Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

18 Οκτ 2018

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ… ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Συνάδελφοι, εργαζόμενοι-ες  στον όμιλο  εταιρειών ΟΤΕ
τις τελευταίες μέρες  υπάρχει μεγάλη παραγωγή ανακοινώσεων με τη μορφή «χαρτοπόλεμου», σχετικά με το θέμα της προσφυγής του συλλόγου ΠΑΣΕ στον ΟΜΕΔ.  Ανακοινώσεις που ως  βασικό γνώρισμα τους έχουν την αγωνία και την εργασιακή ανασφάλεια 5.500 χιλιάδων εργαζομένων να την μετατρέψουν σε αποπροσανατολιστικό εφησυχασμό και παραίτηση. Το αίτημα, δηλαδή, για υπογραφή ΣΣΕ  που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους  στην Cosmote evalue και η διάθεση αγωνιστικής διεκδίκησης γίνεται ανάθεση σε εργολάβο λύσεων, όπως ο ΠΑΣΕ,  για ΣΣΕ στα όρια των απαιτήσεων του εργοδότη και όχι των δικών μας σημερινών  αναγκών.

Η ΕΣΚ ΟΤΕ σε μια μεγάλη διαδρομή πορεύτηκε αγωνιστικά, με ήθος, με συνέπεια και ποτέ δεν χρησιμοποίησε το ψέμα σαν εργαλείο για να κερδίσει εντυπώσεις ή για να μαζέψει ψήφους…. Αυτό το προσφιλές μέσο μαζί με τον εκμαυλισμό συνειδήσεων, τη διαστρέβλωση, τη συκοφαντία και την αντι-ΠΑΜΕ  συμπεριφορά, επέλεγαν πάντα οι πλειοψηφίες  ΠΑΣΚΕ (ΣΥΝ 1 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ -ΕΝΩΤΙΚΟ).

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΟ «ΚΑΛΟ» ΠΑΣΟΚ, ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ… ΕΙΝΑΙ  ΠΑΝΤΟΥ ΕΙΤΕ ΩΣ ΚΙΝΑΛ ΕΙΤΕ ΩΣ ΣΥΡΙΖΑ.

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι, θα αναφέρουμε πέντε βασικές δυσκολίες που έχουν οι πλειοψηφίες στον ΠΑΣΕ  να πουν την ΑΛΗΘΕΙΑ αποθεώνοντας έτσι τη γραμμή της εργοδοσίας, στο κίνημα

1)   Το θάρρος να λες  την αλήθεια:  πόσοι εργαζόμενοι που κάνουν το ίδιο έργο και που είναι στην ίδια ομάδα – των τηλεφωνικών κέντρων, των καταστημάτων, των επιχειρησιακών πελατών θα ωφεληθούν από τη ΣΣΕ που διαπραγματεύεται ο ΠΑΣΕ μέσω ΟΜΕΔ;  ΜΟΝΟ οι 1870 εργαζόμενοι που είναι με σύμβαση αορίστου στην e-Valuea. Οι υπόλοιποι 3.500 περίπου εργαζόμενοι των τρίτων εταιρειών (που αρνούνται ακόμα και να τους εγγράψουν στο σωματείο) ποια ΣΣΕ θα έχουν και πότε; Όσο για τους  παιδικούς σταθμούς και τις άλλες  παροχές,  εφόσον  παρέχονται για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ, ο εργοδότης οφείλει να μην αποκλείσει κανένα εργαζόμενο του ομίλου. «Αρχή της ίσης μεταχείρισης». 

2)  Τη δυνατότητα να ξεχωρίζεις την αλήθεια: οι αποφάσεις του ΟΜΕΔ για μια σειρά υπογραφής ΣΣΕ  σε κλάδους βιομηχανικών –βιοτεχνικών επιχειρήσεων, στον κλάδο των ΜΜΕ, του Επισιτισμού ήταν ή δεν ήταν ΣΣΕ που επικύρωναν και επέκτειναν τις εργοδοτικές απαιτήσεις για χαμηλούς μισθούς «στα όρια της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας τους; Μόνο τυχαίο δεν είναι, λοιπόν, που αυτές οι πλειοψηφίες στον ΠΑΣΕ, σήμερα, επιλέγουν τον ΟΜΕΔ ως μηχανισμό παράκαμψης και οριστικής κατάργησης του αγώνα των ίδιων των εργαζομένων για διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ, με όρους κινήματος.

