25 Φεβ 2018

Τα έκαναν ακόμα χειρότερα….

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ

Συνάδελφοι εργαζόμενοι στον όμιλο εταιριών ΟΤΕ σας θυμίζουμε ότι οι πλειοψηφίες της ΟΜΕ και της ΠΕΤ επιχείρησαν στα μουλωχτά να μετατρέψουν τα ποσοστά ασφαλείας εν μέρα απεργίας, σε απεργοσπαστικό μηχανισμό. Το γεγονός αυτό έγινε μέσα στην φωτιά της μάχης για την ΣΣΕ.

Τα τελευταία χρόνια η εργοδοσία είχε καταφέρει εκβιάζοντας τους συναδέλφους που αποτελούσαν τα ποσοστά ασφαλείας αυτοί, σε πολλές περιπτώσεις, να δουλεύουν κανονικά. Η αποφασιστικότητα, όμως, της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων στις δύο 48ώρες να υπερασπιστούν την απεργία και η επιμονή τους να διεκδικήσουν μια σύμβαση που θα καλύπτει τις ανάγκες τους ανάγκασε την εργοδοσία να πάρει μέτρα.

Τη λύση τη βρήκε με τη βοήθεια των ανθρώπων της στο συνδικαλιστικό κίνημα, την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ. Με αυτούς οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα να βάλουν την υπογραφή τους σε συμφωνίες που διαγράφουν κατακτήσεις της εργατικής τάξης δεκαετιών αγώνα.  

Ο νόμος για το προσωπικό ασφαλείας, που δεν είναι «δώρο» αλλά αποτύπωση των κατακτήσεων των εργαζομένων υποχρεώνει το προσωπικό ασφαλείας να πηγαίνει σε εργασίες μόνο σε περιπτώσεις που αφορούν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (Νοσοκομεία, στρατό, αστυνομία, πυροσβεστική, λιμάνια, αεροδρόμια κλπ)
  
....οι κύριοι της πλειοψηφίας όσο δεν είχε η εργοδοσία πρόβλημα με τη στάση των εργαζομένων υπέγραφαν μέχρι και για το 2017 ότι προβλέπεται από το νόμο.

.....όταν πλέον τα βρήκαν σκούρα πήγαν και φύτεψαν εν μέσω απεργιών για τη ΣΣΕ, το παρακάτω παράρτημα:

.....που με το δεύτερο «bullet» δένει χειροπόδαρα τους εργαζόμενους και κάνει την απεργία, το μόνο όπλο που φοβάται η εργοδοσία, αναποτελεσματική και τις διεκδικήσεις μας ευχές.....

Όταν η συμφωνία έφθασε στα χέρια της ΕΣΚ, απαντήσαμε με ανακοίνωση στις 13/01/2018 (δείτε την εδώ) κάνοντάς τους σαφές ότι αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει, ότι είμαστε χιλιάδες αυτοί που θα υπερασπιστούμε την μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης στην ιστορία των αγώνων της και ότι είναι πολύ μικροί για να πιστέυουν ότι οι υπογραφές τους θα έχουν κάποια ισχύ.

Αφού το σκέφτηκαν για δέκα μέρες έβγαλαν ανακοίνωση-απάντηση (δείτε την εδώ) η οποία αφενός δεν απαντούσε σε τίποτα αφετέρου αποτελούσε την καλύτερη απόδειξη του πανικού τους.

Στη συνέχεια, μετά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζόμενων στις Γενικές Συνελεύσεις, άλλαξαν το παράρτημα με νέο που φαίνεται παρακάτω

Η αλλαγή αυτή όχι απλά δεν βελτίωσε την αρχική συμφωνία αλλά την έκανε και χειρότερη αφού εγκαταστάσεις και υποδομές του ΟΤΕ είναι από το BOX, το KV και την καμπίνα μέχρι το κατανεμητή, το ΤΤΛΠ και τα υπόλοιπα κτίρια. Επίσης, αφαιρέθηκε ο όρος ότι τυχόν διαφωνίες θα συζητούνται την επόμενη μέρα αφήνοντας το προσωπικό ασφαλείας στα χέρια της εργοδοσίας.

Τους ξανακάνουμε σαφές ότι αυτές οι υπογραφές είναι προδοσία για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Είναι αλυσίδα στα χέρια και στα πόδια τους, να μην μπορούν να διεκδικήσουν

Την αλυσίδα αυτή θα τη σπάσουμε
και στα χαρτιά και στην πράξη.Συνοδοιπόροι των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ είναι οι παρατάξεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας, της ΑΣΕ, και των Ακομμάτιστων που ενώ ΟΛΟΙ τους ήξεραν για τις προδοτικές υπογραφές μέχρι να βγάλει ανακοίνωση η ΕΣΚ σιωπούσαν. Στη συνέχεια ψέλλισαν κάτι, προφανώς για τα μάτια του κόσμου, γιατί στη ΓΣΕΕ στήριξαν την πλειοψηφία η οποία υπονομεύει ανοιχτά την απεργία.

