Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

28 Μαρ 2018

ΣΣΕ ΟΤΕ - ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΤΟΥΣ:
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ & ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Την Πέμπτη 22/3/2018 εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της ΟΜΕ η νέα ΣΣΕ για την επόμενη διετία. (Δ)ΑΚΕ, ΣΥΝΕΝΑ (ΠΑΣΚΕ) και ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟΙ έκαναν για μια ακόμη φορά το «χρέος» τους προς την εργοδοσία. Υπερψήφισαν μια ακόμα ΣΣΕ η οποία υπηρετεί τις στρατηγικές επιλογές της, δηλαδή συμβάλει στη διεύρυνση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς της, με την καθιέρωση πλέον χαμηλόμισθων  εργαζομένων. Από το προοίμιο της ΣΣΕ  καθένας αντιλαμβάνεται ποιος είναι ο κοινός στόχος των δύο πλευρών (ΟΜΕ - ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ) αφού όπως  συνυπογράφουν  «αποσκοπούν στην διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας της ΟΤΕ Α.Ε» και έπειτα στη…. βελτίωση των αμοιβών(!) των εργαζομένων. Στην ίδια ρότα κινήθηκαν (Δ)ΑΚΕ και ΣΥΜΑΧΙΑ (ΠΑΣΚΕ) στην Cosmote ψηφίζοντας υπέρ της νέας σύμβασης στην Cosmote που είναι αντίγραφο αυτής που υπέγραψε η ΟΜΕ. Αντί, δηλαδή, να διεκδικήσουμε ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω, η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος του ΟΤΕ υπέγραψε 2 ξεχωριστές συμβάσεις που αφήνουν το 1/3 του προσωπικού εκτός και εξισώσουν τα δικαιώματα προς τα κάτω.


Και  σε αυτή τη ΣΣΕ που υπέγραψαν, λόγω της στρατηγικής σημασίας  που διαδραματίζει ο ΟΤΕ στον κλάδο αλλά και  στο σύνολο της οικονομίας της χώρας, συνεχίζεται η μείωση στους ονομαστικούς μισθούς και παράλληλα καταρρέει κάθε έννοια  συλλογικής  διαπραγμάτευσης. Η συνεχόμενη καθήλωση των μισθών μας, από το 2012 είναι απαραίτητη- για την εφαρμογή των σχεδίων κυβέρνησης και μονοπωλίων για το επόμενο διάστημα. Αυτή η ΣΣΕ αποκαλύπτει ουσιαστικά τι εννοούν κυβέρνηση και ΣΕΒ με το αφήγημα της «δίκαιης ανάπτυξης και εξόδου από τα μνημόνια». Υπερκέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους διατήρηση και διεύρυνση του αντεργατικού πλαισίου για τους εργαζόμενους.

 Όπως η ΣΣΕ του 2012 είχε ανοίξει το δρόμο για υπογραφή συμβάσεων με μειώσεις, όπως η ΣΣΕ του 2015 θεσμοθετούσε το διαχωρισμό των εργαζόμενων έτσι και αυτή υλοποιεί τη στόχευση για διεύρυνση των διαχωρισμών, ουσιαστικό πάγωμα των μισθών, κατάργηση δικαιωμάτων, διαφοροποίηση στις όποιες εναπομείναντες παροχές, στρώσιμο του εδάφους για την όλο και μεγαλύτερη διασύνδεση μισθού – παραγωγικότητας. Για την υλοποίηση των στόχων αυτών, κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες, από τη ΓΣΣΕ μέχρι την ΟΜΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία αξιοποίησαν για μια ακόμη φορά- τους ανθρώπους τους -στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τους εκπροσώπους, δηλαδή, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ,που διαχρονικά λειτουργούν υπονομευτικά, ως η «5η φάλαγγα» μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Γιατί ακριβώς προσπαθούν να  υποτάξουν  συμφέροντα και διεκδικήσεις  εργαζόμενων πίσω από τις επιδιώξεις  της εργοδοσίας και της εκάστοτε κυβέρνησης . Είναι οι ίδιες δυνάμεις που κατά τη διάρκεια της κρίσης έβαλαν πλάτη ώστε να μην οργανωθεί  κανένας αγώνας αντίστασης των εργαζόμενων στη αντιλαϊκή λαίλαπα των μνημονίων και τώρα βάζουν πλάτη ώστε το αντεργατικό πλαίσιο που νομοθετήθηκε μέσα στην κρίση να διαιωνιστεί ώστε πάνω στα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα να πατήσει η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων.

