29 Ιουν 2018

Για την κατάρτιση ατζέντας θεμάτων Υγείας και Ασφάλειας της ΟΜΕ – ΟΤΕ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,
η ΟΜΕ – ΟΤΕ με επιστολή της μας ενημέρωσε ότι εκπρόσωποι των σωματείων μελών της ομοσπονδίας συνεδρίασαν για να καταρτίσουν ατζέντα θεμάτων Υγείας και Ασφάλειας.  Η επιστολή αυτή είναι αποκαλυπτική για το πώς αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία της ΟΜΕ τη διεκδίκηση γύρω από ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας. Όπως αναφέρει η επιστολή «Τέθηκαν, επίσης, επιμέρους ζητήματα όπως το σοβαρό ζήτημα των μονοπρόσωπων συνεργείων» . Επιμέρους ζήτημα, λοιπόν, τα μονοπρόσωπα συνεργεία για την πλειοψηφία της ΟΜΕ. «Επιμέρους ζήτημα» το κυρίαρχο αίτημα των τεχνικών όσο αφορά την υγεία και την ασφάλειας τους. «Επιμέρους ζήτημα» τα μονοπρόσωπα όταν τις τελευταίες μέρες είχαμε εργατικό ατύχημα με συνάδελφο που έπεσε από τη σκάλα δουλεύοντας μόνος του ενώ άλλος συνάδελφος, που δούλευε μόνος του, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι.Ακόμα, η επιστολή μας ενημερώνει «πως κυρίαρχη αιτία των προβλημάτων υγείας του προσωπικού είναι η εντατικοποίηση της εργασίας και η διαρκής πίεση για αυξημένα αποτελέσματα, χωρίς όρους και χωρίς όρια, η οποία οδηγεί στη δημιουργία εργασιακού στρες, με ότι αυτό σημαίνει για την υγεία των εργαζομένων.»
Η διαπίστωση είναι σωστή. Το ζήτημα είναι, όμως, ότι δεν μπορείς να μιλάς για εντατικοποίηση χωρίς να λες λέξη για το αξιολόγιο. Πως μπορείς να μιλάς για την εντατικοποίηση όταν στο ΔΣ της ΠΕΤ – ΟΤΕ που έγινε πριν λίγες μέρες η πλειοψηφία της ΠΕΤ αρνήθηκε να πάρει αποφάσεις γιατί «δεν έχουν ενημέρωση για το νέο αξιολόγιο από τη διοίκηση» τη στιγμή που τα αποτελέσματα του προηγούμενου αξιολογίου είναι γνωστά σε όλους ενώ και για το νέο αξιολόγιο έχει ορισθεί η 13η Ιουλίου ως καταληκτική ημερομηνία για τον καθορισμό του ατομικού στόχου κάθε εργαζόμενου.

Συνάδελφοι της πλειοψηφίας της ΟΜΕ,
όποιος δεν θέλει να λύσει ζητήματα φτιάχνει μια επιτροπή. Εδώ και τώρα χρειάζονται πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις ΑΜΕΣΕΣ και ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ. Η καθημερινότητα των εργαζόμενων είναι εφιαλτική.
 • Τα εργατικά ατυχήματα καθημερινά αυξάνονται
 • Οι χώροι δουλειάς, από τα καταστήματα μέχρι τα γραφεία, δεν τηρούν πολλές φορές στοιχειώδεις προϋποθέσεις όντας επικίνδυνοι (επικίνδυνα καθίσματα, ανεπαρκής χώροι διαλλειμάτων, επικίνδυνα ακουστικά στα τηλεφωνικά κέντρα, στοιβαγμένοι εργαζόμενοι σε μικρά γραφεία κλπ)
 • Η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινα και η θηλιά της αξιολόγησης σφίγγει όλο και πιο πολύ στο λαιμό των εργαζόμενων
 • Τα μονοπρόσωπα συνεργεία έχουν επιβληθεί σχεδόν παντού
 • Το Stand By, που ακόμα και αυτή η ΣΣΕ που έχει υπογραφεί καταστρατηγείται σε υπηρεσίες όπως η Πληροφορική, είναι εφιάλτης

