Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

27 Νοε 2018

Στις 28/11 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να περιμένουν.
Nα μην αφήσουν κανένα περιθώριο. Να δώσουν, τώρα, την ΑΠΑΝΤΗΣΗ τους

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ, σαν έτοιμη από καιρό, ανακοίνωσε το κλείσιμο – μετατροπή δύο καταστημάτων σε franchise με τους εργαζόμενους τους να καλούνται να καλύψουν κενά άλλων υποστελεχωμένων καταστημάτων.  Η στρατηγική της διοίκησης βασίζεται σε ένα επεξεργασμένο σχεδιασμό που πλέον ξεκαθαρίζει. Από το 2007 έως σήμερα, στόχευση της ήταν η συρρίκνωση του εμπορικού δικτύου πωλήσεων – καταστημάτων. Η στόχευση αυτή υλοποιήθηκε με λουκέτο, αρχικά, σε καταστήματα ΟΤΕ και έπειτα Cosmote για να μειώσει «τα κόστη». Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι τα καταστήματα τα χρειάζονται αλλά τα θέλουν απαλλαγμένα από εργαζόμενους με δικαιώματα. Δεν τους έφταναν τα καταστήματα της «Γερμανός» τώρα προχωρούν σε εργολαβοποίηση της αλυσίδας καταστημάτων ΟΤΕ – Cosmote.

Οι εργαζόμενοι, όμως, δεν είναι κόστος. Καθημερινά με το μυαλό τους, με τα χέρια τους και τη δημιουργική τους συνεισφορά παράγουν τα κέρδη για τα οποία πανηγυρίζουν, εργοδότης και μέτοχοι οι οποίοι αυξάνουν τον πλούτο τους ξεζουμίζοντας αυτούς που τον παράγουν. Αποδεικνύοντας στην πράξη ότι τα συμφέροντα του εργοδότη με εκείνα των εργαζομένων απέχουν… «έτη φωτός».


Ποτέ δεν ήταν ίδια τα συμφέροντα μας με αυτά της εργοδοσίας και ούτε θα γίνουν ποτέ!

Από όταν ξεκίνησε την επίθεσή της η εργοδοσία, πάντα, στο στόχαστρο είχε τους εργαζόμενους των καταστημάτων. Από αυτούς, ξεκίνησαν οι διαθεσιμότητες, οι ανατροπές των ωραρίων, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τα σπαστά ωράρια. Σε αυτούς, πρωτοεφαρμόστηκε η στοχοθεσία και οι αξιολογήσεις, οι προειδοποιητικές επιστολές, οι απολύσεις με βάση τη χαμηλή αξιολόγηση. Αργότερα εφαρμόστηκαν ή θα εφαρμοστούν, στο προσεχές μέλλον, και σε άλλους και  για αυτό πρέπει τώρα να αντιδράσουμε. Πριν να είναι αργά για όλους.

Η τακτική της διοίκησης και του κεφαλαίου δεν εφαρμόζονται τυχαία αυτή την περίοδο. Στηρίζονται στους αντεργατικούς νόμους που έχουν στη διάθεσή τους, τους οποίους η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδιώκει να καθιερώσει στη συνείδηση των εργαζόμενων ως δεδομένους. Η εργοδοσία θέλει να ξεμπερδεύει με εργαζόμενους που έχουν ακόμα συγκροτημένα δικαιώματα και θεωρούνται «κόστος» και στη θέση τους να απασχολεί εργαζόμενους που θα αμείβονται με τον κατώτερο μισθό. Δεν της αρκούν οι «φθηνοί» εργαζόμενους, θέλει πάμφθηνους, επινοικιαζόμενους, με κάθε μορφή ευέλικτης εργασίας. Μακριά και έξω από κάθε ΣΣΕ. Γιατί μόνο με ένα τέτοιο δίκτυο καταστημάτων, θα έχει το «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» έναντι των άλλων ανταγωνιστών με τους οποίους που μοιράζονται την πίτα των κερδών του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ και κυρίως οι εργαζόμενοι των  καταστημάτων πρέπει άμεσα να βγάλουν συμπεράσματα. Εμείς, ως εργαζόμενοι δεν έχουμε «ανταγωνιστές». Οι εργοδότες στον κλάδο «μαλώνουν» μεταξύ τους για το ποιος θα έχει τα μεγαλύτερα κέρδη. Όλοι μαζί, όμως, τσακίζουν τους εργαζόμενους στις εταιρείες τους και στους ομίλους τους, που τους θέλουν ευέλικτους και χωρίς δικαιώματα.

Συνάδελφοι, σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να οργανώσουμε την πάλη μας ώστε να απαιτήσουμε κλαδική οργάνωση με κλαδική ομοσπονδία που να διεκδικήσει Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Να μην υπάρχει εργαζόμενος στον όμιλο ΟΤΕ εκτός ΣΣΕ. Δεν μπορούμε να δουλεύουμε με τη θηλιά της ανασφάλειας και της εντατικοποίησης. Με το φόβο αν θα πιάσουμε τους στόχους, αν θα μας δώσουν τα χρωστούμενα, αν θα μας απολύσουν. Να απαιτήσουμε δουλειά μόνιμη, με πλήρη δικαιώματα.
Δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για την επιτυχία της αυριανής απεργίας. Σύνθημά μας να είναι:

«ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ»

Αυτή να είναι η ηχηρή απάντηση σε όσους μας θέλουν συνενόχους, σε ένα ζοφερό μέλλον που ετοιμάζουν για μας και τα παιδιά μας. Δίνουμε τη δική μας απάντηση.

Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία στις 28/11
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 10.30 π.μ. ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

Επισκέπτες