Με μια φωνή στις αρχές του Φλεβάρη είπαν στο γενικό συμβούλιο της ΓΣΕΕ ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την απεργία ως μέθοδο και να βρούμε άλλους τρόπους αποδεχόμενοι την άποψη που διετύπωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ότι «Η απεργία έχει φάει τα ψωμιά της».

Με μια φωνή αρνήθηκαν να πάρουν απόφαση απεργίας απέναντι στο νόμο με τον οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει εμπόδια στην απεργία. Κι ενώ οι ταξικές δυνάμεις όπου είχαν την πλειοψηφία (κατά τόπους εργατικά κέντρα, κλαδικό σωματείο τηλεπικοινωνιών νομού Αττικής ΣΕΤΗΠ) πήραν απόφαση για απεργία ΟΛΕΣ οι άλλες δυνάμεις έλεγαν στους συναδέλφους του ΟΤΕ ότι δεν μπορούν να απεργήσουν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΑΣΕ, Θανάσης Φωλιά, στη Σ.Α. της ΠΕΤ-ΟΤΕ που δήλωσε ότι ήταν απεργοσπάστης!

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο


Τη στιγμή, δηλαδή, που κυβέρνηση και εργοδοσία «χτυπούν» το δικαίωμα στην απεργία ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΑΣΕ και ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟΙ κάνουν ότι μπορούν ώστε αυτό το «χτύπημα» να είναι επιτυχημένο.

Συναδέλφισες και συνάδελφοι

Τις μικρότερες παρατάξεις δεν είναι εύκολο να τις κρίνεις όπως την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ που έχουν την πλειοψηφία. Κρύβουν το ρόλο τους πίσω από ανακοινώσεις που πολλές φορές είναι μέχρι και υβριστικές χωρίς όμως να αναδεικνύουν την ουσία.

Δυστυχώς για αυτούς όμως οι εργαζόμενοι τίμησαν την ΕΣΚ με συσχετισμούς μέσα στα όργανα που μας επιτρέπουν να αποκαλύπτουμε το ρόλο τους.

Θυμίζουμε στους εργαζόμενους ότι στο ζήτημα της ΣΣΕ που υπεγράφη το Δεκέμβρη του 2014  η οποία διατήρησε το -11% και θεσμοθέτησε τα νέα μισθολογικά κλιμάκια για τους πρώην OTEplusιτες τα οποία είναι μειωμένα κατά 40% σε σχέση με τα μισθολογικά κλιμάκια που ίσχυαν μέχρι το 2015  οι παρατάξεις Αγωνιστική Συνεργασία και ΑΣΕ είναι αυτές που δεν ψήφισαν ΚΑΤΑ ενώ υπήρχε η δυνατότητα να μην περάσει το ΥΠΕΡ των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.

Θυμίζουμε επίσης, ότι οι Ακομμάτιστοι στο εκλογικό συνέδριο της ΟΜΕ που έγινε το 2015 συνεργάστηκαν με την ΠΑΣΚΕ ενώ στο έκτακτο του 2017 έγιναν «ένα» με τη ΔΑΚΕ, πάντα «ακομμάτιστα…». Επίσης, στις 29/12/2017 παρέα και με ΔΑΚΕ και με ΠΑΣΚΕ συμφώνησαν στη μη επαναφορά του 11%.

Αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα που αν δε τα λάβουν υπόψη οι εργαζόμενοι δε θα μπορέσουν με ασφάλεια να οδηγήσουν τους συσχετισμούς στις εκλογές στην κατεύθυνση που αφορά τα συμφέροντα τους. Και αυτό δε μπορεί να γίνει λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις ανακοινώσεις, τα επαναστατικά λόγια, τις ύβρεις κτλ.

Σε όλες τις γενικές συνελεύσεις, ήταν καθολικό φαινόμενο η έκκληση των εργαζομένων προς τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους να τους υπερασπιστούν απέναντι στην πίεση της διοίκησης στα ζητήματα των μονοπρόσωπων συνεργείων, των ανεπαρκών εργαλείων της δουλειάς, της πίεσης μέσω του αξιολογίου για πωλήσεις από τους τεχνικούς, τους κάθε λογής εκβιασμούς για υπερωρίες, περισσότερες βλάβες κλπ. Σε αυτή την έκκληση η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ ευθέως και ξεδιάντροπά καθιστούσαν υπεύθυνους τους ίδιους τους εργαζόμενους για την μοίρα τους.

