Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

22 Μαρ 2018

Λέμε ΟΧΙ στην αξιολόγηση μας τσακίζει

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
για μια ακόμη χρονιά έφθασε η ώρα της αξιολόγησης των εργαζομένων στον Όμιλο ΟΤΕ. Μιας διαδικασίας που αποτελεί ένα από τα πολύ ισχυρά όπλα της διοίκησης ώστε να επιβάλει τις επιλογές της. Μέσω  της αξιολόγησης υπονομεύεται η συλλογικότητα των εργαζόμενων, καλλιεργείται ο ανταγωνισμός και το αλληλοφάγωμα. Είναι ο ορισμός του απόλυτου Διευθυντικού Δικαιώματος. Στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της όξυνσης της εντατικοποίησης αφού βάζει τους εργαζόμενους, υπό το φόβο της χαμηλής αξιολόγησης, σε διαδικασία να  υπερβαίνουν τον εαυτό τους. Ταυτόχρονα, λειτουργεί και ως το μαστίγιο της εργοδοσίας το οποίο πολλοί προϊστάμενοι κατά καιρούς επικαλούνται ώστε να υπενθυμίσουν στους εργαζόμενους ότι αν δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις και τις επιλογές τους, (που πολλές φορές αφορούν στην καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων), θα τιμωρηθούν με χαμηλή βαθμολογία.

Είναι υποκριτικοί οι ισχυρισμοί της εργοδοσίας ότι η αξιολόγηση είναι ευκαιρία «ειλικρινούς διαλόγου», ότι αποσκοπεί  «στη συνεχής βελτίωση της απόδοσης των αξιολογούμενων και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων τους», ότι «ενισχύει τη διαφάνειας και το αίσθημα αξιοκρατίας» και ότι «συμβάλει στη δίκαιη κατανομή της επιβράβευσης του Ανθρώπινου δυναμικού». Καμία αξιοκρατία δεν υπηρετείται, ούτε αναβαθμίζεται η θέση του εργαζόμενου αλλά αντίθετα ενισχύεται η πίεση που νιώθει για τη δουλειά του.  

Ο τιμωρητικός χαρακτήρας της αξιολόγησης και η στόχευση της διοίκησης να αυξάνει, μέσω αυτής, την πίεση προς τους εργαζόμενους αποδεικνύεται και από όλα όσα έχουν συμβεί όλα τα χρόνια εφαρμογής της όπως οι βαθμολογίες που καθορίζονται από τα «πάνω» με συγκεκριμένα κριτήρια ή η μείωση των βαθμολογιών για να πιαστεί ο μέσος όρος που έχει ορίσει η διοίκηση ή η επίκληση της «χαμηλής βαθμολογίας» ενός ΤΤΛΠ ως δικαιολογία για να περικοπεί η βαθμολογία των εργαζόμενων σε αυτό.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
η ΕΣΚ – ΟΤΕ από το 2008 (ΑΝΚ 2008) που ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου αξιολογίου ενημέρωσε τους εργαζόμενους για το τι σημαίνει η αξιολόγηση με τους όρους που ορίζει η εργοδοσία, καλώντας ταυτόχρονα σε κατάργηση της διαδικασίας στην πράξη. Κύριο αίτιο της εναντίωσης μας στη διαδικασία της αξιολόγηση είναι το περιεχόμενο της και οι σκοποί που αυτή εξυπηρετεί, τα κριτήρια και οι συνειδήσεις που διαμορφώνει.

Η αξία της δουλειάς μας αποτυπώνεται, με τον πλέον πειστικό τρόπο, στον πλούτο που παράγουμε καθημερινά. Πλούτος που είναι αμύθητος όπως αποδεικνύεται από τα συνεχή ρεκόρ κερδών του ομίλου και από τα 260 εκατομμύρια € που θα πάρουν ως μέρισμα οι μέτοχοι. Τα κέρδη δεν τα παράγει κανένας άλλος παρά μόνο οι εργαζόμενοι κι αυτοί, σε ένα δίκαιο σύστημα, θα έπρεπε να τα καρπώνονται. Στο σάπιο, όμως, σύστημα που ζούμε, οι παραγωγοί του πλούτου όχι μόνο δεν καρπώνονται τα κέρδη αλλά κινδυνεύουν να αξιολογηθούν ως ανεπαρκείς από τους εκπροσώπους αυτών που κλέβουν τον παραγόμενο πλούτο.  Συνεπώς, σε αυτά τα πλαίσια δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση που θα έχει φιλεργατικά χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να υπάρχει «καλή αξιολόγηση».

