Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

5 Φεβ 2019

Με αφορμή ένα ύπουλο Δ.Σ στον ΠΑΣΕ για την ΣΣΕ στην COSMOTE e-VALUE

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο στον ΠΑΣΕ που πραγματοποιήθηκε ενταγμένο στις  προκαθορισμένες ετήσιες συνεδριάσεις του Συλλόγου, εκτός των άλλων σοβαρών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ήταν και το ζήτημα της ΣΣΕ στην Cosmote  e-Value.

Μόνο τυχαία δεν ήρθε το ζήτημα της ΣΣΕ σε συζήτηση, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα οι φημολογίες, το πλήθος ανακοινώσεων και  σεναρίων  πώλησης της  θυγατρικής, έχουν φουντώσει. Οι εργαζόμενοι στην Cosmote e-Value μέσα από την πολύχρονη εμπειρία τους, παραμερίζοντας το όργιο φημών και τρομοκρατίας  από εργοδοσία  και τις  «αγωνιστικές» ανακοινώσεις  του συλλόγου για την Κυβέρνηση «που οφείλει να πάρει θέση τώρα»,θα πρέπει να αποκρυπτογραφήσουν τις εξελίξεις  και  να αναρωτηθούν ποιος  τελικά θα πάρει την ευθύνη, ώστε η διοίκηση ομίλου ΟΤΕ να σταματήσει τις απειλές και τον εκφοβισμό για το μέλλον  τους στην Cosmote e-Value.

ΠΟΙΟΣ – ΠΩΣ – ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ…

ΠΟΙΟΣ:  Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  μέσα στην καλλιέργεια αυταπατών της «μεταμνημονιακής  ανάπτυξης» εντάσσει  και την κοροϊδία του κατώτατου μισθού. Αυτή η κυβέρνηση που διατήρησε 4 ολόκληρα χρόνια τους μισθούς πείνας των 586-511ευρώ και απέρριπτε συστηματικά τις προτάσεις τροπολογίας που ήρθαν στη Βουλή και την πρόταση των 530 οργανώσεων, ομοσπονδιών, σωματείων και έκανε πράξη τον νόμο Βρούτση 4173/2013 με βάση τον οποίο ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση, ενώ έλεγαν ότι θα τον καταργούσαν. Με αυτό το αντιδραστικό μέτρο των κριτηρίων του νόμου Βρούτση –Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό, με την όποια αύξηση σήμερα, αύριο να γίνει μείωση, διασφαλίζουν τα συμφέροντα του εργοδότη (και του ΟΤΕ). Είναι το δώρο της κυβέρνησης στο πάγιο αίτημα των εργοδοτικών ενώσεων ΣΕΒ, για την κατάργηση των ΣΣΕ για τον κατώτατο μισθό.

Όχι τυχαία η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ βρίσκει τρόπους να απαξιώνει τα τελευταία χρόνια συνεχώς  τις ΣΣΕ στον ΟΤΕ, βάζοντας τον όρο «η αύξηση του κόστους για τον όμιλο». Το ίδιο επικαλείται και για την ΣΣΕ στην Cosmote e-Value. Τα 4ωρα και τα 6ωρα είναι η επιλογή των εργοδοτών (και του ΟΤΕ). Η αύξηση που θα δουν οι «ευέλικτοι» εργαζόμενοι θα είναι ακόμα μικρότερη, με τους μισθούς που λαμβάνουν να παραμένουν μισθοί πείνας.  Τέλος, αυτή η κυβέρνηση έχει πάρει θέση για τα εργασιακά, που της επιτρέπει σήμερα από το μεσαίο σκαλοπάτι του κατήφορού να φτάσει στο τελευταίο. ΌΤΑΝ ΔΗΘΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΣΕ  ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΩΝ –  όμως την  υπερασπίστηκε νομοθετικά από το 2016, μονιμοποιώντας έτσι την ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΖΟΥΓΚΛΑ.
Ο Όμιλος πρωτοπόρα  μνημονιακός -με βάση το αντεργατικό πλαίσιο -εκμεταλλεύτηκε  από το 2012 την είσοδο νέων εργαζομένων για την κάλυψη αναγκών στις υποδομές του- ταυτισμένος  με την στρατηγική επιλογή κεφαλαίου και Ε.Ε- ότι δεν θα έχουν ποτέ μόνιμη και σταθερή εργασία.ΠΩΣ: Οι πλειοψηφίες στον ΠΑΣΕ –  και των 5 ακόμα επιχειρησιακών σωματείων κομμάτι από τη σάρκα (αν όχι η σάρκα) του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΓΣΣΕ και ΟΜΕ- αποπροσανατόλιζαν από το 2012  τους  σημερινούς 780 εργαζόμενους  μέλη του, στην Cosmote Ε-value. Αρχικά, αφήνοντάς τους ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΥΣ στην εργοδοτική αυθαιρεσία χωρίς συνδικαλιστική κάλυψη, χωρίς τη στοιχειώδη παρέμβαση για καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Με τη  μόνη προοπτική εξέλιξης… το 8ωρο και την όποια μισθολογική βελτίωση  μέσω στόχων ,να αμείβεται  με κουπόνια super market.
Από το 2012 έως σήμερα η θυγατρική Cosmote e-Value αριθμεί πανελλαδικά 5.500 χιλιάδες εργαζόμενους σε διαφορετικές θέσεις εργασίας εκτός των Τ/Κ ,σε εμπορικά καταστήματα και τεχνικά τμήματα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου – ενοικιαζόμενους  μέσω τρίτων εταιρειών(δουλεμπορικά) με ΑΟΡΑΤΟΥΣ τους  3.500 εργαζόμενους, για όλες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Στο διάστημα αυτό η θυγατρική υπερδιπλασίασε την κερδοφορία της , συμβάλλοντας στην σταθερή κερδοφορία του ομίλου ΟΤΕ, όταν οι  μεγαλύτεροι μισθοί, για το 1/3 των εργαζομένων  της είναι 580 καθαρά. Μειωμένοι μισθοί αύξηση κερδών.
Η πρόταση για την προσφυγή στον ΟΜΕΔ για την ΣΣΕ των 780 εργαζομένων στην Cosmote e-Value που κατατέθηκε από τον ΠΑΣΕ , αναφέρει από 1/1/2019 στον βασικό μισθό αύξηση 2%. Δηλαδή περίπου  όσα  δίνει και η κυβέρνηση 536(καθαρά) και μέσα στο όρια της εξυπηρέτησης του εργοδότη. Που όμως  και αυτή ,ο εργοδότης την απορρίπτει!!!!


