Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

3 Οκτ 2018

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΕ ΣΤΟΝ ΟΜΕΔ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Από τη μια πλευρά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ  προσπαθεί να μας παρουσιάσει σαν «όνειρο» τον εφιάλτη που ζούμε ως εργαζόμενοι. Μας παραμυθιάζει με τη λεγόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και την ‘υποχρεωτικότητα’ των ΣΣΕ, αποκρύπτοντας  ότι στην πραγματικότητα  εφαρμόζει  το «νόμο Βρούτση»  της συγκυβέρνησης  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  και το «νόμο –δολοφόνο» των ΣΣΕ. Διατηρεί, δηλαδή, το αντεργατικό πλαίσιο που νομοθετήθηκε στην περιόδο των μνημονίων ικανοποιώντας μια ακόμα βασική απαίτηση του ΣΕΒ. Ουσιαστικά διατηρεί όλο το πλαίσιο με το οποίο οι εργοδότες χέρι – χέρι με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού τσάκισαν μισθούς και δικαιώματα.


Από την άλλη πλευρά η πλειοψηφία στον ΠΑΣΕ (ΠΑΣΚΕ - Ενωτικό) και οι υπόλοιποι, πανηγυρίζουν για την συνάντηση στον ΟΜΕΔ προκειμένου να υπογραφτεί ΣΣΕ στην Cosmoteevalue (για 1.870 εργαζόμενους μόνο και ΟΧΙ για το σύνολο των 5.500 εργαζομένων) με ένα πλαίσιο διεκδίκησης που είναι το «όνειρο» της εργοδοσίας. Είναι «η αποθέωση»  των χαμηλών απαιτήσεων  για τους εργαζόμενους. Παγιώνει το διαχωρισμό μεταξύ παλιών και νέων εργαζόμενων, δίνοντας 5% «αύξηση για εργαζόμενους, άνω των 25» με κάποιες αυτονόητες  θεσμικές παροχές – όπως προσδιορίζονται με βάση και την αρχή της ίσης μεταχείρισης εργαζομένων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία και εκτελούν την ίδια εργασία. Θέλουν να διαπραγματευτούν  δηλαδή  την  υποχρέωση  του εργοδότη,  γεγονός που είναι  ήδη απαράδεκτο που δεν το είχε εφαρμόσει !!!

Σε κάθε περίπτωση είχαν την ευκαιρία να υπογράψουν  αν ήθελαν  αυτό που σαν ΕΣΚ ΟΤΕ διεκδικούμε εδώ και χρόνια: Μια ενιαία ΣΣΕ με αυξήσεις για τους εργαζόμενους σε όλο τον όμιλο ΟΤΕ. Είχαν επίσης  την ευκαιρία να ενημερώσουν, να οργανώσουν και να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους στην Cosmote evalue με κάθε μορφής αγώνα  προκειμένου να πιέσουν τη διοίκηση να συζητήσει. Αυτό αλλιώς λέγεται συνδικαλιστική δράση και οργανωμένη μορφή πάλης.  Πράγμα που επίσης δεν έγινε όλο αυτό το διάστημα…
Αντίθετα:           
Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες  στον ΠΑΣΕ και ευρύτερα  του χώρου μας -μαζί με τις πλειοψηφίες σε ΟΜΕ ΟΤΕ, στη ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ σε γενικότερο επίπεδο- έχουν σοβαρότατες ευθύνες για τη σημερινή πραγματικότητα στο συνδικαλιστικό μας κίνημα. Όλες οι διοικήσεις που βρέθηκαν στο παρελθόν στο Σύλλογο αλλά και η πλειοψηφία της τελευταίας καλλιέργησαν , με τη συμβιβαστική και συναινετική επί της ουσίας τακτική της, τον παραγοντισμό και τον συνδικαλισμό των «δημοσίων σχέσεων» και των «επαφών κορυφής» οδηγώντας συνολικά τους εργαζόμενους που εκπροσωπούν σε ουσιαστική αδράνεια.

Η πείρα έχει δείξει ότι κανένας εργοδότης δεν «εξευμενίζεται» όταν οι εργαζόμενοι υποχωρούν στις αξιώσεις του. Αντίθετα βρίσκει χώρο να επιτεθεί πιο αποφασιστικά(με ΟΜΕΔ ή χωρίς) και να πάρει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις, τσάκισμα δικαιωμάτων, απολύσεις.                                            
                                                                
ΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ;

Για να απαντήσουν οι εργαζόμενοι δεν έχουν παρά να κοιτάξουν δίπλα τους στον κλάδο: στη Vodafone, στη WIND, στη Cyta, στη Forthnet, την ένταση της εργασίας των συναδέλφων, τα 9ωρα-12ωρα, τις συγχωνεύσεις που οδηγούν σε απολύσεις, τα ανύπαρκτα διαλλείματα, τις κατάπτυστες συμβάσεις, την πίεση να πιαστούν οι στόχοι. Ας κοιταχτούμε μεταξύ μας «στην ομάδα μας» πόσες διαφορετικές συμβάσεις υπάρχουν (ΟΤΕ, Cosmote evalue, δανεισμένοι από τρίτες εταιρείες, ατομικές συμβάσεις, μπλοκάκια). Ο όμιλος ΟΤΕ με αυτό τον τρόπο ενισχύει τη θέση του έναντι του ανταγωνισμού, με φθηνούς εργαζόμενους και με το «ξεκλήρισμα» εργαζομένων που έχουν συγκροτημένα δικαιώματα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ για τους εργοδότες στον κλάδο  - ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ για τους εργαζόμενους

Όποιος ισχυρίζεται ότι «υπεύθυνα και ώριμα» να κοιτάξουμε «τα του οίκου μας» όπως η πλειοψηφία στον ΠΑΣΕ – δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ. Αντικειμενικά διευκολύνει και εξυπηρετεί κυβέρνηση και εργοδότη στους σχεδιασμούς τους.

Η ανάπτυξη των εργαζομένων πρέπει να έχει κριτήριο, την ικανοποίηση των δικών μας σύγχρονων αναγκών. Τώρα πρέπει να δώσουμε τη μάχη σε κάθε εργασιακό χώρο για κάθε πρόβλημα που βασανίζει τους εργαζόμενους, για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, για να μην υπάρχουν απλήρωτες υπερωρίες, καταστρατήγηση ωραρίου, για συνθήκες ανθρώπινες στους εργασιακούς χώρους.

Για αυτό καλούμε τους εργαζόμενους στον όμιλό ΟΤΕ να στηρίξουν και να συμπορευτούν με το ταξικό κίνημα την ΕΣΚ – το ΣΕΤΗΠ και μαζί να οργανώσουμε την απάντησή  μας να μην επιτρέψουμε την συνέχιση της εκμετάλλευσης, το τσάκισμα της ζωής μας.

Είναι ώρα για μεγαλύτερους νέους πιο μαζικούς αγώνες. Ενισχύουμε κάθε αντίσταση κάθε διεκδίκηση σε κάθε χώρο δουλειάς.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ - ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και παλεύουμε για ΚΛΑΔΙΚΗ  ΣΣΕ, για ΚΛΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, ως ενιαία συντονισμένη απάντηση των εργαζομένων όλου του κλάδου στην επίθεση των εργοδοτών. Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ.

Αγώνας ενιαίος μαζικός-συμμετέχουμε στις αποφάσεις για κλαδική κινητοποίηση.
Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανώσουμε τον αγώνα μας, με συσκέψεις σε χώρους δουλειάς, συνελεύσεις, περιοδείες.
Για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας  8 Νοέμβρη ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Επισκέπτες