Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

5 Ιουν 2018

ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Τη Δευτέρα 4/6/2018 η διοίκηση του ΟΤΕ προχώρησε στην απόλυση του συναδέλφου από το κατάστημα Ιωαννίνων ενεργοποιώντας το άρθρο 13, δηλαδή με διευθυντικό δικαίωμα, για λόγους αξιολόγησης. Πρόκειται για μια πρωτοφανή διαδικασία όχι μόνο γιατί για πρώτη φορά ενεργοποιείται το άρθρο 13 για λόγους αξιολόγησης αλλά και γιατί για πρώτη φορά συνεδριάζει η επιτροπή του άρθρου 13 σε επαρχιακή πόλη και γιατί ο εργαζόμενος απολύεται ενώ νοσηλεύεται στο νοσοκομείο!
Ο χρόνος που επιλέγει να το κάνει δεν είναι τυχαίος. Βρισκόμαστε αμέσως μετά το αρνητικό, για τους εργαζόμενους, αποτέλεσμα των εκλογών των σωματείων από το οποίο ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός βγήκε ενισχυμένος, αποτέλεσμα που έγινε ακόμα χειρότερο από το όργιο αντιδημοκρατικότητας που οργανώθηκε στο συνέδριο της ΟΜΕ. Επίσης, είμαστε μόλις 2 μήνες μετά την υπογραφή της κατάπτυστης ΣΣΕ με την οποία «διασφαλίστηκαν οι θέσεις εργασίας» όπως οι πλειοψηφίες της ΟΜΕ και των σωματείων μας διαβεβαίωναν καλλιεργώντας κλίμα «κοινωνικής ειρήνης».
Και σε αυτή την αντεργατική της ενέργεια η διοίκηση του ΟΤΕ είχε συμπαραστάτες τους εκπροσώπους του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα απολύτως για να αποτρέψουν την απόλυση του συναδέλφου, όχι μόνο σαν τα παπαγαλάκια της διοίκησης συκοφαντούσαν δεξιά και αριστερά το συνάδελφο, δικαιολογώντας ουσιαστικά την απόλυσή του, αλλά σαμπόταραν την προσπάθεια του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων να οργανώσει την αντίδραση των εργαζόμενων. Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και την Πέμπτη 31/5 που αρχικά είχε ορισθεί να συνεδριάσει η επιτροπή του άρθρου 13 αλλά και τη Δευτέρα 4/6 που τελικά συνεδρίασε, προκήρυξε 4ώρη στάση εργασίας για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ στο νομό Ιωαννίνων. Η πρωτοβουλία αυτή του Εργατικού Κέντρου υπονομεύθηκε ανοιχτά από τις πλειοψηφίες της ΟΜΕ, των σωματείων του ΟΤΕ και των τοπικών διοικουσών της ΠΕΤ και του ΠΑΣΕ με προφανή στόχο η διοίκηση να προχωρήσει στην απόλυση ανεμπόδιστη. Ουσιαστικά σε όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε με τις 3 συνεδριάσεις της επιτροπής του άρθρου 13 (οι 2 αναβλήθηκαν) μόνο οι ταξικές δυνάμεις, η ΕΣΚ ΟΤΕ και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρο Ιωαννίνων, προσπάθησαν να αποτρέψουν την απόλυση του συναδέλφου. Όλοι οι άλλοι είτε βοήθησαν τη διοίκηση είτε έλαμψαν δια της απουσίας τους.
Η διοίκηση του ΟΤΕ με αυτή την απόφαση και με τον τρόπο που ελήφθη δείχνει ξεκάθαρα τη στόχευση της για το μέλλον. Θέλει ουσιαστικά να στείλει το μήνυμα ότι όποιος εργαζόμενος δεν της είναι αρεστός γιατί δεν αποδέχεται τις εταιρικές «αξίες» θα απολύεται. Το νέο αξιολόγιο που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αποτυπώνει επακριβώς αυτή τη στόχευσή της. Από τη μια ορίζει ότι θα δουλεύουμε μέχρι εξαντλήσεως για να πιαστεί ο ατομικός μας στόχος αλλά και αυτό δεν θα είναι αρκετό για να μην απολυθούμε αν δεν υιοθετούμε τις εταιρικές «αξίες». Αν, δηλαδή, δεν είμαστε αρεστοί στη διοίκηση.
Η ΕΣΚ θεωρώντας ότι η απόλυση για λόγους αξιολόγησης και για μη συμμόρφωση με τις εταιρικές «αξίες» θα πρέπει να αποτελέσει αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα στο σημερινό ΔΣ της ΟΜΕ – ΟΤΕ θα καταθέσει πρόταση για λήψη απόφασης 24ώρης απεργιακής κινητοποίησης με προοπτική κλιμάκωσης ώστε να παρθεί πίσω η απόλυση.

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΓΙΑ ΜΗ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ «ΑΞΙΩΝ»

Επισκέπτες