Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

24 Μαΐ 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Ένα νέο εργατικό ατύχημα συνέβη την Τρίτη, 23/5, στα Γλυκά Νερά Αττικής. Συνάδελφος τεχνικός, ο οποίος δούλευε μόνος του,  χτύπησε πέφτοντας από τη σκάλα. Το εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των εργατικών ατυχημάτων που αυξάνονται μαζί με την αύξηση της εντατικοποίησης. Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν τα εμφράγματα που έπαθαν 3 συνάδελφοι στις υπηρεσίες Η/Μ Η/Π που η διοίκηση έχει επιλέξει να μην αντικαθιστά όποιον εργαζόμενο αποχωρεί με αποτέλεσμα η δουλειά να πέφτει στις πλάτες ολοένα και λιγότερων εργαζόμενων. Η καθημερινή πίεση για την επίτευξη των στόχων, η συνεχής υπενθύμιση της αξιολόγησης από τους προϊσταμένους ώστε οι εργαζόμενοι να μην αντιδρούν ούτε καν σε αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, η υποστελέχωση, τα μονοπρόσωπα συνεργεία, το ολοένα αυξανόμενο αντικείμενο, αφού οι τεχνικοί εκτός από τεχνικοί είναι και πωλητές, αποτελούν τις αιτίες της συνεχούς αύξησης των εργατικών ατυχημάτων.


Όλοι θυμόμαστε ότι πριν λίγους μήνες ο πρόεδρος του ΟΤΕ είχε καλέσει για συστάσεις 2 συναδέλφους τεχνικούς όταν τους είδε να δουλεύουν δίχως να τηρούν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Οι 2 συνάδελφοι εργάζονται στην ίδια ευρύτερη περιοχή, στο ίδιο τεχνικό διαμέρισμα, υπό τον ίδιο διαμερισματάρχη με τον συνάδελφο που χτύπησε την Τρίτη. Τελικά επειδή αποδείχθηκε ότι στους 2 εργαζόμενους δεν είχε δοθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός η διοίκηση επέλεξε να κουκουλώσει το θέμα δίχως να τιμωρηθεί κανείς. Τώρα που ο συνάδελφος τεχνικός τραυματίστηκε γιατί η εργοδοσία τον έστειλε να δουλεύει μόνος του, που σημαίνει ότι και να ήθελε να τηρήσει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας δεν μπορούσε, ποιος θα κληθεί να απολογηθεί και να αναλάβει τις ευθύνες για το ατύχημα;

Βέβαια, για όλα τα παραπάνω τεράστια ευθύνη φέρουν και οι πλειοψηφίες της ΟΜΕ και της ΠΕΤ. Έχουν αποδεχθεί τα μονοπρόσωπα συνεργεία, άρα και τη μη λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας από τους συναδέλφους αφού η λήψη τους απαιτεί 2 εργαζόμενους ανά συνεργείο. Έχουν αποδεχθεί με τη σιωπή τους το μαστίγιο της αξιολόγησης να αξιοποιείται κατά το δοκούν από την εργοδοσία. Έχουν αποδεχθεί τις αυθαιρεσίες και τις απειλές τις οποίες καθημερινά εξαπολύουν διάφοροι προϊστάμενοι και δεν κάνουν τίποτα παρά το γεγονός ότι οι συνάδελφοι κάνουν συνεχώς καταγγελίες. Η πλειοψηφία της ΠΕΤ – ΟΤΕ, έφθασε στο σημείο, προχθές να βγάλει ανακοίνωση με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ θέλει να νομιμοποιήσει με την υπογραφή της τις πωλήσεις από τους τεχνικούς.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
τα συνεχή εργατικά ατυχήματα αποδεικνύουν με το πλέον δυσάρεστο τρόπο το γεγονός ότι η εργοδοσία του ΟΤΕ, όπως και κάθε μονοπωλίου, μπροστά στην αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς της δεν διστάζει να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζόμενων. Η λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων είναι κόστος για την εργοδοσία και για αυτό το λόγο στόχος της είναι η μείωση αυτού του κόστους. Όσο, δηλαδή, θα αυξάνεται το μέρισμα των μετόχων  τόσο περισσότερο θα κινδυνεύει η σωματική μας ακεραιότητα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από τις πλειοψηφίες του συνδικαλιστικού κινήματος του ΟΤΕ που ακόμα και όταν απολύονται συνάδελφοι κάνουν λόγο για εργασιακή ειρήνη. Η εργασιακή ειρήνη που επικαλούνται είναι γεμάτη από εντατικοποίηση, τσακισμένα δικαιώματα, μισθούς πείνας, διαχωρισμό των εργαζομένων, απλήρωτες υπερωρίες, εργατικά ατυχήματα.

Απαιτούμε:
  • Την τιμωρία κάθε υπεύθυνου. Αποτελεί υποχρέωση της πλειοψηφίας της ΠΕΤ – ΟΤΕ η διασφάλιση ότι δεν θα κουκουλωθούν οι ευθύνες. Να προχωρήσει άμεσα σε καταγγελία στα αρμόδια όργανα.
  • Εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής, με συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς να πάρουμε τώρα αποφάσεις και να αποφασίσουμε ότι δεν θέτουμε τη σωματική μας ακεραιότητα σε κίνδυνο για να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις της διοίκησης, ότι δεν θέτουμε τη ζωή μας σε κίνδυνο για να αυξάνονται τα κέρδη της εργοδοσίας.
  • Οι επιτροπές υγείας και ασφάλειας να διαδραματίσουν επιτέλους το ρόλο που τους αρμόζει.
  • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού για τα υποστελεχωμένα από τις «εθελούσιες» απολύσεις τμήματα προκειμένου να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι από την εντατικοποίηση της εργασίας.
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα η καθυστερημένη διανομή των μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) για την εργασία σε ύψος. 
  • Να γίνει έλεγχος και στα τμήματα που έχει ολοκληρωθεί η διανομή λόγο ελλείψεων στον εξοπλισμό που έχουν χρεωθεί οι τεχνικοί (κράνη, ζώνες, ιμάντες).


Ταυτόχρονα ζητάμε από τις κατά τόπους επιθεωρήσεις εργασίας να αναλάβουν την διασφάλιση των παραπάνω βάση της ευθύνης που προκύπτει από το ρόλο τους ως ελεγκτικός μηχανισμός.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις στον όμιλο ΟΤΕ να διεκδικήσουν το αυτονόητο, την λήψη άμεσων μέτρων από την εργοδοσία που να εξασφαλίζουν την υγιεινή και την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Τους καλούμε να γυρίσουν την πλάτη στις αυτοαποκαλούμενες δυνάμεις του ρεαλισμού που τους καλούν σε υποταγή με σημαία την εργασιακή ειρήνη και δεν διστάζουν στο όνομα αυτής να τα κάνουν πλακάκια με τη διοίκηση. Τίποτα δεν κερδίζεται με διαπραγμάτευση, τα πάντα επιβάλλονται με αγώνα.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 30ης ΜΑΗ
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ
ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΡΑ!
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στις ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 10.30 ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ


Επισκέπτες