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΣΣΕ!

Οι δυνάμεις αυτές που τώρα μας καλούν να αποδεχτούμε να δουλεύουμε χωρίς να μπορούμε να καλύψουμε ούτε βασικές μας ανάγκες για να στηρίξουμε την κερδοφορία και τη γενικότερη στρατηγική της εταιρίας δεν θα διστάσουν, αν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και της άρχουσας τάξης της χώρας επιβάλουν την εμπλοκή σε πολεμικούς σχεδιασμούς και συγκρούσεις, να μας καλέσουν να χύσουμε ακόμα και το αίμα μας.

Από την πρώτη στιγμή της διεκδίκησης αυτής της ΣΣΕ εκτιμήσαμε ότι η εργοδοσία ήθελε μια σύμβαση «κενής» περιεχομένου. Δηλαδή, μια σύμβαση από την οποία ο εργαζόμενος δεν έχει καμιά προοπτική μισθολογικής εξέλιξης και διεύρυνσης δικαιωμάτων. Ήδη η εργοδοσία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την εφαρμογή των Job Families. Μια διαδικασία κατά την οποία στους εργαζόμενους θα αντιστοιχηθούν ρόλοι και καθήκοντα με βάση τις ανάγκες της εταιρίας. Θα αξιολογούνται βάσει στοχοθεσίας, η οποία θα φθάσει σε επίπεδο ημερήσιου στόχου, με μόνο κριτήριο την ικανοποίηση των στοχεύσεων της εργοδοσίας. Βέβαια, το κριτήριο της αξιολόγησης μέχρι σήμερα δεν ήταν σε διαφορετική κατεύθυνση. Ωστόσο, με τη νέα διαδικασία θα συνδεθεί η μισθολογική εξέλιξη με την παραγωγικότητα με σκοπό την διάσπαση των εργαζομένων και τον «κανιβαλικό ανταγωνισμό» ανάμεσά μας (χαμηλοί μισθοί –αυξημένοι μισθοί απόδοσης) και την επίτευξη ολοένα και μεγαλύτερης κερδοφορίας. Τέτοια σύμβαση ζητούσε η διοίκηση και  το υλοποιεί έτσι ώστε να καθορίζει γενικούς όρους ελάχιστης αμοιβής και δικαιωμάτων που θα παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο και ταυτόχρονα να ξηλώσει όσα δικαιώματα ήταν κεκτημένα και αποτελούσαν εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια της.

Στα πλαίσια αυτά η πλειοψηφία της ΟΜΕ και η πλειοψηφία του ΔΣ της cosmote αποφάσισαν να υπογράψουν μια σύμβαση που βαθαίνει και δημιουργεί κατακερματισμό ,διάσπαση  και νέους εργασιακούς και μισθολογικούς  διαχωρισμούς για τους εργαζόμενους του ομίλου.  Με προμετωπίδα τις ευέλικτες μορφές εργασίας, που πλέον μονιμοποιούνται !

         Πιο συγκεκριμένα:

·         Εργαζόμενοι σε θυγατρικές- με ατομικές συμβάσεις – ελαστικές σχέσεις εργασιάς.

Και αυτές οι ΣΣΕ αφήνουν εκτός περίπου 5.500 εργαζόμενους. 2000 από Cosmote e-Value, ΟΤΕplus και Γερμανός και περίπου 3500 ενοικιαζόμενους συναδέλφους από τρίτες εταιρίες όπως manpower - project solutionsmellonIST.

