Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

1 Αυγ 2018

ΩΡΑΡΙΟ ΛΑΣΤΙΧΟ – ΖΩΗ ΛΑΣΤΙΧΟ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
η καθημερινότητα Που βιώνουμε στον όμιλο ΟΤΕ γίνεται όλο και πιο βάρβαρη. Αν και η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο σε κάθε χώρο δουλειάς η εργοδοσία εντείνει τις αντεργατικές επιλογές στα πλαίσια της προσπάθειας για συνεχή αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας. Τελευταίο παράδειγμα όλα όσα γίνονται στις εγκαταστάσεις της Πάρνηθας και στις υπόλοιπες κεντρικές αποθήκες.
Όπως αναφέρει και το κλαδικό σωματείο, το ΣΕΤΗΠ, στη σχετική ανακοίνωσή του «Χειριστές κλαρκ τρέχουν πανικόβλητοι από όχημα σε όχημα. Υπάλληλοι αποθήκης ενώ δεν σταματάνε να ξεφορτώνουν φορτηγά όλη μέρα, καλούνται να δουλέψουν και απογευματινές ώρες, ακόμα και Σαββατοκύριακα. Και όλα αυτά χωρίς να εξασφαλίζεται καν η μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις, μετακυλώντας το κόστος μετακίνησης στην τσέπη του εργαζόμενου. Οι απλήρωτες υπερωρίες είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο, με υπαλλήλους να «χτυπάνε» κάρτα την ώρα που είναι να σχολάσουνε, αλλά να φεύγουν όταν τελειώσει η δουλειά τους, για να «πιάσουν» τους στόχους της αξιολόγησης. Άλλοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε παραπάνω από ένα πόστο για να καλυφθούν οι ανάγκες της παραγωγής αφού η εταιρία δεν είναι διατεθειμένη να προσλάβει παραπάνω εργαζομένους.»


Όλα αυτά, όμως, δεν αρκούν στην εργοδοσία. Για αυτό ανακοίνωσε ότι από 3 Σεπτέμβρη αλλάζει το ωράριο εργασίας και έτσι όλοι οι εργαζόμενοι θα ξεκινούν τη δουλειάς στις 9:00, από τις 8:00 που είναι σήμερα για περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους στις αποθήκες, γεγονός που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην προσωπική και οικογενειακή ζωή τους. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι που δεν ενδιαφέρει την εργοδοσία όσες προσπάθειες κι αν κάνει, όσα χρήματα κι αν σπαταλήσει σε καμπάνιες ώστε να μας πείσει ότι η «ισορροπία μεταξύ εργάσιμου και οικογενειακού βίου» είναι προτεραιότητά της.
Η κατάσταση αυτή δεν επικρατεί μόνο στον ΟΤΕ. Όλα τα μονοπώλια του κλάδου παρόμοιες πρακτικές ακολουθούν αξιοποιώντας στο έπακρο το αντεργατικό πλαίσιο που τους έχουν παράσχει απλόχερα η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Αρωγός σε αυτή την τακτική της εργοδοσίας δεν είναι μόνο η κυβέρνηση αλλά και ο εργοδοτικός και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Η ενίσχυσή του στις πρόσφατες εκλογές των σωματείων έδωσε το σήμα στη διοίκηση του ΟΤΕ ότι μπορεί πιο εύκολα να προχωρήσει τα αντεργατικά της σχέδια. Ας σκεφθούμε στους λίγους μήνες που μεσολάβησαν από τις εκλογές των σωματείων του ΟΤΕ τις εξελίξεις που είχαμε σε μια σειρά ζητημάτων:
 • Υπογραφή μιας ακόμα απαράδεκτης ΣΣΕ που διατηρεί και επεκτείνει τους διαχωρισμούς
 • Έφαρμογή νέου αξιολογίου που οξύνει την εντατικοποίηση και συνδέει το μισθό με την παραγωγικότητα
 • Απόλυση συναδέλφου με το άρθρο 13 λόγω αξιολόγησης
 • Αλλαγή ωραρίου στις αποθήκες

Ακόμα, όμως, και τώρα μπροστά στην αλλαγή του ωραρίου που ανατρέπει και δυσχεραίνει την καθημερινότητα πολλών συναδέλφων οι δυνάμεις της πλειοψηφίας πουλάνε στους εργαζόμενους το παραμύθι της ατομικής λύσης. Διαδίδουν ότι η αλλαγή δεν θα αφορά όλους τους εργαζόμενους αλλά θα υπάρξουν και κάποιοι που θα παραμείνουν στο παλιό ωράριο καλώντας τους να απευθυνθούν στις δυνάμεις της πλειοψηφίας ώστε «να τους φτιάξουν». Επίσης, τα ζητήματα της εντατικοποίησης και της τρομοκράτησης από ανθρώπους της εργοδοσίας τις αποδίδουν σε συγκεκριμένους «κακούς» προϊσταμένους, τους οποίους διαχωρίζουν από την «καλή» κατά τα άλλα εταιρεία.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,
ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ –
ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΕΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
Παλεύουμε και διεκδικούμε:
 • Μια συλλογική σύμβαση εργασίας για όλους τους εργαζόμενος στον Όμιλο που θα εξισώνει τους νέους με τους παλιούς εργαζόμενους προς τα πάνω.
 • Κατάργηση όλων των διαχωρισμών σε νέους – παλιούς, ενοικιαζόμενους κ.α.
 • Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε 8ωρες.  Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας (μειωμένη απασχόληση, ορισμένου χρόνου, ενοικιαζόμενοι κτλ).
 • Προσλήψεις τώρα για  την κάλυψη των αναγκών. Να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας. 
 • Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων που αφορούν τις κτηριακές εγκαταστάσεις αλλά και τον τρόπο δουλειάς
 • Δεν αποδεχόμαστε την διευθέτηση του χρόνου εργασίας (αλλαγές βαρδιών, ωραρίων ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης)
 • Δεν αποδεχόμαστε καμία διάκριση συναδέλφου με βάση τα αποτελέσματα αξιολόγησης και των στόχων που θέτει η εργοδοσία.
 • Αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών και των ιδιαιτεροτήτων που έχει κάθε ειδικότητα (τηλεφωνητές, τεχνικοί πεδίου, αποθηκάριοι, καταστήματα κτλ)
Επισκέπτες