Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

23 Ιουλ 2018

Άλλο ένα εργατικό ατύχημα στον ΟΤE

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Την Παρασκευή 19/7 εκδώσαμε δελτίο τύπου για το τροχαίο ατύχημα που είχε συνάδελφος γιατί του έσβησε το υπηρεσιακό εν κινήσει. Την επόμενη μέρα το Σάββατο, 20/7, συνάδελφος τεχνικός στο ΤΤΛΠ Περιστερίου χτύπησε πέφτοντας από τη σκάλα γιατί η σκάλα (μια από τις καινούργιες) έσπασε! Ο συνάδελφος, ο οποίος δούλευε μόνος του, πήγε στο νοσοκομείο όπου του έγιναν 10 ράμματα στο κεφάλι!


Η κατάσταση με τα συνεχή εργατικά ατυχήματα είναι εφιαλτική. Οι τεχνικοί παίζουν στην κυριολεξία τη ζωή τους κορόνα – γράμματα. Σε ένα αφόρητα εντατικοποιημένο εργασιακό περιβάλλον, το οποίο με το νέο αξιολόγιο θα γίνει ακόμα χειρότερο, καλούνται να δουλέψουν χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας, μόνοι τους και όπως φανερώνει η πραγματικότητα με προβληματικά αυτοκίνητα και επικίνδυνες σκάλες. Μετά από ένα τόσο σοβαρό περιστατικό θα περίμενε κανείς να δοθεί η οδηγία σε όλους τους τεχνικούς να μην χρησιμοποιήσει κανείς τη καινούργια σκάλα. Ούτε καν αυτό δεν έγινε. Το κυνήγι των στόχων και κατ΄ επέκταση των κερδών δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Το έχουμε γράψει πολλές φορές αλλά, δυστυχώς, η καθημερινότητα μας αναγκάζει να το επαναλάβουμε. Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων είναι κόστος για την εργοδοσία και στόχος της είναι να το μειώσει όσο περισσότερο μπορεί.

Βέβαια, από τη διοίκηση του ΟΤΕ δεν περιμένουμε να κάνει κάτι διαφορετικό. Η αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας περνάει μέσα και από την υποβάθμιση των κανόνων υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων. Το τεράστιο πρόβλημα είναι η στάση της πλειοψηφίας της ΠΕΤ και της ΟΜΕ που επιτρέπουν στη διοίκηση του ΟΤΕ να παίζει με τις ζωές των εργαζόμενων. Τα συνεχή εργατικά ατυχήματα δεν οφείλονται ούτε στην κακιά την ώρα ούτε στο κακό το μάτι. Οι αιτίες είναι η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας. Για τα ζητήματα αυτά οι πλειοψηφίες του συνδικαλιστικού κινήματος δεν κάνουν τίποτα. Στο τελευταίο ΔΣ της ΠΕΤ – ΟΤΕ η πλειοψηφία του σωματείου αρνήθηκε να πάρει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το ζήτημα της εντατικοποίησης που προκαλεί η αξιολόγηση και όσα θα προκαλέσει το νέο αξιολόγιο γιατί όπως είπαν δεν έχουν ενημέρωση από τη διοίκηση παραπέμποντας το θέμα για το Σεπτέμβρη και βλέπουμε. Επειδή, όμως, δεν γίνεται να περιμένουμε το επόμενο εργατικό ατύχημα ή το αν και πότε θα αποφασίσουν οι πλειοψηφίες των σωματείων να παρέμβουν πρέπει οι εργαζόμενοι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Η ΕΣΚ – ΟΤΕ καλεί τις ΤΔΕ της ΠΕΤ- ΟΤΕ να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις ώστε οι εργαζόμενοι να αποφασίσουμε και να επιβάλλουμε τον τρόπο που θα εξασφαλίσουμε ότι το μεσημέρι θα γυρίζουμε σπίτι υγιείς.

Απαιτούμε:
  • Να μην χρησιμοποιεί κανένας συνάδελφος τις νέες σκάλες μέχρι να διαπιστωθεί η αιτία που προκάλεσε το σπάσιμό. Να βγουν τώρα αυτές οι σκάλες από τα υπηρεσιακά.
  • Την εφαρμογή όλων των μέτρων ατομικής προστασίας.
  • Έλεγχος σε όλα τα υπηρεσιακά για το πρόβλημα με το σβήσιμο του κινητήρα εν κινήσει.
  • Κανένας τεχνικός να μη δουλεύει μόνος του.
  • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού.
  • Την άμεση παρέμβαση των ΕΥΑΕ.


Να διεκδικήσουμε οργανωμένα, συγκροτημένα, αγωνιστικά την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας. Να κάνουμε ξεκάθαρο ότι:
 ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ. ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ, ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣΕπισκέπτες