1 Μαρ 2018

Η διοίκηση με το αξιολόγιο απολύει και με το SmartHR σε αφήνει απλήρωτο


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
η εργοδοσία του ομίλου ΟΤΕ έχει αποθρασυνθεί και δρα ανεξέλεγκτα. Από τη μια πλευρά απολύει και από την άλλη αντί να ανακαλέσει το πολυδιαφημισμένο SmartHR και να το επαναφέρει όταν θα έχει αντιμετωπίσει τα προβλήματα που παρουσιάζει αποφάσισε να μην πληρώσει επιδόματα και υπερωρίες μέχρι να φτιαχτεί το SmartHR, τη στιγμή που ήδη χρωστά αναδρομικά υπερωρίες – εξαιρέσιμα – εκτός έδρας! Δεν ξέρουμε αν και τα επιδόματα εισπράξεων – διαχείρισης θα μείνουν και αυτά στην «αφάνεια» ή σε εκκρεμότητα.

Οι απολύσεις που έγιναν αφορούν σε συνάδελφο στην Cosmote που απολύθηκε με βάση την αξιολόγησή του και σε νεοπροσλαμβανόμενο συνάδελφο τεχνικό που απολύθηκε όταν συμπλήρωσε 6μηνο.  

Η αξιολόγηση, αποτελώντας την αποθέωση του διευθυντικού δικαιώματος, αξιοποιείται από τη διοίκηση ως όπλο τρομοκράτησης και εκφοβισμού των εργαζόμενων με στόχο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη εντατικοποίηση και την επιβολή «σιγής νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς. Βέβαια, δεν μένει μόνο στον εκφοβισμό. Για αυτό, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, για κάποιους συναδέλφους έκανε το φόβο της απόλυσης πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή αρνείται να εκπληρώσει την υποχρέωση της να πληρώσει στην ώρα τους υπερωρίες και επιδόματα γιατί ένα πληροφοριακό σύστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε!

Η διοίκηση, βέβαια, βρίσκει και τα κάνει. Πλήρως ενταγμένες στην υπηρεσία των συμφερόντων της εργοδοσίας η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) επιτρέπουν στη διοίκηση να δρα με αυτό τον ανεξέλεγκτο τρόπο. Αποδέχονται, σιωπηρά, το αξιολόγιο και κατ’ επέκταση και τις απολύσεις που αυτό επιφέρει ενώ καλλιεργούν αυταπάτες ότι μέσα από διάλογο με την διοίκηση μπορεί να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτό αξιολόγιο.

Η ΕΣΚ – ΟΤΕ από την πρώτη στιγμή εφαρμογής της αξιολόγησης τόνισε ότι δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε την «αξιολόγηση»  της εργοδοσίας. Πίσω από την ωραία κατά τα άλλα λέξη κρύβουν επιμελώς τη βασική επιδίωξη. Τη με κάθε τρόπο και μέσο αύξηση της κερδοφορίας τους. Δεν τους καίγεται καρφί ότι αυτή η εντατικοποίηση στη δουλειά ή θα μας τρελάνει η θα μας σκοτώσει μια ώρα αρχύτερα.

Πάντα θα υπάρχει ο 5ος στους πέντε, ο 10ος στους δέκα που δε θα μπορεί να δουλέψει περισσότερες υπερωρίες, περισσότερες ώρες στο σπίτι,  περισσότερες βλάβες την ημέρα. Αν ο καθένας μας μόνος του παλεύει να μην είναι ο 5ος ή ο 10ος ο πάτος είναι η κατάληξη όλων μας.

Οι τελευταίες απολύσεις αλλά και οι προηγούμενες με παράκαμψη του πειθαρχικού σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, δείχνουν ότι με την ανοχή του συνδικαλιστικού οργάνου, η εργοδοσία έχει την απόλυτη ελευθερία να επιτίθεται στον καθένα μας ξεχωριστά, να τον απομονώνει, να τον κατηγορεί, να τον δικάζει και απλώς να μας ανακοινώνει (και αυτό αν θέλει) τα πορίσματα της. Δεν πρέπει να ανεχτούμε ότι έχουμε μόνο δύο επιλογές. Ή να πεθάνουμε στη δουλειά ή να πεθάνουμε από την πείνα της ανεργίας .

