστια ευθύνη έχουν και οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που έχουν την πλειοψηφία στα σωματεία και στην ΟΜΕ. Διαχρονικά αρνούνται να θέσουν εμπόδια στην εφαρμογή του μένοντας σε «κούφιες διακηρύξεις» περί διαφωνίας τους με αυτό ή τον προηγούμενο τρόπο αξιολόγησης εξυπηρετώντας τις απαιτήσεις της διοίκησης για φθηνή εργατική δύναμη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τελευταία ανακοίνωση του ΠΑΣΕ για το αξιολόγιο στην οποία η πλειοψηφία του σωματείου αποδέχεται τον ατομικό και τον γενικό ομαδικό στόχο καθορίζοντας έτσι τον μέσο όρο της αξιολόγησης. Ουσιαστικά, δηλαδή, «πλασάρει» ότι θέλει η εργοδοσία.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗ

Από τη πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το νέο αξιολόγιο προσπαθήσαμε πολλές φορές να θέσουμε τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες προ των ευθυνών τους ώστε τα σωματεία να διασφαλίσουν ότι το αξιολόγιο δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους. Για μια ακόμη φορά αρνήθηκαν αφήνοντας την εργοδοσία να πάρει το χρόνο της και να δρα ανενόχλητη. Επειδή, όμως, δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να είναι θύματα του αρνητικού συσχετισμού που έχει διαμορφωθεί στα σωματεία τους πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Πιο συγκεκριμένα ΚΑΛΟΥΜΕ τους εργαζόμενους:
  • Να μη συμμετάσχουν και να μην ολοκληρώσουν τη διαδικασία της αξιολόγησης - καρατόμησης
  • Να οργανώσουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς ώστε μέσα από συλλογικές διαδικασίες να παρθεί η απόφαση απαξίωσης της αξιολόγησης στην πράξη
  • Να απαιτήσουν από τις πλειοψηφίες των σωματείων να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες από την αξιολόγηση
  • Να παλέψουμε για μια ενιαια ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ με εξίσωση προς τα πάνω που θα καθορίζει τη μισθολογική μας εξέλιξη

ΤΟ ΝΕΟ ΑΞΙΟΛΟΓΙΟ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΟΒΟ

Επισκέπτες