Δεν είμαστε γενικά κι αόριστα ενάντια στην αξιολόγηση. Είμαστε ενάντια σε κάθε αξιολόγηση που έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, που λειτουργεί ως μέσο εκφοβισμού για τους εργαζόμενους, που στοχεύει στη σύνδεση μισθού παραγωγικότητας, που αυξάνει την εντατικοποίηση, που στοχεύει στη διάλυση των συναδελφικών σχέσεων βάζοντας τους εργαζόμενους σε ένα διαρκή ανταγωνισμό,  που οδηγεί εργαζόμενους στην απόλυση. Είμαστε υπέρ μιας αξιολόγησης που θα αποσκοπεί στη βελτίωση του εργαζόμενου, που θα αναδεικνύει τις ανάγκες εκπαίδευσή του, που θα βοηθά στην ανάδειξη και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του, που δεν θα οδηγεί σε απολύσεις.

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα έχουν βαρύτατες ευθύνες οι πλειοψηφίες της ΟΜΕ - ΟΤΕ και των πρωτοβάθμιων σωματείων. Αφού στην αρχή διαφωνούσαν στα χαρτιά, επιτρέποντας τη de facto εφαρμογή της αξιολόγησης, τώρα έχοντας αποδεχτεί πλήρως τη στόχευση της εργοδοσίας για την αξιολόγηση το μόνο που βρίσκουν να πουν είναι ότι διαφωνούν στον τρόπο εφαρμογής της αλλά όχι στην ουσία της. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας του κτιρίου της Παιανίας (στην οποία έχει εκλεγεί και εν ενεργεία μέλος του ΔΣ του ΠΑΣΕ ΜΕ ΤΟ «ΕΝΩΤΙΚΟ») η οποία καλεί τους εργαζόμενους να προσέλθουν και να αποδεχτούν τη διαδικασία της αξιολόγησης ζητώντας από τη διοίκηση να μην είναι τόσο πιεστική κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης ώστε να αποφευχθούν «οι εντάσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων»  (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει). Δεν αμφισβητούν, δηλαδή, τη διαδικασία ούτε λαμβάνουν κάποια πρωτοβουλία ώστε να οργανωθεί η αντίδραση των εργαζόμενων σε μια διαδικασία που όπως αποδείχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, από τα ισχαιμικά επεισόδια και τις κρίσεις άγχους και πανικού που υπέστησαν συνάδελφοι, θέτει σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Το μόνο που κάνουν είναι να καλούν τη διοίκηση να το κάνει με …. τρόπο.  Συνάδελφοι, τα εγκεφαλικά και οι κρίσεις πανικού δεν προκαλούνται από τον τρόπο που επικοινωνείται η αξιολόγηση αλλά από την ίδια την ουσία και τη στόχευση της αξιολόγησης και σε αυτή θα πρέπει να αντισταθούμε.

Η ΕΣΚ ΟΤΕ καλεί όλους τους συναδέλφους να μην συμμετέχουν στη διαδικασία αξιολόγησης

Όσοι επιμένουν να αναφέρουν παρατηρήσεις στην ηλεκτρονική μορφή της αξιολόγησης, ας το κάνουν  με γραπτές ενστάσεις χωρίς να κάνουν αποδοχή, χωρίς να δώσουν έγκριση ολοκλήρωσης μέσω συστήματος. Να μη φοβηθούν σε οποιοδήποτε εκβιασμό.

Με οργάνωση, συντονισμό και αγώνα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο το «αξιολόγιο» αλλά και   γενικότερα κάθε προκλητική αξίωση της εργοδοσίας για κατάργηση  δικαιωμάτων. 

Υ.Γ. Η παράταξη «ΕΝΩΤΙΚΟ» (ΠΑΣΚΕ) του ΠΑΣΕ συμφωνεί με την ανακοίνωση της ΕΥΑΕ του κτιρίου της Παιανίας για την αξιολόγηση;

Επισκέπτες