7 Μαρ 2018

Για την 8η Μάρτη

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Συναδέλφισσες-εργαζόμενες  στον όμιλο ΟΤΕ, με αφορμή την 8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ΕΣΚ χαιρετίζει όλες τις εργαζόμενες γυναίκες σε  ΟΤΕ- COSMOTE-Evalue -τις τρίτες εταιρείες: Manpower-Project Solutions-Mellon-West και σας καλούμε να υψώσουμε τείχος αντίστασης, να ανοίξουμε το δρόμο που να συνδέει τον καθημερινό σκληρό αγώνα επιβίωσης με τη συλλογική διεκδίκηση και την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Η 8η Μάρτη είναι από τις κορυφαίες στιγμές του εργατικού κινήματος. Είναι μέρα συμμετοχής, κινητοποιήσεων στην πάλη για ισότιμα δικαιώματα ανδρών γυναικών στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική ζωή.

Η θυσία  και το αποτέλεσμα των απεργών εργατριών γυναικών στην κλωστοϋφαντουργία και στα ραφτάδικα της Ν.Υόρκης πριν 161 χρόνια που διεκδίκησαν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, στέλνει και σήμερα το μήνυμα. Είναι η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των εργαζόμενων γυναικών και του εργατικού λαϊκού κινήματος για την ανατροπή, αυτών των αντεργατικών – αντιλαϊκών  πολιτικών που εφαρμόζονται εδώ και τρεις δεκαετίες από  την Ε.Ε, όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τη σημερινή και που  προωθούν την άγρια εκμετάλλευση του γυναικείου εργατικού δυναμικού. Την κατάργηση κάθε έννοιας που οριοθετούσε  δικαιώματα και κατακτήσεις.

Από την Ε.Ε με τη «Στρατηγική Ευρώπη του 2020»  μέχρι τα δελτία τύπου του ΣΕΒ & ΣΕΠΕ, συγκλίνουν όλοι στην καθόλου ανιδιοτελή  άποψη ότι «η ισότητα ανδρών γυναικών – με έμφαση στην Τεχνολογία- κάνει καλό και στην οικονομία και στην κοινωνία» , γιατί  απλά ενισχύει την ανταγωνιστικότητα τους  και τη διατήρηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Σε όλα αυτά δε θα μπορούσε να  λείπει  και το ΝΑΤΟ  ως το  «κερασάκι». Αυτή τη μηχανή του πολέμου ήρθε να μας «διαφημίσει» στις 2/3,  η γερακίνα του ΝΑΤΟ και μάλιστα  σε συνεργασία με την οργάνωση «Γυναίκες στην διεθνή ασφάλεια» και  είχαν το θράσος να συνδυάζουν την επίσκεψη με την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Σε αυτή την εκδήλωση όμως δεν έδειξαν τις νεκρές γυναίκες, τη μάνα που χάνει τα παιδιά της, που χάνει τον σύντροφό της τα αδέλφια της, από τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ σε όλη την γη.

Με τη σειρά της, η διοίκηση στον ΟΤΕ αναφέρει ότι, προωθεί τις ίσες ευκαιρίες ανάμεσα στα δύο φύλα και επιδιώκει την μεγαλύτερη είσοδο των νέων γυναικών στις νέες Τεχνολογίες, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με τομείς Τεχνολογιών Πληροφορικής, ως επιλογές των σπουδών τους.
Η αλήθεια είναι ότι  όλοι τους προσπαθούν να ενσωματώσουν τις εργαζόμενες γυναίκες με βάση τα συμφέροντα τους , να γίνουν πιο ισχυροί έναντι των ανταγωνιστών τους. Με όλα τα κόστη  τους μειωμένα και τα «μισθολογικά» και τα «μη μισθολογικά», πατώντας  και στο ποσοστό 25,4% της. γυναικείας ανεργίας στην Ελλάδα το 2017.