3)  Η αλήθεια να γίνεται το όπλο σου:  ποιο όπλο έχουν απέναντι στην εργοδοσία όταν οι ίδιες πλειοψηφίες στην ΟΜΕ - ΟΤΕ υπόγραψαν ΣΣΕ για τον ΟΤΕ με μειώσεις, όχι μόνο μια φορά, προσφέροντας και εξοπλίζοντας  την εργοδοσία  με πλαίσιο εξυπηρέτησης των «δικών της αναγκών». ΣΣΕ που θεσμοθέτησαν το  διαχωρισμό και την διάσπαση εργασιακών δικαιωμάτων και αμοιβών, αφοπλίζοντας  το διαπραγματευτικό πλαίσιο,  για τη διεκδίκηση μιας ενιαίας ΣΣΕ. Όταν είπαν όχι σε πρόταση για απεργία μέσα στη διαπραγμάτευση για τη ΣΣΕ 2018-2019 και όταν τελικά αποφάσισαν τη δεύτερη 48ώρη δεν θέλησαν να μετέχουν καν στην περιφρούρηση της, αφοπλίζοντας κάθε συμμετοχή για κινητοποίηση, ακολουθώντας πιστά την δήλωση του προέδρου της ΓΣΣΕ που έλεγε: « η απεργία έχει φάει τα ψωμιά της»; 

4)   Η κρίση να γνωρίζεις  με ποιους να πας: τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ από τη μία νομιμοποιεί το αντεργατικό  νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων  και παγιώνει την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων  για τη θωράκιση της κερδοφορίας των εργοδοτών, από την άλλη υπονομεύει τη συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία με ανοιχτή στήριξη στον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΜΕΤΑ. Καλλιεργώντας, έτσι, την απογοήτευση, τις χαμηλές απαιτήσεις, τη μοιρολατρία. Γιατί βάζουν πλάτη στην καθημερινή  εργασιακή  πίεση, στους μισθούς πείνας, στις εργασιακές σχέσεις μέσω τρίτων εταιρειών,  υπερασπιζόμενοι σταθερά και διαχρονικά  την «κανονικότητα και τον ρεαλισμό της αγοράς»,  με μισθούς 586 -511, ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης  ΣΣΕ στην  Cosmote- e value. Γιατί σύμφωνα και πάλι με τον πρόεδρο της ΓΣΣΕ:  ποιος εργοδότης θα δώσει 751ευρώ….

5)  H αλήθεια να είναι ίδια για όλους: το σωματείο που αντιπροσωπεύει εργαζόμενους να κρίνεται από τον τρόπο και την ικανότητα του να είναι δίπλα στις ανάγκες και τις αγωνίες  όλων των εργαζόμενων. Με γνώμονα τέτοιο ώστε να διαμορφώνει κατάλληλο πλαίσιο διεκδίκησης για  ΣΣΕ (όπως είναι το σχέδιο κλαδικής ΣΣΕ που έχει ενέκρινε η τελευταία ΓΣ του ΣΕΤΗΠ)  με βάση τις  σημερινές ανάγκες των εργαζομένων. Πάνω σε τέτοια βάση και με αυτή τη λογική της προάσπισης των δικαιωμάτων μας -όταν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου (Vodafonecyta - wind κλπ) με παρόμοιο τρόπο έρχονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική ασυδοσία, την ανασφάλεια, την τρομοκρατία, τις απολύσεις. Ιδιαίτερα όταν από τη μια, οι εργοδότες προωθούν τις επιχειρησιακές ΣΣΕ που είναι «ευέλικτες» για την μεγαλύτερη κερδοφορία της κάθε εταιρείας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και από την άλλη  η κυβέρνηση υπονομεύει τις κλαδικές ΣΣΕ. Κυβέρνηση και εργοδότες μαζί επιδιώκουν, χτύπημα στην ενότητα των εργαζομένων στον κλάδο καλλιεργώντας των ανταγωνισμό ανάμεσα στους εργαζόμενους. Η ενιαία πάλη για κλαδική ΣΣΕ με οδηγό τα συμφέροντα των εργαζομένων στον κλάδο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ είναι η ΑΠΑΝΤΗΣΗ μας.