·         Μισθολόγιο

Για τους συναδέλφους που έχουν προσληφθεί μετά το 2015 προβλέπει αύξηση 2% για το 2018 και 3% για το 2019. Ακόμα και αυτοί οι λίγοι που θα πάρουν αυτή την ελάχιστη αύξηση θα την δουν να εξανεμίζεται από την αύξηση της φορολογίας. Και λέμε λίγοι γιατί αν κάποιος έχει 30€ προσωπική διαφορά δεν θα δει καμία αλλαγή στο χαρτάκι. Την αύξηση αυτή θα πάρουν περίπου 1000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τα μισθολογικά κλιμάκια της ΣΣΕ του 2015, τα οποία να θυμίσουμε ότι ήταν κατά 40% μειωμένα σε σχέση με τα μισθολογικά κλιμάκια που ίσχυαν για τους μέχρι τότε εργαζόμενους του ΟΤΕ. Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας θα πάρουν επίσης 500 € κουπόνια το χρόνο.
Οι συνάδελφοι που έχουν προσληφθεί μετά το 2015 οι οποίοι έχουν προσωπική διαφορά και παίρνουν μέχρι 1300€ μικτά δεν θα πάρουν καμία αύξηση στο μισθό τους αφού η αύξηση που προβλέπεται θα μειώσει την προσωπική διαφορά. Και αυτοί οι συνάδελφοι θα πάρουν τα 500€ σε κουπόνια για κάθε χρόνο.
Οι συνάδελφοι που έχουν προσληφθεί μετά το 2015 και παίρνουν πάνω από 1300 € μεικτά δεν θα πάρουν αύξηση στο μισθό λόγω προσωπικής διαφοράς και από τα κουπόνια θα πάρουν μόνο 240 € το χρόνο.
Για τους συναδέλφους που έχουν προσληφθεί πριν ο 2015 παραμένει το 7ώρο και η μείωση από 11% γίνεται 10%..Αντίστοιχα στη Cosmote παραμένει ο βραχνάς της ονομαστικής μείωσης που από -5% γίνεται -4% το 2018 και -3,5% το 2019. Η πραγματική μείωση που θα δουν στο μισθό τους θα είναι μεγαλύτερη λόγω της αύξησης της φορολογίας.
Τα πολυδιαφημιζόμενα κουπόνια, όπως αναφέραμε, θα είναι 240€ για όλους τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν μετά το 2015, και για όσους έχουν μικτές αποδοχές λιγότερες των 1300€ το μήνα θα είναι 260€ επιπλέον. Για τα κουπόνια αυτά η εργοδοσία όχι μόνο δεν πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές αλλά φοροαπαλλάσσεται, κιόλας, αφού με βάση το νόμο τα κουπόνια σίτισης μέχρι το ποσό των 6€ την ημέρα/εργαζόμενο φοροεκπίπτουν για τον εργοδότη!!

·         Αποζημίωση απόλυσης

Στην αποζημίωση απόλυσης (δηλαδή στο ποσό που μπορεί να πάρει κάθε εργαζόμενος όταν συμπληρώσει 25 χρόνια εργασίας) η νέα ΣΣΕ διαμορφώνει 3 νέες κατηγορίες.
1.      Για όσους έχουν προσληφθεί μέχρι τις 10/6/1999 παραμένει το ισχύον καθεστώς των 25000€ + 9 μεικτούς μισθούς.
2.      Όσοι έχουν προσληφθεί από τις 11/6/1999 έως τις 15/07/2005 θα λαμβάνουν ως αποζημίωση απόλυσης 25000€ + 7 μικτούς μισθούς.
3.      Όσοι έχουν προσληφθεί από 16/07/2005 και μετά θα παίρνουν όσα προβλέπει ο νόμος που είναι το 40% 12 μεικτών μισθών.
Με ένα απλό υπολογισμό μπορεί κάθε εργαζόμενος, ανάλογα με το πότε έχει προσληφθεί, να υπολογίσει πόσες χιλιάδες ευρώ χάνει. Χρήματα που αρκούν και με το παραπάνω για τη χρηματοδότηση των αυξήσεων και των κουπονιών που προβλέπει η σύμβαση.

·         Άδειες  ασθενείας

Αλλάζει το καθεστώς των αδειών ασθενείας. Για όσους δούλευαν στον ΟΤΕ μέχρι τις 14/7/2005 καταργείται το δικαίωμα συσσώρευσης την ημερών ασθενείας κάθε χρόνου. Διατηρούν τις μέρες που έχουν συσσωρεύσει μέχρι τις 31/12/2017. Από 1/1/2018 όλοι οι εργαζόμενοι σε ΟΤΕ και Cosmote δικαιούνται 30 εργάσιμες μέρες σε κάθε εργασιακό έτος οι οποίες δεν θα συσσωρεύονται. Σε περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών, όπως αυτές περιγράφονται στο ομαδικό ασφαλιστήριο ιατροφαρμακευτικής κάλυψης που έχουμε, οι 30 εργάσιμες θα γίνονται 60 ανά εργασιακό έτος.