Η ανεστραμμένη πραγματικότητα που συνολικά επιχειρείται, έχει να κάνει με το νέο μοντέλο εργαζόμενων  που  συνολικά ονειρεύονται οι εργοδότες και αυτό είναι  - υψηλά τεχνολογικά εξειδικευμένοι- απασχολήσιμοι- χαμηλά αμειβόμενοι , που διαρκώς θα επανακαταρτίζονται και θα είναι σε μόνιμη κινητικότητα για αναζήτηση δουλείας που θα μπορεί να τους προσφέρει κάτι… παραπάνω στον μισθό μέχρι τα βαθιά γεράματα, χωρίς καμία  κοινωνική προστασία χωρίς δικαιώματα. Ας πάρουμε για παράδειγμα τους χώρους μας, μέσω των ελαστικών μορφών εργασίας που έχουν κυριαρχήσει ,οι ατομικές συμβάσεις και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι μισθοί των 380-511-750 αφορούν πλέον  την πλειοψηφία των νέων εργαζομένων γυναικών  που επίσης  στερούνται μια σειρά επιδόματα που απαιτούν συγκεκριμένο αριθμό ημερομισθίων- ασθένειας-λοχείας-επίδομα γάμου. Ο φόβος και η ανασφάλεια της απόλυσης  κυριαρχούν. Από την άλλη, οι συνεχόμενες βάρδιες, η υπερεντατικοποίηση αν δεν πιαστούν οι στόχοι, αν δεν τελειώσει το project, ο διαχωρισμός μεταξύ νέων παλαιών εργαζομένων με δύο διαφορετικές ΣΣΕ σε ΟΤΕ-COSMOTE , με κατακερματισμένα δικαιώματα, οι μειώσεις μισθών εδώ και επτά χρόνια, οδηγούν ή στην παραίτηση, ή στον συμβιβασμό και στη απογοήτευση με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ευάλωτες στις απαιτήσεις του εργοδότη.   

ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ

Πρέπει να δώσουμε απάντηση, η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη , δεν θα αφορά εμάς και δεν θα καλυτερεύσει της συνθήκες εργασίας μας, ούτε την ζωή μας. Η όποια ισότητα αναφέρουν είναι μόνο για να πάρουν πίσω ότι θετικό είχε κατακτηθεί- με αγώνες και θυσίες -για τις εργαζόμενες όλα  τα προηγούμενα χρόνια , από τα ωράρια – τις ΣΣΕ –  μέχρι τη μόνιμη και σταθερή δουλειά!

Να συνειδητοποιήσουμε τον πραγματικό αντίπαλο που δεν είναι άλλος από την εργοδοσία που τα τεράστια κέρδη της είναι η εκμετάλλευση, της δικής μας δουλειάς του δικού μας μόχθου  και που αρνείται να μας τα δώσει πίσω.

Σήμερα σε αυτές τις συνθήκες είναι αναγκαίο όσο ποτέ, να υπάρξει απάντηση μέσα από τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα των γυναικών μέσα στα σωματεία τους – με τις ταξικές  δυνάμεις που παλεύουν για δουλειά με δικαιώματα  εργασιακά-ασφαλιστικά , παλεύουν  να ενώσουν τους εργαζόμενους ανεξάρτητα  με την εργασιακή τους σχέση, την εταιρεία ,το ΑΦΜ της για τη διεκδίκηση υπογραφής  μιας ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ.

Με το κλαδικό σωματείο ΣΕΤΗΠ  που δεν παραιτείται  και έχει διαμορφώσει πλαίσιο διεκδίκησης κλαδικής ΣΣΕ που προστατεύει μια σειρά κατακτημένων δικαιωμάτων που αφορούν τη μητρότητα και όλους τους ευνοϊκούς όρους υπέρ των νέων γυναικών- όλων των εργαζομένων στον κλάδο- προστασία της μητρότητας -μειωμένο ωράριο-προστατευτικές ρυθμίσεις για σεξουαλική παρενόχληση- επιδόματα ανεργίας-ασθένειας- άδειες  στήριξη για τις μονογονείκές οικογένειες. Για την ανάκτηση των απωλειών  που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια ,για η διεκδίκηση των αναγκών μας που βρίσκονται σε σύγκρουση με τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Οι εργαζόμενες γυναίκες, όλοι και όλες   μπορούμε να ορθώσουμε εμπόδια , να βγούμε μπροστά στον αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση, με δικαιώματα στην εργασία, στην μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο. Για την κοινωνία που πραγματικά θα έχει όλες τις προϋποθέσεις να συμμετέχουν ισότιμα γυναίκες και άντρες.

Η 8Η ΜΑΡΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ.

Επισκέπτες