Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

2 Απρ 2018

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΕΣΚ


Τοποθέτηση στην 36η ΓΑΣ του ΠΚΕ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ της συναδέλφου Β.Μπέη Υπεύθυνη του τμήματος Ειρήνης & Οικολογίας

Αγαπητοί συνάδελφοι  καλημέρα σας,
πραγματοποιούμε την σημερινή Γενική Συνέλευση σε συνθήκες έντασης – και με εξελίξεις που «μυρίζουν μπαρούτι» αν δούμε την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη- όπου ιμπεριαλιστικός πόλεμος  μαίνεται. 

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ συνεχίζει να καλλιεργεί αυταπάτες και εφησυχασμό  στο λαό για το ρόλο των ιμπεριαλιστικών οργανώσεων του ΝΑΤΟ –της Ε.Ε, τον χαρακτήρα και τη δράση τους.  Την στιγμή που η μακροχρόνια δράση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ έχουν μακελέψει τους λαούς χαράσσοντας και επαναχαράσσοντας τα σύνορα με βάση πάντα τα δικά τους συμφέροντα- και με το αίμα των λαών. Μήπως δεν είναι αυτοί που διαμέλισαν  και οδήγησαν στο σφαγιασμό του γειτονικού λαού σ τη Γιουγκοσλαβία, πριν είκοσι περίπου χρόνια- και που η ΕΕ  διεξήγαγε ένα πόλεμο μέσα στο ίδιο το έδαφος  της Ευρώπης – μήπως δεν είναι αυτοί που δεν αντέδρασαν στην διχοτόμηση της Κύπρου , ενώ έριξαν αεροπλάνο με στρατιώτες που πήγαιναν από Ελλάδα στην Κύπρο; Είναι όλοι αυτοί που ενώ σουλατσάρουν ανενόχλητοι στο Αιγαίο μετά την πρόσκληση της  ελληνικής κυβέρνησης με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές  από την άλλη  ενισχύουν την τουρκική θέση  να «γκριζάρει» το Αιγαίο αφού δεν αναγνωρίζουν σύνορα μεταξύ μελών-κρατών! Παράλληλα στην περιοχή οξύνονται οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί των καπιταλιστικών κρατών από τη μία ΝΑΤΟ –Ε.Ε και σύμμαχοί τους(βλ.Ισραήλ)  και από την άλλη Ρωσία –Κίνα, και οι μεταξύ τους  ανταγωνισμοί με  γνώμονα την εξόρυξη και την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων.
Η ελληνική κυβέρνηση στο όνομα, των εθνικών συμφερόντων (μαζί και η αντιπολίτευση)  ολοένα και περισσότερο βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας μας σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς, παράλληλα υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου  και  της εγχώριας αστικής τάξης, εντείνει την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων με   πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών , ποινικοποίηση των αγώνων, κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος  στην απεργία ενώ ετοιμάζει τα νέα μέτρα στα πλαίσια της 4ης αξιολόγησης. Που θα περιλαμβάνουν νέα χαράτσια, νέα φοροληστεία περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών, με παραπέρα κουτσούρεμα στις συντάξεις.
Αυτά εννοούν όταν μιλούν για ανάπτυξη ,που μας διαφημίζουν κυβέρνηση και εργοδότες , και έξοδο από την κρίση….

Εμείς όμως συνάδελφοι, πρέπει να σκεφτούμε:
Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε από την ψευδεπίγραφη ανάπτυξή τους  γιατί είναι κατά απαίτηση  και παραγγελία του ΣΕΒ και της αστικής τάξης προκειμένου να ρίξει στα τάρταρα την τιμή της εργατικής δύναμης- αυτοί παραγγέλνουν και η κυβέρνηση νομοθετεί, στα μέτρα τους. Με την ΕΥΕΛΙΞΙΑ να κυριαρχεί.