·         Δάνειο

Ακόμα και στο δάνειο των 5000€ θεσμοθετούνται οι περιορισμοί ότι το ποσό δεν μπορεί να ξεπερνά τους 4 μικτούς μισθούς κάθε εργαζόμενου ενώ ορίζεται ότι δε μπορεί κάποιος να το λάβει περισσότερες από 4 φορές.

·         Διασφάλιση θέσεων εργασίας

Και σε αυτή τη σύμβαση η πλειοψηφία της ΟΜΕ και η εργοδοσία «έπαιξαν» με το ζήτημα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας των εργαζόμενων που είχαν ενταχθεί στη ΣΣΕ στις 31/12/2014. Λέμε «έπαιξαν» γιατί για μια ακόμη φορά προσπάθησαν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι πρέπει να αποδεχθούν μια ακόμα απαράδεκτη σύμβαση γιατί αυτή τους διασφαλίζει τη θέση εργασίας. Η περιβόητη διασφάλιση όπως αναφέρεται και σε αυτή τη σύμβαση απαγορεύει στη διοίκηση του ΟΤΕ να κάνει απολύσεις και να επιβάλει εκ περιτροπής εργασίας για οικονομοτεχνικούς λόγους. Άρα, δεν απαγορεύει στο ΟΤΕ να κάνει απολύσεις μέσω του άρθρου 13, του πειθαρχικού ή λόγω αξιολόγησης όπως έχει ήδη γίνει πολλές φορές την περασμένη τριετία. Το μόνο που αποκλείει είναι να επικαλεστεί οικονομοτεχνικούς λόγους κάτι που η διοίκηση έτσι κι αλλιώς δεν θα το έκανε την επόμενη διετία από τη στιγμή που έχει ήδη ανακοινώσει ότι, τουλάχιστον, για τα επόμενα 3 χρόνια θα δίνει, κάθε χρόνο, στους μετόχους μέρισμα 260 εκατομμύρια€, περίπου δηλαδή πόσο ίσο με την ετήσια αμοιβή όλων των εργαζόμενων του ΟΤΕ! Να τονίσουμε ότι η «περιβόητη» διασφάλιση που εργοδότης και εργοδοτικοί, τόσο διαφήμισαν – ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ…Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

Στο ΔΣ της ΟΜΕ η σύμβαση του ΟΤΕ υπερψηφίστηκε με 25 ΥΠΕΡ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ) και 10 ΚΑΤΑ.
Στο ΔΣ της Cosmote η σύμβαση της Cosmote υπερψηφίστηκε με 13 ΥΠΕΡ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ) και 2 ΚΑΤΑ.

Η πρόταση της ΕΣΚ και στα δύο ΔΣ ήταν η ΣΣΕ να ΜΗΝ ψηφιστεί και να τεθεί στην κρίση των ίδιων των εργαζόμενων. Οι εργαζόμενοι, συλλογικά μέσα από Γενικές Συνελεύσεις να αποφασίσουμε αν θα το εγκρίνουμε ή θα το απορρίψουμε. Θέλουν να ξεμπερδεύουν  με τη σταθερή εργασία και τα πλήρη δικαιώματα. Δεν μπορούν έτσι  να πετούν τους αγώνες μας στα σκουπίδια.  Δεν πρέπει να υπάρξει καμιά ανοχή!

Η πρόταση δεν έγινε δεκτή και η πλειοψηφία προχώρησε στην υπογραφή των ΣΣΕ.  Ωστόσο, ήδη κάποιες Τοπικές Διοικούσες της ΠΕΤ – ΟΤΕ (Δωδεκανήσων, Κυκλάδων, Ρεθύμνου) έχουν πάρει συλλογικές αποφάσεις και έχουν βγάλει και σχετικές ανακοινώσεις με τις οποίες καταγγέλλουν τη σύμβαση και όπως αυτή υπογράφτηκε. Καλούμε στη λήψη αποφάσεων μέσα από μαζικές διαδικασίες σε κάθε χώρο δουλειάς ώστε να ακουστεί η φωνή των εργαζόμενων. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ γιατί αποτελεί δίκαιο, αναγκαίο και καθολικό αίτημα των εργαζόμενων.

ΥΓ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής των 2 ΣΣΕ μείναμε με την εξής απορία: Τα χρήματα που εξοικονομεί η διοίκηση από τις ΣΣΕ επαρκούν για την πλήρη χρηματοδότηση της εξαγοράς του επιπλέον 5% του ΟΤΕ από τη D.T. ή θα χρειαστεί να προσθέσει και κάτι;

Επισκέπτες