Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

16 Ιαν 2019

Την ώρα της επίθεσης, δηλώσεις εχεμύθειας, εμείς, δεν υπογράφουμε

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Το νέο έτος ξεκίνησε με πολλές και σημαντικές εξελίξεις. Στις 15 και 16 Γενάρη πραγματοποιήθηκαν 2 πολύ σημαντικές συναντήσεις της ΟΜΕ με τους εκπροσώπους της διοίκησης. Από τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης έγινε φανερό ότι η διοίκηση έχει περάσει σε ανοιχτή ολομέτωπη επίθεση. Από τη μια πλευρά, παρά τις επιτυχημένες στάσεις εργασίας, αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για τις 4 απολύσεις και από την άλλη  προχωρά ακάθεκτη στο σχεδιασμό της που περιλαμβάνει: Εντατικοποίηση της εργασίας, εργολαβοποίηση των καταστημάτων (franchise), επέκταση του διαχωρισμού των εργαζομένων.


Σε αυτή τη συνάντηση η διοίκηση προχώρησε και σε ωμό εκβιασμό αφού συνέδεσε την πώληση της Cosmote e-Value με την προσπάθεια υπογραφής ΣΣΕ. Εκβιασμός, που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι σε πλήρη αντίθεση, ρήξη και σύγκρουση με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της εργοδοσίας που για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής επικαλείται την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της. Είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων και των αντιλήψεων της το γεγονός ότι χαρακτήρισε κόστος τα εργασιακά δικαιώματα και το μισθό των εργαζόμενων. Ποιοι μιλούν για κόστος; Αυτοί που έδωσαν 260.000.000 € μέρισμα στους μετόχους της επιχείρησης οι οποίοι δεν έχουν καμία συμμετοχή στην παραγωγική διαδικασία; Αυτοί που η μόνη τους δουλειά είναι το πώς θα εφαρμόσουν αντεργατικές πολιτικές στον όμιλο ΟΤΕ έχοντας μετατρέψει την επικοινωνία από κοινωνικό αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα; Αυτοί που έχουν λιώσει, στην κυριολεξία, τους εργαζόμενους από τα Τηλεφωνικά Κέντρα μέχρι τους τεχνικούς, από την Πληροφορική και την Τεχνολογία μέχρι τους εργαζόμενους στα καταστήματα, στις αποθήκες και τους διοικητικούς υπαλλήλους; Αυτοί που την ίδια ώρα που όλοι οι συνδρομητές είναι στα κάγκελα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και έχουν καταντήσει το 24/48, το πιο σύντομο ανέκδοτο μοιράζονται παχυλά bonus γιατί έπιασαν τους στόχους;
Κόστος, λοιπόν, είναι αυτοί που από τη μια δεν παράγουν και από την άλλη τα τσεπώνουν. Oι εργαζόμενοι δεν είναι κόστος, γιατί αυτοί παράγουν τον πλούτο που άλλοι απολαμβάνουν.

Για τη συνάντηση που διεξάγεται, σήμερα, 16/1 στην οποία η διοίκηση ενημερώνει τους «εκπροσώπους» των εργαζόμενων για τα Job Families, δεν μπορούμε να σας ενημερώσουμε γιατί αρνηθήκαμε να υπογράψουμε τη δήλωση εχεμύθειας – συμφωνία εμπιστευτικότητας που η διοίκηση απαίτησε να υπογράψουν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων που θα παρευρίσκονται σε αυτή. Δήλωση που όλοι οι υπόλοιποι «εκπρόσωποι» υπέγραψαν! Αποδέχτηκαν, δηλαδή, ότι στα κρυφά από τους εργαζόμενους, θα διαβουλευθούν και θα διαμορφώσουν ένα νέο οργανωτικό σχήμα το οποίο η διοίκηση σε συνδυασμό με το αξιολόγιο θα αξιοποιήσει για να εντατικοποιήσει ακόμα περισσότερο την εργασία, να συνδέσει την αμοιβή με την παραγωγικότητα, να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και το «αλληλοφάγωμα» ανάμεσα στους εργαζόμενους. Είναι άλλο πράγμα ένας εργαζόμενος στα πλαίσια των καθηκόντων του (πρόσβαση σε συγκεκριμένες πληροφορίες, προσωπικά δεδομένα ή άλλα νομικά ζητήματα) να υπογράφει δήλωση εμπιστευτικότητας και εντελώς διαφορετικό οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων να υπογράφουν ότι θα κρατήσουν μυστικές από τους εργαζόμενους τις όποιες εξελίξεις και όσα η διοίκηση ετοιμάζει. 

Οι «εχέμυθοι» είναι:
  • Η (Δ)ΑΚΕ εκπροσωπούμενη από τους προέδρους της ΟΜΕ, της ΠΕΤ και του συλλόγου εργαζομένων στην Cosmote.
  • Το ΣΥΝ.ΕΝΑ (ΠΑΣΚΕ) εκπροσωπούμενο από το Γενικό Γραμματέα της ΟΜΕ, τον πρόεδρο του ΠΑΣΕ και τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα στην Cosmote.
  • Η ΕΝΩΤΙΚΗ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπροσωπούμενη από το μέλος της στη διαπραγματευτική ομάδα της ΟΜΕ και από τον πρόεδρο της ΕΕΤΕ - ΟΤΕ

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ κατήγγειλαν αυτή την πρωτόγνωρη και απαράδεκτη απαίτηση της διοίκησης, δεν υπέγραψαν και αποχώρησαν.
Απαιτούμε από όσους θέλουν να λέγονται «εκπρόσωποι» των εργαζομένων όταν βγουν από τη συνάντηση να ενημερώσουν το σύνολο των εργαζομένων του ομίλου για τα σχέδια της εργοδοσίας. Να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων τις υπογεγραμμένες δηλώσεις εχεμύθειας. Σε κάθε άλλη περίπτωση όσοι συνεχίζουν με αυτές τις πρακτικές θα επιβεβαιώσουν ότι εκτός από πολιτικά και ιδεολογικά έχουν περάσει και στην πράξη στη μεριά της εργοδοσίας.

Καλούμε τους συναδέλφους να καταδικάσουν και να καταγγείλουν, με κάθε τρόπο, αυτές τις πρακτικές. Να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας και να απαιτήσουν από το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος στον όμιλο ΟΤΕ να προετοιμάσει και να προχωρήσει άμεσα σε κινητοποιήσεις απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της εργοδοσίας, σε μια χρονιά που θα κρίνει την επόμενη ΣΣΕ.


Επισκέπτες