Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

19 Νοε 2018

Η ετήσια άδεια δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη και δικαίωμα

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ


Η διοίκηση του ΟΤΕ αφού είτε με το καρότο είτε με το μαστίγιο επιδιώκει να επιβάλει 7ήμερη εργασία στους τεχνικούς τώρα έβαλε στο μάτι το δικαίωμα στην ετήσια άδεια. Αρχικά, είχαμε τους «κανονισμούς» που εμπνέονταν διάφοροι προϊστάμενοι οι οποίοι έλεγαν τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος για να πάρει 2 μέρες άδειας μέσα στις γιορτές. Τώρα, η διοίκηση λέει στους εργαζόμενους ότι είναι διατεθειμένη να πληρώσει εως και 5 μέρες κανονικής άδειας ώστε να δουλέψουν ασταμάτητα για να πιαστούν οι στόχοι της.

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να θέσει σε διαπραγμάτευση το δικαίωμα του στην ξεκούραση και στην αναψυχή. Η διοίκηση του ΟΤΕ εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι οι μισθοί που δίνει δεν αρκούν για να καλύψουν οι εργαζόμενοι τις ανάγκες τους με το καρότο είτε του 130% για το Σάββατο, είτε του 175% για την Κυριακή, είτε της πληρωμής της άδειας προσπαθεί να τους δελεάσει για να δουλέψουν ασταμάτητα και μέσα στις γιορτές. Βέβαια, και στο ζήτημα της δουλειάς τα Σάββατα ή τις Κυριακές και ο τρόπος πληρωμής τους είναι ένα πεδίο στο οποίο η διοίκηση εκμεταλλεύεται το διαχωρισμό μεταξύ παλιών και νέων, όπως αυτός καθορίστηκε μέσα από τις τελευταίες ΣΣΕ, αφού προτιμούνται οι μετά το 2015 εργαζόμενοι των οποίων το εξαιρέσιμο είναι πιο φθηνό.

Η ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ

Συνάδελφοι, πέρα από το πολύ σοβαρό γεγονός ότι τίθενται σε αμφισβήτηση δικαιώματα όπως το 5νθήμερο και η ετήσια άδεια υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια μας. Η άδεια, τα ρεπό, οι 2 μέρες ξεκούρασης την εβδομάδα είναι απαραίτητες για να μπορέσει ο εργαζόμενος να ξεκουραστεί, να αναπληρώσει την εργατική του δύναμη. Δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Η εντατικοποίηση, που πλέον δεν περιγράφεται με λέξεις, σε συνδυασμό με τη δουλειά χωρίς ανάσα αυξάνουν εκθετικά τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων. Δεν πρέπει να θέτουμε την υγεία μας σε κίνδυνο για να πάρουμε ένα ξεροκόματο που δεν λύνει το πρόβλημα. Αυξήσεις στους μισθούς πρέπει να διεκδικήσουμε οργανωμένα και μαζικά μέσα από την οργάνωση και τον αγώνα μας. Η δουλειά κάθε μέρα, όλη μέρα για να βγάλουμε λίγα από τα πολλά που μας λείπουν εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.

Έχουν τεράστια ευθύνη οι πλειοψηφίες της ΟΜΕ και των σωματείων που μπροστά σε αυτή την κατάσταση κοιτάζουν αμέτοχοι λέγοντας ότι είναι απόφαση κάθε συναδέλφου το τι θα κάνει. Αφού έβαλαν φαρδιά πλατιά τις υπογραφές τους σε συμβάσεις που διαμόρφωσαν μισθολόγια πείνας τώρα αφήνουν τη διοίκηση να ξεσαλώνει, στην κυριολεξία, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζόμενων.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να μη θέσει σε διαπραγμάτευση το δικαίωμα στην άδεια, στην ξεκούραση και στην αναψυχή ξεκαθαρίζοντας ότι θα σταθούμε δίπλα σε όποιον δεχθεί πιέσεις να μην πάρει την άδεια ή τα ρεπό του. Καλούμε τους τεχνικούς αλλά και το σύνολο των εργαζόμενων του ομίλου ΟΤΕ σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 28ης Νοέμβρη για να διεκδικήσουμε μισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ 28 ΝΟΕΜΒΡΗ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Επισκέπτες