Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

1 Οκτ 2018

Με τις επιτροπές, ποια θα είναι η προκοπή μας;

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΜΕ – ΟΤΕ την Πέμπτη 27/9/2018 συζητήθηκαν μια σειρά πολύ σημαντικών ζητημάτων όπως είναι το νέο σύστημα αξιολόγησης του ΟΤΕ, η αλλαγή ωραρίου στις αποθήκες της Πάρνηθας, το ζήτημα της τηλεργασίας, του επαγγελματικού ταμείο, η μετατροπή της ομοσπονδίας σε κλαδική.
Για το ζήτημα της αξιολόγησης η ΕΣΚ – ΟΤΕ διατύπωσε τη θέση της ότι η διοίκηση του ΟΤΕ με το νέο αξιολόγιο και με την εφαρμογή των Job families επιδιώκει να αυξήσει την εντατικοποίηση, την εργοδοτική τρομοκρατία, το αλληλοφάγωμα των εργαζόμενων, τηνπλήρη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα. Οι στόχοι του νέου αξιολογίου είναι ίδιοι με του προηγούμενου, ωστόσο με το νέο σύστημα αυξάνεται η πίεση προς τους εργαζόμενους αφού ο ατομικός στόχος αυξάνει εκθετικά το καθημερινό «ξεζούμισμα» τους. Πιστεύουμε ότι η διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να συμβάλει στη βελτίωση του εργαζόμενου, στην ανάδειξη των ικανοτήτων του και στην αντιμετώπιση των μειονεκτημάτων του χωρίς φυσικά να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Ωστόσο, ένα τέτοιο αξιολόγιο στα πλαίσια του σημερινού κοινωνικοοικονομικού συστήματος δεν μπορεί να επιτευχθεί αφού η εργοδοσία εφαρμόζει την αξιολόγηση με στόχο το «στίψιμο» του εργαζόμενου για να επιτύχει την αύξηση της κερδοφορίας της. Για αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι ο ρόλος της ομοσπονδίας και των σωματείων στο ζήτημα της αξιολόγησης δεν μπορεί να είναι άλλος παρά η οργάνωση των εργαζόμενων ώστε να αποκρούσουν με την πάλη τους  τις αρνητικές συνέπειες τόσο από την εντατικοποίηση όσο και στο ζήτημα των απολύσεων που συνδέονται με την αξιολόγηση. Η απόφαση της πλειοψηφίας της ΟΜΕ ήταν η αντίδραση στο νέο αξιολόγιο να είναι….. η σύσταση επιτροπής αξιολογίου.


Για το θέμα της δημιουργίας επαγγελματικού ταμείο καταθέσαμε τη διαχρονική διαφωνία μας αφού το επαγγελματικό ταμείο συμβάλει στην αλλαγή του χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, μετακυλώντας βάρη από τον εργοδότη στις πλάτες των εργαζόμενων. Η απόφαση της πλειοψηφίας ήταν η σύσταση επιτροπής.
Για την τηλεργασία θεωρούμε η αξιοποίηση της τεχνολογίας θα μπορούσε να βελτιώσει τη ζωή των εργαζόμενων και η τηλεργασία θα μπορούσε να τη διευκολύνει. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν μπορεί να γίνει στις σημερινές συνθήκες που η εργοδοσία αυξάνει με κάθε τρόπο την εντατικοποίηση, καταστρατηγεί το ωράριο, αντικαθιστά βάρδιες με stand by. Σε αυτό το πλαίσιο θέλει να εντάξει και την τηλεργασία γιατί μέσω αυτής πετυχαίνει μια σειρά στόχων της, όπως: Κατάργηση του σταθερού ωραρίου, αφού η δουλειά από το σπίτι δεν έχει ωράριο. Διαρκής διαθεσιμότητα εργαζομένων ώστε να επιλύονται έκτακτα προβλήματα (ήδη πολλοί συνάδελφοι που δεν είναι καν σε καθεστώς stand by πιέζονται να συνδεθούν από το σπίτι ώστε να λυθεί κάτι έκτακτο). Μείωση σε λειτουργικά κόστη αφού θα χρειάζονται λιγότερα γραφεία από τη στιγμή που ένα ποσοστό εργαζόμενων καθημερινά θα δουλεύει από το σπίτι. Και για αυτό το ζήτημα η απόφαση της πλειοψηφίας ήταν η σύσταση επιτροπής.