Πρέπει άμεσα να αλλάξουμε αυτούς που μας καθιστούν αδρανείς για να παίζει μπάλα η εργοδοσία μόνη της. Η πλειοψηφία στην ΟΜΕ παίζει αυτό το ρόλο. Ένας υγιής  συνδικαλιστικός φορέας θα έπρεπε να έχει το πρώτο λόγο σε τέτοια φαινόμενα, απολύσεις – τρομοκρατία, εργοδοτική αυθαιρεσία. Να μπαίνει μπροστά στην αντιπαράθεση με την εργοδοσία και το μηχανισμό της, να προφυλάσσει τους εργαζόμενους από την αυθαιρεσία, να μην επιτρέπει να αξιοποιούνται ως εξιλαστήρια θύματα όποτε χρειαστεί, να ετοιμάζει τους εργαζόμενους για δυναμική και μαζική απάντηση που θα κόστιζε πολύ περισσότερο στην εργοδοσία από μερικές παραπάνω υπερωρίες και βλάβεςπου απαιτεί από τον κάθε συνάδελφο ξεχωριστά. Αντί να κάνει αυτό φορτώνει και την ευθύνη στον κάθε εργαζόμενο. Εσύ φταις που δεν απαιτείς διπλό συνεργείο, εσύ τεχνικέ φταις που κάνεις και πωλήσεις, εσύ φταις που δε ζητάς πιο ασφαλή σκάλα, εσύ φταις που κάνεις ότι σου λένε μέρα απεργίας, και τι να κάνουμε αν αυτό λέει η εργοδοσία ότι είσαι ε τότε αυτό είσαι.  

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ Η ΣΤΑΓΟΝΑ ΠΟΥ ΞΕΧΕΙΛΙΖΕΙ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ

Όλοι μας ξέρουμε ότι η δύναμή μας είναι τεράστια, αλλά όλοι μας περιμένουμε να την θέσει κάποιος άλλος σε  κίνηση.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε
εμείς της ΕΣΚ δε συντηρούμε ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, δε σου λέμε να εμπιστευτείς το ένστικτό μας. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις χωρίς οργάνωση και αγώνα, χωρίς ριζική αλλαγή στη λειτουργία και τη γραμμή πλεύσης του συνδικαλιστικού κινήματος
Σου λέμε να διαβάσεις προσεκτικά αυτά που γράφουν ότι σου ετοιμάζουν για το μέλλον το δικό σου και των παιδιών σου. ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΝ, ΔΕ ΤΑ ΚΡΥΒΟΥΝ.

Τα γράφουν παντού σε μνημόνια, σε συνέδρια της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, σε νομοσχέδια των κυβερνήσεων τους……..τα γράφουν και τα φωνάζουν παντού. Θέλουν εξάλειψη της πλήρους και σταθερής εργασίας, θέλουν ελαστικότητα οποιασδήποτε μορφής στην εργασία, θέλουν να έχουν στα χέρια τους και να μπορούν να εφαρμόσουν όλες τις μορφές εντατικοποίησης.

Οι εργαζόμενοι πλέον έχουν πολύ περισσότερες γνώσεις από πριν έναν αιώνα που έφεραν τα πάνω κάτω και κατέκτησαν  όλα αυτά που γκρεμίζουν σήμερα οι κάτοχοι των μέσων παραγωγής με τις κυβερνήσεις τους και τους συνδικαλιστές τους.  Ξέρουν τι αξίζουν, τι παράγουν, ποια είναι η δύναμή τους ποιος είναι ο αντίπαλός τους.

Οι θυσίες σε μια αντιπαράθεση με την εργοδοσία θα είναι απειροελάχιστες σε σχέση με αυτές που θα ζήσουμε στην περίπτωση που ανεχτούμε παθητικά την επίθεση που δεχόμαστε και που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ

Ακόμη και τώρα δεν πρέπει να ανεχτούμε τίποτα ως τετελεσμένο. Αν θέλεις ένα συνδικάτο να μπει μπροστά ως οφείλει και να ξανανοίξει όλες τις τελευταίες υποθέσεις απολύσεων, να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους με κάθε τρόπο και να φράξει δια παντός το δρόμο των απολύσεων κατά τα γούστα της εργοδοσίας ενίσχυσε την ΕΣΚ - ΟΤΕ. Κάνε βήμα για την αλλαγή των συσχετισμών.

ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΙΣ
ΜΕ ΑΠΟΧΗ, ΑΚΥΡΟ ή ΛΕΥΚΟ.

ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΟΥΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ
ΨΗΦΙΣΕ - ΣΤΗΡΙΞΕ ΕΣΚ
Για να γίνει το σωματείο οχυρό οργάνωσης και αγώνα!Επισκέπτες