Τέτοια απάντηση σήμερα για κλαδική οργάνωση των εργαζομένων και κλαδική ΣΣΕ οι πλειοψηφίες στον ΠΑΣΕ ούτε θέλουν ούτε μπορούν να δώσουν, γιατί είναι μακριά από τα προβλήματα  και τις ανάγκες των εργαζομένων που αντιπροσωπεύουν. «Τα δικά τους μόνο » φιλοκυβερνητικά και φιλεργοδοτικά  συμφέροντα, εξυπηρετούν.

Η πρακτική και η στάση αυτών των δυνάμεων στο σύλλογο του ΠΑΣΕ και ευρύτερα στο συνδικαλιστικό κίνημα στον όμιλο ΟΤΕ, είναι άλλη μια απόδειξη για το τι σημαίνει κυβερνητικός συνδικαλισμός (ΝΕΟΣ & ΠΑΛΑΙΟΣ). Στελέχη τους ήταν και παραμένουν ακόμα διευθυντές ή υποδιευθυντές και με αυτόν τον τρόπο καθορίζεται και ο προσανατολισμός τους απέναντι στους εργαζόμενους και στο κίνημα: Επιζήμιος, γεμάτος ήττες. Η αλήθεια είναι ότι από την πλειοψηφία στη ΓΣΣΕ έως την πλειοψηφία στον ΠΑΣΕ και σε όσα σωματεία στον όμιλο ΟΤΕ υπηρετούν αυτή τη γραμμή, είναι εχθροί για τα εργατικά συμφέροντα. Βάζουν εμπόδια στην αναγκαία οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, με συγκεκριμένο ρόλο και αποστολή.

Είναι ώρα συνάδελφε, να βγάλεις συμπεράσματα. Είναι ώρα κάθε τίμιος συνδικαλιστής που σέβεται την εμπιστοσύνη της εκπροσώπησης των συναδέλφων του, να πάρει θέση!
  • Μια ΣΣΕ για Όλους τους Εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ με αυξήσεις.
  • Κλαδική ΣΣΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ τους Εργαζόμενους στον ΚΛΑΔΟ.

Για την απεργία της 8ης Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι, οι συνδικαλιστές πρέπει να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της αναμέτρησης. ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ. Να κάνουν το βήμα και να συμπαραταχθούν με τις ζωντανές, μαχητικές δυνάμεις μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο πλάι της ΕΣΚ, του ΣΕΤΗΠ  και του ΠΑΜΕ. Να οργανώσουμε και να παλέψουμε για την επιτυχία αυτής της απεργίας.

«ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ» ΛΥΣΕΩΝ & «ΣΩΤΗΡΕΣ» ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Η ενότητα και η πάλη στη βάση των ταξικών συμφερόντων και ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ και όχι για τα κέρδη των λίγων, είναι η διέξοδος και η προοπτική.            

Καλούμε τους εργαζόμενους του Ομίλου εταιρειών ΟΤΕ,  σε δυναμική μαχητική παρουσία στην κινητοποίηση που οργανώνει  το ΣΕΤΗΠ διεκδικώντας υπογραφή ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΣΕ,  στο Υπ. Εργασίας 25/10 ώρα 6.00μ.μ  και στη συνέχεια πορεία στον ΣΕΒ.

8 ΝΟΕΜΒΡΗ απεργούμε  κόντρα στα ψέματα της κυβέρνησης, κόντρα στις απαιτήσεις  των εργοδοτών.

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Επισκέπτες