Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

28 Οκτ 2018

Η «νομοθεσία» των προϊσταμένων του ΟΤΕ για τις άδειες και τα ρεπό

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Καταγγέλλουμε την πλήρη εργοδοτική αυθαιρεσία που επικρατεί σε πολλούς χώρους δουλειάς του ΟΤΕ. Τελευταίο κρούσμα αποτελεί ο «κανονισμός» που παρουσίασε προϊστάμενος ΤΤΛΠ της Αττικής ως προς το πως και το πότε οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να πάρουν την άδεια των εορτών αλλά και ως προς το πότε θα παίρνουν τα ρεπό του Σαββάτου.

Αφού τους ενημέρωσε ότι είναι υποχρεωμένοι να έχουν το πολύ 2 μέρες άδειας υπόλοιπο στις εορτές, τους είπε ότι θα χωριστούν σε 2 γκρουπ (γκρουπ Χριστουγέννων και γκρουπ Πρωτοχρονιάς, θυμίζοντας στρατό) και ανάλογα με το γκρουπ στο οποίο θα ενταχθούν υποχρεούνται να δουλέψουν και κάποιο από τα Σάββατα ή τις Κυριακές των εορτών! Όσο για τα ρεπό τους έχει ξεκαθαρίσει ότι Δευτέρα δεν τους το δίνει.

Αναρωτιόμαστε όλες αυτές οι «υποχρεώσεις» των εργαζόμενων από πού προκύπτουν; Από πότε η εργατική νομοθεσία υποκαθίσταται από τις ορέξεις των προϊσταμένων; Από πού προκύπτει η υποχρέωση της δουλειάς Σάββατο ή Κυριακή για να πάρει ο εργαζόμενος την άδεια του η οποία μάλιστα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 μέρες; Από πού προκύπτει ότι το ρεπό δεν μπορεί να το πάρει ο εργαζόμενος τη Δευτέρα;

Η παραπάνω κατάσταση αποτυπώνει τις συνθήκες στις οποίες οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ καλούνται να δουλέψουν και να επιτύχουν τους μεγαλεπήβολους στόχους της εργοδοσίας όπως αυτός για τα VoBB και το κλείσιμο των ψηφιακών κέντρων. Μόνο υποχρεώσεις και τρομερή εντατικοποίηση που σε συνδυασμό με την τεράστια έλλειψη προσωπικού οδηγεί στην αμφισβήτηση ακόμα και στοιχειωδών δικαιωμάτων όπως της άδειας, της ξεκούρασης και της αναψυχής.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στον εκβιασμό και να μην αποθαρρυνθούν από τη στάση της πλειοψηφίας της ΠΕΤ και της ΟΜΕ που παρά τις καταγγελίες σφυρίζουν αδιάφορα. Η ετήσια άδεια είναι δικαίωμα και δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση. Η οποία συνεννόηση για το χρόνο λήψης της άδειας μπορεί να στηριχθεί στην καλή θέληση αλλά δεν μπορεί να καθορίζεται από τους «κανόνες» του εκάστοτε προϊσταμένου. Πόσο, μάλλον, όταν αυτοί περιλαμβάνουν ως υποχρέωση της δουλειά το Σάββατο ή την Κυριακή που είναι αυτονόητο ότι ΔΕΝ είναι υποχρεωτική.

Επισκέπτες