Βέβαια, όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία. Τα ζητήματα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων είναι κόστος για τη διοίκηση του ΟΤΕ, όπως και για κάθε μονοπώλιο, και για αυτό επιδιώκει τη συμπίεση του κόστους αυτού. Η στάση της διοίκησης είναι γνωστή γύρω από τα ζητήματα εδώ και χρόνια. Δεν μπορεί η πλειοψηφία της ΟΜΕ να προσεγγίζει τα ζητήματα αυτά με όρους «εργασιακής ειρήνης» και η όποια διεκδίκηση να εξαντλείται στα πλαίσια της διαβούλευσης. Οι συνάδελφοι κινδυνεύουν καθημερινά. Eίναι ώρα διεκδίκησης και επιβολής συνθηκών δουλειάς που θα εξασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλειας Είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να πάρουμε την υπόθεση της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας στα δικά μας χέρια. Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε:
 • Διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων στους χώρους δουλειάς (ΤΕΧΝΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ , ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, κτίρια διοικητικών υπηρεσιών) με θέμα: ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ , ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
 • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού. Να αντικατασταθούν όλοι όσοι έφυγαν με τις τελευταίες «εθελούσιες»
 • Να μην επιτρέψουμε η αξιολόγηση να είναι το μαστίγιο στα χέρια της εργοδοσίας. Καμιά ανοχή στους εκβιασμούς και στην τρομοκράτηση των εργαζόμενων.
 • Εκτίμηση των συνθηκών επικινδυνότητας της εργασίας σε όλους τους χώρους παραγωγής, με τη συμμετοχή των ΕΥΑΕ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
 • Αναλυτικός έλεγχος (όχι από όργανα του εργοδότη) των μέτρων ασφάλειας και των παραγόντων επικινδυνότητας (κτιριακές , ηλεκτρομηχανολογικές και τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις, υλικά-εργαλεία εργασίας, συσκευές, ακτινοβολίες κ.λπ.)
 • Τακτικοί έλεγχοι των εργαζομένων στα Τ.Τ.Λ.Π  ως ιδιαίτερου κινδύνου -  εγκαταστάσεων και πεδίου - από τους Τεχνικούς Ασφαλείας και Ιατρούς Εργασίας, με την παροχή οδηγιών  και ιατρικών εξετάσεων. Όλα τα συνεργεία να είναι διμελή.
 • Ένταξη στα ΒΑΕ όσων δουλεύουν σε καλωδιακές βλάβες ή ως εναερίτες.
 • Άμεσος έλεγχος συντήρηση και επισκευή ή αντικατάσταση σε εργαλεία και μέσα ( οχήματα-σκάλες) και άμεση παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας.
 • Στα καταστήματα να σταματήσει το σπαστό ωράριο. Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Απαρέγκλιτη τήρηση του διαλλείματος σε κατάλληλους χώρους. Τα καθίσματα (σκαμπό)  να έχουν τις τεχνικές και εργονομικές πιστοποιήσεις καθώς και τα στατιστικά στοιχεία από τους αρμόδιους Τεχνικούς Ασφαλείας & Γιατρούς Εργασίας , για την αποφυγή βλαπτικών παραγόντων σε σχέση με μυοσκελετικές παθήσεις.
 • Στα ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εξετάζονται ετήσια για προβλήματα ακοής και μυοσκελετικών προβλημάτων. Να γίνει  εργονομικός σχεδιασμός θέσεων εργασίας  και οργάνωση της εργασίας με δυνατότητα αλλαγής θέσεως  όταν ξεπερνούν τα 5 χρόνια σε ακουστικό. Κατάργηση των νυχτερινών βαρδιών στις εργαζόμενες μητέρες. Παροχή κατάλληλου  ελεγμένου εξοπλισμού (τηλέφωνα - ακουστικά- οθόνες οπτικής απεικόνισης). Να υπάρξει ειδική μέριμνα για χώρους με αντίξοες συνθήκες εργασίας( κλιματιστικά- μονώσεις- τετραγωνικά). Σχεδιασμένοι-οργανωμένοι  χώροι ανάπαυσης και τήρηση των πολεοδομικών και υγειονομικών κανονισμών.


Για όλα τα παραπάνω καλούμε τις ΕΥΑΕ να τονώσουν τη λειτουργία τους. Να συνεχίσουν και να καταγράφουν και να αναδεικνύουν τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν.  

Να διεκδικήσουμε οργανωμένα, συγκροτημένα, αγωνιστικά την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας. Τίποτα δεν θα μας χαρίσουν αν δεν πούμε:
 ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ. ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ, ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ

Επισκέπτες