Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

14 Ιουν 2018

ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ «ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ»… ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Tα προγράμματα εθελούσιας – οικειοθελούς αποχώρησης, για άλλη μια χρονιά, έρχονται να εξυπηρετήσουν τις στρατηγικές επιδιώξεις της εργοδοσίας για την ενίσχυση της κερδοφορίας της, παράλληλα με τις συγχωνεύσεις, τις αναδιοργανώσεις και τους κάθε είδους μετασχηματισμούς.  Μέσα από τα προγράμματα αυτά εξασφαλίζει τη μείωση «μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους» που ήταν και παραμένει  στρατηγική επιλογή των εργοδοτών. Η τάση συγκέντρωσης του κλάδου τηλεπικοινωνιών, με κυρίαρχη τη θέση του ομίλου ΟΤΕ, όλα τα προηγούμενα χρόνια,  εκτός από  την  ολοένα  αυξημένη κερδοφορία  που μοιράζονται οι μέτοχοι μεταξύ τους, συμβάλει στα μέγιστα, στην εικόνα που θέλει να  παρουσιάζει  ως «ανάπτυξη»  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η διοίκηση του ΟΤΕ αποθρασυνόμενη από την συνολική στάση του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού εντείνει τις πιέσεις και τον ωμό εκβιασμό σε συγκεκριμένες κατηγορίες που θέλει να «ξεφορτωθεί». Ιδιαίτερα προς τους εργαζόμενους στην φύλαξη, στην καθαριότητα, και, με την απόλυση του συναδέλφου στα Γιάννενα, στους εργαζόμενους των εμπορικών καταστημάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης με την ατομική στοχοθεσία, ανακοινώθηκε λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση του προγράμματος.  

Είναι μεγάλες οι ευθύνες των πλειοψηφιών στο συνδικαλιστικό κίνημα του ΟΤΕ «που βάζουν πλάτη» για να έχει αίσιο τέλος ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.  Άλλοτε αναφέροντας ονόματα στελεχών και άλλοτε αποπροσανατολίζοντας ότι είναι προσωπική απόφαση η συμμετοχή στο πρόγραμμα. Βγήκαν μάλιστα ανακοινώσεις που καταγγέλλουν τις πιέσεις που ασκούνται σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ, ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ για τις συγκεκριμένες κατηγορίες;

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
για όσους σκέφτονται να αποχωρήσουν οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι το φετινό πρόγραμμα είναι χειρότερο από το περσινό στη βάση της φορομπηχτικής  πολιτικής και το θεσμοθετημένο - αντιασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο. Υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος στο όνομα της «καθαρής εξόδου» να έρθει νέα αντιασφαλιστική επίθεση, αλλάζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις που κατοχυρώνεται το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει τίποτα που να διασφαλίσει, όσους επιλέξουν να κάνουν χρήση του προγράμματος, ότι τελικά θα συνταξιοδοτηθούν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα,  προκειμένου να οδηγήσει στην δήθεν  «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, στέλνοντας εργαζόμενους και συνταξιούχους  στα όρια της  εξόντωσής τους, όταν η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει μόνο την κύρια σύνταξη.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί αρνητική εξέλιξη και για το σύνολο των εργαζομένων στον όμιλο. Αντλώντας την πείρα από τα προηγούμενα προγράμματα μπορούμε έφεραν τα εξής αποτελέσματα:
ü  Μείωση ή και Κατάργηση των σταθερών σχέσεων εργασίας με μερική αντικατάσταση τους από ελαστικές μορφές, φθηνές και ευέλικτες.
ü  Την ακραία εντατικοποίηση της εργασίας, αφού όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι καλούνται να βγάλουν εις πέρας όλο και περισσότερο έργο.
ü  Τα τελευταία δέκα χρόνια χάθηκε πάνω από το 40% των θέσεων εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα.
ü  Τις σοβαρές συνέπειες  που δημιουργούνται στα ήδη ελλειμματικά ασφαλιστικά Ταμεία.

Ποια ήταν η αντίδρασή της ΟΜΕ και των σωματείων στον όμιλο ΟΤΕ, σε όλη την εφαρμογή των προγραμμάτων εθελούσιων  τα προηγούμενα χρόνια; Δεν ήταν αυτοί που στήριξαν την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας - τα όρια της οικονομίας-το μονόδρομο της Ε.Ε- την ΓΣΕΕ και τους κοινωνικούς διαλόγους; Ακόμα και σήμερα ως «Πόντιοι Πιλάτοι» αρνούνται να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τον χαρακτήρα των «εθελούσιων απολύσεων».

Η απάντησή των εργαζομένων πρέπει να είναι ενιαία. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ στην αντεργατική πολιτική , και στη διαμόρφωση του εργασιακού μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλλουν οι εργοδότες.  Να καταδικαστούν στη συνείδηση των εργαζομένων  ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ, ως λύση βολική για τις επιδιώξεις της εργοδοσίας. Άμεσα να  γίνουν προσλήψεις σε προσωπικό  και να ενταχθούν οι ευέλικτοι, μισοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι- μέσω των τρίτων εταιρειών στον ΌΜΙΛΟ. Ενιαία ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ.  Να δώσουμε ηχηρή απάντηση  και μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής μαζί με τα 530 σωματεία που παλεύουν γνωρίζοντας καλά τι σημαίνει ΣΣΕ, χωρίς απώλειες και με την ικανοποίηση των σημερινών αναγκών μας.

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ  ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!!!

Επισκέπτες