Συνάδελφοι , η ενεργειακή αυτάρκεια που αναφέρει η κυβέρνηση, είναι δεμένη με τη γεωστρατηγική αναβάθμιση και το ρόλο  που επιδιώκει  να έχει στην περιοχή. Πόσο μας αφορά αυτό σαν λαό , όταν έχουμε δει στις χώρες της Μ. Ανατολής  και όπου υπάρχουν ενεργειακά  κοιτάσματα και υδρογονάνθρακες, αυτά να είναι πραγματική κατάρα για τους λαούς. Να δούμε το δράμα της Συρίας χθες και σήμερα, το δράμα που ζει ο παλαιστινιακός  λαός από την επιθετικότητα του Ισραήλ  και δορυφόρου του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Από την άλλη πλευρά σε ότι μας αφορά σαν εργαζόμενους  οι εργοδότες θέλουν να ξεμπερδεύουν με όσα δικαιώματα είχαμε τα προηγούμενα χρόνια – θέλουν να τελειώνουν με σταθερά ωράρια με την σταθερή και μόνιμη εργασία. Με ότι διασφάλιζε τους όρους στην εργασίας τους,  τις ΣΣΕ.
Και ενώ οι εργοδότες αυτά απαιτούν και είναι στο χέρι μας αν θα τους αφήσουμε να τα νομιμοποιήσουν…

Εδώ στο ΠΚΕ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ-

Ένα χρόνο μετά τις απολύσεις των εργαζομένων του Πολιτιστικού οι πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ που πήραν αυτές τις αποφάσεις απολύσεων- πιο εργοδοτικές δεν γίνονταν- ως εκπρόσωποι των εργαζομένων…
Η παράταξή μας ,η πολιτιστική φωνή ΕΣΚ, κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας ,ώστε σε αυτόν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι  να έχουν στήριξη και αλληλεγγύη με κάθε τρόπο και όπως οι ίδιοι θα αποφάσιζαν. Όμως στην πράξη αποκαλύπτεται ότι μόνο μέσα από συλλογικές διεκδικήσεις , ενταγμένες στα σωματεία και με συντονισμένες συνδικαλιστικές  δράσεις  μπορούν να μπουν εμπόδια. Η όποια νομική διεκδίκηση ακολουθεί  - και εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ως παράταξη  παραβρεθήκαμε στη δίκη που έγινε καταθέτοντας και υπερασπιστική έκθεση. Όμως οι αποφάσεις  των δικαστηρίων είναι χρονοβόρες  και τα αποτελέσματα  των αστικών δικαστηρίων  δεν είναι υπέρ των εργαζομένων( δείτε τις καταδικαστικές αποφάσεις για τους πέντε χαλυβουργούς  που βγήκαν πρόσφατα, από τον 9μηνο  αγώνα προάσπισης των δικαιωμάτων τους  πριν έξι χρόνια).
Έτσι στο χρόνο που πέρασε συνεχίστηκε η απαξίωση της δράσης και της λειτουργίας του ΠΚΕ  και συνολικά οι διαδικασίες που καθορίζουν την ερασιτεχνική δημιουργία των εργαζομένων σε αυτό και θεωρούμε ότι μεθοδευμένα το ΠΚΕ οδηγείται στην απόλυτη εμπορευματοποίηση του, ενδεικτικά αναφέρουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα:
  • Οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου που με βάση το καταστατικό – ορίζονται κάθε 15 ημέρες πραγματοποιούνταν σε χρονικό διάστημα πλέον του μήνα
  • Δεν υπήρχε ενημέρωση σε ότι αφορά στα οικονομικά στοιχεία ( έσοδα – έξοδα) με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε ποιος και πόσο πληρώνεται στο διάστημα του έτους ( δικηγόρος – εξωτερικός λογιστής με ποια έδρα) .Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι την απόφαση του ΔΣ να πληρώνεται η γραμματέας τη στηρίξαμε, αλλά αυτές οι οικειοθελείς παροχές των πλειοψηφιών, μπορεί να σταματήσουν  και να δίνονται… Η θέση μας είναι ότι πρέπει να ενσωματωθούν στον μισθό της, μέσω της σύμβασής της.  
  • Άλλο φαινόμενο εκφυλισμού  που είχαμε να αντιμετωπίσουμε από τις πλειοψηφίες που ελέγχουν το ΠΚΕ  είναι ότι στα Δ.Σ (κυρίως από την πλευρά της ΠΑΣΚΕ) όταν οι προτάσεις δεν γίνονταν αποδεκτές τα μέλη της παράταξης αποχωρούσαν από τις συνεδριάσεις  προκαλώντας  φραστικές αντιπαραθέσεις που σκοπό είχαν να οδηγούνται οι συνεδριάσεις σε λήξη. Τακτικισμός και υποτίμηση όλων των μελών αλλά και της λειτουργίας του ΠΚΕ , που αποτέλεσμα είχε  ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ  ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.
  • Όταν η παράταξή μας έφερνε κάποια ψηφίσματα στο προεδρείο κατά μια πάγια τακτική αποχωρούσαν πριν τη λήξη της συνεδρίασης,  ζητώντας να αποσταλούν με email- έτσι δεν απαντούσαν και δεν  τα ψήφιζαν ποτέ!
Μόνη εξαίρεση στα παραπάνω ήταν τα ψηφίσματα:  Για τον αγώνα του Παλαιστινιακού  λαού να έχει τη δική του πατρίδα-Κατά της απόφασης του Τράμπ για την μεταφορά της πρωτεύουσας του Ισραήλ στην Αν. Ιερουσαλήμ και  τέλος το ψήφισμα που αφορά την αντιδραστική απόφαση της Ε.Ε  μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου -με την παράνομη απόλυση της εγκύου  που ανοίγει την πόρτα σε μια σειρά τέτοιων απολύσεων .
Αξίζει όμως να δούμε συναδέλφισσες κα συνάδελφοι  ποια ήταν τα ψηφίσματα που οι πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ απαξίωσαν – υποτίμησαν και αποχωρούσαν  από τα ΔΣ δείχνοντας έτσι την αδιαφορία στη λειτουργία και  στο περιεχόμενο ,που καλούνται να υπερασπίσουν , ως μέλη της διοίκησης του ΠΚΕ.
Αρνήθηκαν το ψήφισμα  για την τεράστια οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού από την ανεξέλεγκτη δράση των εφοπλιστών που εκμεταλλεύονται την ασυδοσία όλων των κυβερνήσεων- και της «δήθεν αριστερής» και υποτάσσουν την πολιτική τους στη στρατηγική του κέρδους των εφοπλιστών με απρόβλεπτες συνέπειες για το περιβάλλον και για το λαό – μέρος του οποίου είμαστε και εμείς!!!
Αρνήθηκαν το ψήφισμα για τις καταστροφικές πλημμύρες  στη Δ. Αττική  με τους 23 νεκρούς λόγω της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων από τους νυν αριστερούς και όλους τους προηγούμενους κυβερνώντες γιατί αυτά τα έργα δεν είναι επιλέξιμα και δεν αποφέρουν κέρδος  από το κράτος και την Τοπική Διοίκηση.
Αρνήθηκαν το ψήφισμα για τα πυρηνικά και τη μεταφορά τους στη βάση του Άραξου στην Πάτρα – από τη βάση του Ιστερλίκ της Τουρκίας. Παρότι τα παραπάνω αναφέροντα στο πλαίσιο των διεκδικήσεων και των δράσεων  του Π.Κ –με βάση και το καταστατικό του.
Όλα τα παραπάνω συνάδελφοι  αποδεικνύουν ότι  η τέχνη – ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι ξεκομμένα από την κοινωνική πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε και καθορίζεται από τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής.  Με βάση αυτές καθορίζεται η εργασία – το περιβάλλον – οι τέχνες – η επιστήμη – η υγεία –η παιδεία. Με αυτή τη παραδοχή καλούμε τους εργαζόμενους  σε τέτοια δράση μέσα από το πολιτιστικό κέντρο ώστε η συμμετοχή τους να συμβάλει στον προβληματισμό και στην αφύπνιση. Ιδιαίτερα σήμερα που όσα προαναφέραμε μας προβληματίζουν και μας αφορούν όλους  και πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να  προετοιμάζει τους εργαζόμενους  ώστε να δώσουν μαχητική απάντηση. Η καλλιέργεια εφησυχασμού – εργασιακής ειρήνης- που χαρακτηρίζει τις  ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ- που «μπαίνουν στα παπούτσια της εργοδοσίας» διαλαλώντας το ρεαλιστικό και το εφικτό για τους εργαζόμενους (βλ κουπόνια)– όταν μειώνονται συνεχώς οι μισθοί και ενώ είμαστε οι παραγωγοί αυτού του τεράστιου πλούτο  με τα κέρδη του εργοδότη να μοιράζονται στους μετόχους, πρέπει να τελειώνει. Όπως πρέπει να πάρουν τέλος …τα παρακάλια για τις επιχορηγήσεις από τον εργοδότη ΟΤΕ που κάθε χρόνο μειώνονται όλο και περισσότερο, γιατί ότι «δίνεται» έχει ανταλλάγματα ενταγμένα με την επιδίωξη του ΟΤΕ…. για  το τι πολιτισμό θέλει!  

Το ΠΚ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ.Η εκφυλιστική πορεία των τελευταίων  χρόνων στο ΠΚ πρέπει να πάρει τέλος και αυτό μπορούμε να το επιβάλλουμε εμείς οι εργαζόμενοι, από την πλευρά μας αυτό  θα το πράξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα ΠΚ που οι εργαζόμενοι σε ΟΤΕ COSMOTEEVALUE , οι νέοι εργαζόμενοι των τρίτων εταιρειών και οι συνταξιούχοι  ,να είναι μέλη του. μακριά από μικροπαραταξιακές και πολιτικές σκοπιμότητες των ηγεσιών του  που στόχο έχουν την αλλοίωση και την εμπορευματοποίηση  του. Οι ευθύνες τους για την σημερινή κατάσταση του ,είναι μεγάλες και διαχρονικές.

ΘΈΛΟΥΜΕ ΚΑΙ Παλεύουμε για ένα ΠΚ  ερασιτεχνικής έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας- ενασχόλησης, σημείο αναφοράς για όλα τα προβλήματα που βασανίζουν το λαό μας. Σημείο έκφρασης , αναζήτησης και δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου μας.
Σήμερα που η διοίκηση δαπανά εκατομμύρια ευρώ για μερίσματα στους μετόχους, για προβολή και για  διαφημίσεις πρέπει να διεκδικήσουμε καθορισμένη ενίσχυση από τον εργοδότη και να διασφαλίσουμε την ύπαρξη του συγκεκριμένου χώρου αποκλειστικά για τους εργαζόμενούς του. Είναι και ατομική ευθύνη του καθενός  και όλων μας να προβληματιστούμε και να πάρουμε θέση πάρουμε θέση να ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ στις λογικές …«της αρπαχτής» που ευθύνονται συνολικά για την απαξίωση και το τέλμα που έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια και το περασμένο τρίχρονο η λειτουργία του ΠΚΕ.

Η Αλλαγή των συσχετισμών είναι βασική προϋπόθεση για να μπει σε διαφορετική πορεία και να βάλουμε τέρμα στην παρακμή και την κρίση του ΠΚ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ. Η Πολιτιστική Φωνή ΕΣΚ  θα παλέψει για  Π.Κ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στον ΟΤΕ με άλλο περιεχόμενο-με άλλο σκοπό-με άλλη ποιότητα.

Για αυτό το λόγο σήμερα, καταψηφίζουμε  ΑΥΤΟΝ τον διοικητικό απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης.

Επισκέπτες