Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

18 Μαΐ 2018

ΓΙΑ ΤΟ 44ο Συνέδριο της ΟΜΕ –ΟΤΕ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Συναδέλφισες και συνάδελφοι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ,
Το 44ο εκλογικό συνέδριο της ΟΜΕ ΟΤΕ - που πραγματοποιείται  18 με 20 Μάη  στην Τέμενη, διεξάγεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ετοιμάζει νέα επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, στα πλαίσια της τέταρτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου. Ταυτόχρονα επιχειρεί για ακόμη μία φορά να μας παραπλανήσει , καλλιεργώντας αυταπάτες , ότι τάχα έπιασαν τόπο οι θυσίες μας!!! Οι ισχυρισμοί τους για την «μεταμνημονιακή εποχή» ή «ανάκαμψη» είναι απάτη  γιατί θα είναι περίοδος βαθέματος της επίθεσης στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Όσο για την «καθαρή έξοδο» που λέει η κυβέρνηση είναι καθαρή έξοδος… για το μεγάλο κεφάλαιο. Γιατί αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, φρόντισαν μέσα από την πολιτική της  επιχειρηματικότητας και  της ανταγωνιστικότητας, με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους να δημιουργήσουν «το πιο ευνοϊκό κλίμα»  για τους εργοδότες και τους επιχειρηματικούς ομίλους, για την επόμενη μέρα πατώντας πάνω στα συντρίμμια των καταργημένων δικαιωμάτων μας- των μειωμένων μισθών μας και συντάξεων των ιδιωτικοποιήσεων , των περικοπών σε υγεία, παιδεία πρόνοια.

Παράλληλα  βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς προσπαθώντας να πάρει καλύτερη θέση για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης στις οξυμένες αντιθέσεις μεταξύ των μονοπωλίων στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στο εμπόριο κ.α. Την ίδια στιγμή που το κράτος δολοφόνος του Ισραήλ δολοφονεί εν ψυχρό τους αμάχους Παλαιστινίους αυτή η κυβέρνηση υπέγραφε συμφωνία μαζί με την κυβέρνηση της Κύπρου για ενεργειακό και τηλεπικοινωνιακό αγωγό διασφαλίζοντας τα συμφέροντα που δραστηριοποιούνται και στον κλάδο μας.

Σε τέτοιες συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα το φετινό συνέδριο που έχει και  εκλογικό χαρακτήρα θα έπρεπε να ασχοληθεί με τα ζητήματα που καίνε τους εργαζόμενους – με τις  αγωνίες και τις ανησυχίες τους. Πως δηλαδή θα οργανωθεί ο αγώνας των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ, αλλά και στον κλάδο, με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες να χαράξουμε το πώς θα περάσουμε στην αντεπίθεση διεκδικώντας να επανέλθουν οι μισθοί και τα δικαιώματα που έχουν περικοπεί. Ωστόσο ο συσχετισμός που προέκυψε από τις εκλογές των σωματείων το προηγούμενο διάστημα είναι αρνητικός, αφού ενισχύθηκαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού που ακολουθώντας την γραμμή της ΓΣΕΕ, όχι μόνο δεν βάζουν σαν στόχο την υπεράσπιση και την διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά αντίθετα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να υιοθετήσουν οι εργαζόμενοι τους στόχους της εργοδοσίας.

Ήδη τις προηγούμενες μέρες στα πλαίσια της προετοιμασίας του συνεδρίου έχουν ξεκινήσει οι «συνεννοήσεις» για «συμφωνίες» κάτω από το τραπέζι και τα γνωστά σενάρια για σπάσιμο ψηφοδελτίων προκειμένου να υφαρπάξουν έδρες και να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Τόσο ο τόπος που γίνεται όσο και η εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια δείχνει ότι θα επαναληφθούν οι γνωστές πρακτικές εργατοπατερισμού, με εκφυλισμό, με πολύ παρασκήνιο και μαγειρέματα. Όλα για το μοίρασμα της καρέκλας  αφού η όποια αντιπαράθεση στηρίζεται πάνω στο μοίρασμα των θέσεων και δεν μπορεί να κρυφτεί η συμφωνία αυτών  που  υπογράφουν μαζί  ΣΣΕ στα πλαίσια των απαιτήσεων της εργοδοσίας.