Στο ζήτημα της αλλαγής  ωραρίου στην Πάρνηθα καταγγείλαμε τη στάση της εργοδοσίας αναδεικνύοντας το γεγονός ότι πέρα από τη μεταβολή στο ωράριο η εργοδοσία έχει κόψει τα 2 από τα 4 δρομολόγια που εξυπηρετούσαν τους συναδέλφους δυσχεραίνοντας κατά πολύ τη μετακίνηση τους. Η απόφαση της πλειοψηφίας ήταν η παραπομπή του θέματος στην εκτελεστική επιτροπή.
Η ΕΣΚ – ΟΤΕ τόνισε ότι η ομοσπονδία οφείλει να οργανώσει την πάλη των εργαζόμενων τόσο για τη δημιουργία ασπίδας προστασίας που θα απαγορεύει στην εργοδοσία να τρομοκρατεί, να εντατικοποιεί και να απολύει με το αξιολόγιο όσο και για το ζήτημα του ωραρίου στην Πάρνηθα. Επίσης, αναδείξαμε την κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η οποία με το παραμύθι της «εξόδου από τα μνημόνια» προσπαθεί, για μια ακόμη φορά, να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό αφού μιλά για τέλος της κρίσης και επαναφορά στην κανονικότητα τη στιγμή που εφαρμόζει πιστά όλους τους νόμους των μνημονίων που τσακίζουν μισθούς και δικαιώματα, εντείνουν τη φοροληστεία ενώ ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί χιλιάδες λαϊκές κατοικίες. Σε αυτό το πλαίσιο θέσαμε ως αναγκαιότητα το συντονισμό με το σύνολο του εργατικού κινήματος ώστε η απάντηση που θα δώσουμε να είναι δυνατή και ενιαία απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία. Για αυτό το λόγο προτείναμε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία οργάνωσης της αντίδρασης των εργαζόμενων του ομίλου ΟΤΕ για όλα τα φλέγοντα ζητήματα. Αντίδραση που θα κλιμακωθεί με καθημερινές πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις με ορίζοντα τη συμμετοχή στην απεργία της 8ης Νοέμβρη που έχουν ήδη προκηρύξει μια σειρά ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων και σωματείων.
Όπως εύκολα μπορεί ο καθένας να συμπεράνει, από τις αποφάσεις που ελήφθησαν, η πλειοψηφία της ΟΜΕ για μια ακόμη φορά αποφάσισε να βάλει πλάτη για την επίτευξη των στόχων της εργοδοσίας. Οι επιτροπές που συστάθηκαν δεν συστάθηκαν για να οργανώσουν την αντίδραση των εργαζόμενων στα σχέδια της εργοδοσίας αλλά για να υλοποιηθούν τα σχέδια της εργοδοσίας με τη μικρότερη δυνατή αντίδραση από πλευράς εργαζομένων. Οι πλειοψηφούσες παρατάξεις αφού σε επίπεδο πρωτοβάθμιων σωματείων αρνούνταν εδώ και μήνες να πάρουν απόφαση για το αξιολόγιο παραπέμποντας το θέμα στην ΟΜΕ, στο ΔΣ της ομοσπονδίας επιβεβαίωσαν ότι δεν έχουν σκοπό να αντιδράσουν. Αρνούνται να αφουγκραστούν τη δικαιολογημένη αγωνία και την αγανάκτηση των συναδέλφων. Αρνούνται να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτηση των εργαζόμενων για την αξιολόγηση σε οργανωμένο αγώνα ενάντια στους στόχους της εργοδοσίας. Η επιλογή της πλειοψηφίας της ΟΜΕ είναι αποκαλυπτική του ρόλου των δυνάμεων που την απαρτίζουν. Για μια ακόμη φορά βάζουν πλάτη για την επίτευξη των στόχων της διοίκησης του ΟΤΕ.            