ΓΙΑΤΙ: Ο εργοδότης δεν θέλει ΣΣΕ όταν ως βασική επιδίωξη έχει την μονιμοποίηση της προσωρινότητας γιατί αυξάνει την εκμετάλλευση εντατικοποιεί την εργασία μέσω  της επέκτασης και της επικράτησης, των ευέλικτων μορφών εργασίας.
Στην πράξη και οι εργοδοτικοί  στον ΠΑΣΕ δεν  θέλουν. Δεν θέλουν  να διαταράξουν  «το κλίμα της εργασιακής ειρήνης» που χρόνια καλλιεργούν  μεταξύ εταιρείας και εργαζομένων.

Απόδειξη,  η  ρεαλιστική πρόταση , που κατέθεσαν οι πλειοψηφίες του(ΕΝΩΤΙΚΌΥ):

«Να πάμε σε διαπαραταξιακή συνάντηση με τον  Δ/ντα Σύμβουλο της  Cosmote e-VALUE».

Να ΓΙΑΤΙ είναι η βασική αιτία και η εξήγηση που όλοι αυτοί είναι απέναντι γιατί εξυπηρετούν τον εργοδότη, είναι στην ίδια πλευρά. ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

Ως  εκπρόσωποι των εργαζομένων η παράταξη της  ΕΣΚ των ταξικών δυνάμεων  στον όμιλο ΟΤΕ, απορρίπτουμε «το ρεαλισμό» των εργοδοτικών κυβερνητικών εκπροσώπων στο σ.κ.
Ρεαλιστικός δρόμος για τους εργαζόμενους είναι ο δρόμος της μαχητικής οργάνωσης της αντεπίθεσης για την ικανοποίηση των αναγκών μας με αφετηρία την ανάκτηση των μεγάλων απωλειών στην περίοδο της κρίσης. Να πάρει το μήνυμα η απέναντι πλευρά- ο τρόμος ,οι απειλές  και η ηττοπάθεια ότι ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.
Οι εργαζόμενοι  στον όμιλο να δώσουμε  απάντηση στο ερώτημα τι σωματεία θέλουμε για τις  μάχες που έρχονται. Η ΕΣΚ που διαχρονικά, με διαρκή συνέπεια παλεύει για την ενιαία  συλλογική δράση και την οργάνωση των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ, απορρίπτοντας κάθε  διαχωρισμό και διάσπαση καλεί τους εργαζόμενους στην Cosmote e-Value να παλέψουμε για τα δικά μας συμφέροντα για τις δικές μας ανάγκες , στο σωματείο που δημιουργήθηκε  από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Η ΕΣΚ σε αυτή τη μάχη θα είναι στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης των εργαζομένων και του αγώνα ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία αυθαιρεσία. Είναι ώρα να δείξουμε τη δύναμή μας. Παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ
ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ- ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ


Επισκέπτες