Η ΕΣΚ ΟΤΕ, οι ταξικές δυνάμεις, όλο το προηγούμενο διάστημα, πρωτοστάτησαν και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να παρεμποδίσουν τα αντεργατικά μέτρα, να οργανώσουν την  αντίσταση των εργαζομένων.  Έδωσαν μάχη στους χώρους δουλειάς και μέσα και από τις αρχαιρεσίες όλων των  επιχειρησιακών σωματείων προκειμένου να συσπειρωθούμε οι εργαζόμενοι και να διεκδικήσουμε μια ενιαία ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ. Στην κατεύθυνση αυτή από τον Οκτώβρη του 2016 προετοιμάσαμε συνολικό πλαίσιο διεκδίκησης που να ενώνει και όχι να διαχωρίζει τους εργαζόμενους με βάση τη σχέση εργασίας, την εταιρεία, την ειδικότητα, γιατί απορρίπτουμε τη λογική της διάσπασης και του κατακερματισμού των εργαζομένων που εξυπηρετεί την εργοδοσία. Συνολικά έχουμε απορρίψει αυτό που σήμερα έρχεται  «ως καινοτόμο» και είναι οι ευέλικτες μορφές εργασίας. Και έτσι θα συνεχίσουμε  γιατί  όλοι έχουμε τις ίδιες ανάγκες και θεωρούμε- ιδιαίτερα σήμερα- ότι είναι αναγκαιότητα η σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με συγκροτημένα δικαιώματα.

Σε αυτή τη γραμμή αντιπαράθεσης θα κινηθούμε και στο 44ο συνέδριο της ΟΜΕ. Θα επιμείνουμε στην γραμμή της υπεράσπισης και της διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων γιατί πιστεύουμε βαθύτατα ότι  Παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι έχουμε τεράστια δύναμη και μπορούμε να καθορίσουμε τις εξελίξεις. Γιατί εμείς παράγουμε το πλούτο.

Από τα κάτω πρέπει να δοθεί απάντηση, μέσα στους τόπους δουλειάς με Γενικές Συνελεύσεις για κάθε ζήτημα που μας αφορά και πρέπει μαζικά οι εργαζόμενοι να πάρουμε θέση. Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και μπροστά στην γενική απεργία στις 30 του Μάη, να διεκδικήσουμε μια ενιαία συλλογική σύμβαση εργασίας στον όμιλο ΟΤΕ που θα εξισώνει προς τα πάνω όλους τους εργαζόμενους. Ταυτοχρονα να ενώσουμε τις δυνάμεις με το σύνολο της εργατικής τάξης για την επαναφορά του κατωτέρου μισθού στα 751. Να μην υπάρχει κάνεις που να αμείβεται κάτω απ αυτό και με τους εργαζόμενους του κλάδου για τη διεκδίκηση μιας κλαδικής σύμβασης που θα επαναφέρει τους μισθούς και τα δικαιώματα στο ύψος του 2012 πριν  καταργηθούν οι κλαδικές και επιχειρησιακές ΣΣΕ.
 
Γι΄ αυτό είπαμε ΟΧΙ στη ΣΣΕ που υπέγραψαν, γιατί αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες θέλουν ένα κίνημα μέσα στον ΟΤΕ διασπασμένο -  που απλά θα διαμαρτύρεται για τα μεμονωμένα συντεχνιακά του συμφέροντα. Δεν ήθελαν ενωμένους τους εργαζόμενους σε ενιαίο αγώνα αλλά ούτε και να παλέψουν οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους, για τις αίτιες που τσακίζουν τους μισθούς – ότι δηλαδή τα κέρδη του εργοδότη είναι ο πλούτος που εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε δημιουργήσει με τη δουλειά μας. Δεν πρέπει κανείς να συμβιβαστεί με τα πετσοκομμένα δικαιώματα, τους διαχωρισμούς που βαθαίνουν και τα «ελάχιστα κουπόνια». Είναι στρατηγική τους επιλογή: να χαμηλώνουν οι εργαζόμενοι τις απαιτήσεις τους και να υποτάσσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων κάτω από την δίψα της εργοδοσίας, για αύξηση των κερδών της.

Τέλος καλούμε τους αντιπροσώπους του 44ου συνεδρίου να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς, στα διάφορα σενάρια και στον εκφυλισμό που έχει επικρατήσει και μπροστά στις δύσκολες και περίπλοκες εξελίξεις να αναλάβουν την ευθύνη που τους έδωσαν οι εργαζόμενοι που τους εξέλεξαν στο συνέδριο.

Επισκέπτες