Καλούμε τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ να μην απογοητευθούν από τη στάση της πλειοψηφίας της ΟΜΕ. Ο αρνητικός συσχετισμός που προέκυψε από τις εκλογές δεν πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη στην προσπάθεια να οργανωθεί η αντίδραση των εργαζόμενων στον όμιλο. Στο ζήτημα της αξιολόγησης θα πρέπει οι εργαζόμενοι να παραμερίσουν τις πλειοψηφίες για να γλυτώσουμε την επερχόμενη λαίλαπα. Θα πρέπει τώρα με μαζικές διαδικασίες σε κάθε χώρο δουλειάς να οργανωθούν συνελεύσεις ώστε να παρθούν αποφάσεις που θα εμποδίσουν την εφαρμογή της αξιολόγησης. Κάθε τοπική διοικούσα αλλά και οι εργαζόμενοι σε κάθε τμήμα να λάβουν πρωτοβουλίες ώστε να οργανωθεί η αντίδραση από τα κάτω.
            Εκτός από τα παραπάνω στο ΔΣ της ΟΜΕ συζητήθηκε και το ζήτημα της μετατροπής της ομοσπονδίας σε κλαδική. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά επίκαιρο αφού η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου από τα μονοπώλια είναι ολομέτωπη και συντονισμένη. Μόνο το τελευταίο διάστημα είχαμε τη εξαγορά της Cyta από τη Vodafone με τους εργαζόμενους των 2 εταιριών να μην ξέρουν τι τους ξημερώνει. Πριν λίγες μέρες η Vodafone  ξεκίνησε τη διαδικασία μετατροπής του ωραρίου από 8ωρο σε 9ώρο καλώντας τους εργαζόμενους να υπογράψουν τροποποιημένες συμβάσεις. Στη Forthnet η εργοδοσία αρνείται να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τη διαδικασία πώλησης της εταιρίας ενώ η Wind συνέχισε και μέσα στον Αύγουστο τις απολύσεις. Αυτή η επίθεση δεν είναι πρωτόγνωρη. Έχει εκδηλωθεί αρκετές φορές στο παρελθόν  και για αυτό το λόγο η ΕΣΚ και οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου απευθύναμε από την προηγούμενη δεκαετία κάλεσμα συντονισμού και οργάνωσης σε κλαδικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο στο τελευταίο συνέδριο της ΟΜΕ – ΟΤΕ τα κλαδικά σωματεία των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, το σωματείο των εργαζόμενων στη Forthnet και το σωματείο των εργαζόμενων στη 360 Connect (θυγατρική της Vodafone) κατέθεσαν αίτηση εγγραφής τους στην ομοσπονδία . Χθες το ΔΣ της ΟΜΕ πήρε την απόφαση να κληθούν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου ώστε να εγγραφούν στην ομοσπονδία η οποία θα μετατραπεί σε κλαδική. Θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα έστω κι αν γίνεται με καθυστέρηση ετών. 
Καλούμε το σύνολο των εργαζόμενων του ομίλου ΟΤΕ αλλά και του κλάδου να συστρατευθούν με τις ταξικές δυνάμεις ώστε η κλαδική ομοσπονδία να εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζόμενων του κλάδου παλεύοντας για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους με στόχο της ικανοποίηση των αναγκών τους. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε κάθε εργαζόμενο του κλάδου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΗΠ, του κλαδικού σωματείου του νομού Αττικής, την Τετάρτη 3/10 στις  18:30 (στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, Βερανζέρου 1 πλ. Κάνιγγος). Στη Γενική Συνέλευση που θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε το τελικό κείμενο της κλαδικής σύμβασης που θα διεκδικήσουμε ώστε να μην υπάρχει εργαζόμενος στον κλάδο χωρίς ΣΣΕ. Η οργάνωση του μετώπου των εργαζόμενων απέναντι στο μέτωπο κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΤΗΠ
3 Οκτώβρη στις 18:30
Αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1 πλ. Κάνιγγος)
ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Επισκέπτες