Τόσες δεκάδες συνδικαλιστές μέσα στα όργανα των σωματείων του ΟΤΕ και της COSMOTE, τόσες δεκάδες απαλλαγές για να ασχολούνται με τα προβλήματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων, κι όμως λείπουν από παντού. Η μόνη τους δουλειά είναι το πως θα κάνουν τους εργαζόμενους να νιώθουν υποχρεωμένοι που τους εξυπηρετούν με πιο γρήγορες διευθετήσεις σε αυτονόητα ούτως ή άλλως δικαιώματα (προκαταβολές μισθού, ατομικά δάνεια, αποζημιώσεις από το ταμείο αλληλοβοήθειας, μεταθέσεις, θεωρήσεις βιβλιαρίων ΤΑΥΤΕΚΩ, κρατήσεις στα παραθεριστικά κέντρα κλπ).

Η υποχωρητική τους στάση σε όλα τα ζητήματα αποτυπώνεται, με τον πλέον εμφατικό τρόπο και στο ζήτημα της ΣΣΕ που είναι σε όλους πλέον σαφές ότι την υπογραφή της τη μεταθέτουν για μετά τις εκλογές της ΠΕΤ-ΟΤΕ για να έχουν τις μικρότερες απώλειες.  Υποχωρητική στάση που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ΣΣΕ που θα είναι αναντίστοιχη των πολύ επιτυχημένων απεργιακών κινητοποιήσεων και πολύ μακριά από τις ανάγκες μας.


Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

οι μηχανισμοί για να σε έχουν στο χέρι είναι πολλοί. Δεν έχεις κανένα λόγο να νιώθεις υπόχρεος σε κανέναν. Δε χρωστάς σε κανέναν τίποτα. Τα κέρδη της επιχείρησης δε βγαίνουν απο τις μετοχές, απο τα μηχανήματα, απο τα κτίρια.
ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ.

Οι συνδικαλιστικοί σου εκπρόσωποι δεν είναι για να τους φοβάσαι ή να τους υπηρετείς. Είναι για να υπηρετούν τις αποφάσεις σου. Πρέπει να μπορείς να τους αμφισβητείς και να μπορείς να τους αλλάζεις όποιαδήποτε στιγμή.

Η πλειοψηφία στην ΟΜΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) για να διατηρήσει τις δυνάμεις της δεν υπολογίζει μόνο σε αυτούς που εκβιάζει (αυτούς δηλαδή που βάζει στα ψηφοδέλτια χωρίς να το ξέρουν ή χωρίς να το θέλουν, αυτούς που θα τους κόψει τις εξυπηρετήσεις αν δεν τους ψηφίσουν).

Υπολογίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και σε αυτούς που εξαιτίας της στάσης της πλειοψηφίας της ΟΜΕ έχουν οδηγηθεί στην απογοήτευση. Σε αυτούς, δηλαδή, που αποφάσισαν να τους γυρίσουν την πλάτη με λευκό, άκυρο ή μη συμμετοχή.

Συναδέλφισα και συνάδελφε,

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΙΣ
ΜΕ ΑΠΟΧΗ, ΑΚΥΡΟ ή ΛΕΥΚΟ.

ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙΣ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΛΕΣ
Ή ΕΣΕΙΣ Ή ΚΑΝΕΝΑΣ

ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ!

Αυτό που ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΟΥΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ
ΨΗΦΙΣΕ - ΣΤΗΡΙΞΕ ΕΣΚ
Για να γίνει το σωματείο οχυρό οργάνωσης και αγώνα!

 «Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε διεκδικώντας ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου που θα προβλέπει:
· Κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος του διαχωρισμού των εργαζομένων του ομίλου, σε νέους – παλιούς, μητρικών – θυγατρικών, απευθείας – μέσω τρίτων εταιρειών
· Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας
· Μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, 7ωρο – 5νθημερο – 35ωρο
· Μισθολογικά κλιμάκια στα επίπεδα που ήταν πριν τις μειώσεις (ΣΣΕ 2011) ως βάση διαπραγμάτευσης με αίτημα τις πραγματικές αυξήσεις και την αναπλήρωση των απωλειών που είχαμε στα χρόνια της κρίσης
· Ένταξη όλων των εργαζομένων (επινοικιαζόμενων ή μη) των θυγατρικών και των τρίτων εταιριών (Mellon, Manpower, Project Solutions, IST κλπ) στην ενιαία ΣΣΕ
· Άμεσες προσλήψεις προσωπικού
· Αναγνώριση των τίτλων σπουδών
· ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ»Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας

κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για τη υπόθεσή του

πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί

όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί

θα μοιραστεί την ήττα.

Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα

αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει: γιατί

θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού

όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί.

ΜΠ. ΜΠΡΕΧΤ

Επισκέπτες