Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

4 Φεβ 2018

Άμα έχεις τέτοιους φίλους ...

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Ο κατήφορος που έχουν τραβήξει οι πλειοψηφίες του συνδικαλιστικού κινήματος στον ΟΤΕ δεν έχει τέλος. Έπειτα από τη σιγή ιχθύος για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που επιχειρεί την κατάργηση της απεργίας, την υπογραφή τους στο να μετατραπεί το προσωπικό ασφαλείας σε προσωπικό απεργοσπασίας και την άρον άρον συνάντησή τους με τη διοίκηση για την διαπραγμάτευση της ΣΣΕ υπήρξε και συνέχεια. Αυτή τη φορά από τις δυνάμεις που πλειοψηφούν στο σωματείο της ΕΕΤΕ.

Πριν λοιπόν στεγνώσει το μελάνι στο πολυνομοσχέδιο ταφόπλακα για τα εργατικά δικαιώματα οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών δυνάμεων, που βάζουν πλάτη όλα αυτά τα χρόνια για να χαθούν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων και για να ενισχύεται η κερδοφορία του ΟΤΕ, έσπευσαν να κάνουν μια ακόμα εργοδοτική και φιλοκυβερνητική φιέστα. Σε εκδήλωση με θέμα “Συλλογικές συμβάσεις εργασίας & εργαζόμενοι” κάλεσαν εκεί εκπροσώπους από όλα τα όργανα τα οποία θεσπίζει το πολυνομοσχέδιο για να εκτονώνεται η οποιαδήποτε αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, τα εργαλεία τα οποία αν δεν αντισταθούμε και δεν οργανωθούμε θα μας περιφέρουν σε ένα θεσμικό λαβύρινθο για να αποδεχτούμε σαν νομοτέλεια τους νόμους των αφεντικών μας. Ήρθαν εκεί διαιτητές εμπειρογνώμονες παρατηρητές και το κερασάκι στη τούρτα ένας εφοπλιστής με κοινωνικές ευαισθησίες που απολαμβάνει τεθλιμμένος τα κέρδη του για να μιλήσουν για τις αγωνίες και τα προβλήματα των εργαζομένων "δανεικών" και "αδάνειστων", τακτικών και έκτακτων , παλιών και νέων.

Τι θέση έχουν σε εκδήλωση ενός σωματείου εργαζομένων άνθρωποι της εργοδοσίας και μάλιστα σε θέση ομιλητή; Συζήτησαν ότι είναι προϋπόθεση προόδου η κοινωνική συναίνεση, ότι δεν υπάρχει κουλτούρα κοινωνικού διαλόγου ή το πώς να επικαλεστούμε την κοινωνική ευαισθησία της διοίκησης για να έχουμε καλά αποτελέσματα. Μήπως να ζητήσουμε συγγνώμη για τις απεργίες και να ζητήσουμε ελεημοσύνη από τη διοίκηση;

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας αποτέλεσαν κατάκτηση των εργαζομένων έπειτα από σκληρούς αγώνες και όχι δωράκι μιας καλής εργοδοσίας. Αποτελούσαν πάντοτε και αποτελούν πεδίο μάχης και διεκδίκησης και όχι μια κλειστή άνυδρη διαπραγμάτευση κάποιων ειδικών, κλεισμένων σε ένα γραφείο. Κι αυτό γιατί εκεί συγκρούονται αντικειμενικά η ανάγκη για κερδοφορία της επιχείρησης και οι όροι ζωής και δουλειάς των εργαζομένων. Δεν αποτελεί απλά κάποιο νομικό-θεσμικό ζήτημα που επαφίεται σε τεχνοκράτες καθώς η όποια νομοθεσία σχετική με τα δικαιώματα των εργαζόμενων –πέραν ότι έχει πεταχτεί στα σκουπίδια- προήλθε από τον αγώνα τους και όχι ως μάνα εξ ουρανού. Η υπογραφή ΣΣΕ επομένως στον ΟΤΕ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες δεν αποτελεί θέμα κουλτούρας διαλόγου αλλά θέμα ταξικής αναμέτρησης με την εργοδοσία.

Δουλειά λοιπόν ενός σωματείου είναι να προασπίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων, να τους οργανώνει, να τους δίνει στήριγμα και να βγάζει τη δύναμη τους στο προσκήνιο και όχι να τους αφήνει στο περιθώριο και να ράβει τις διεκδικήσεις τους στα μέτρα της εκάστοτε εργοδοσίας, στο όνομα μάλιστα του ρεαλισμού. Αν ο ρεαλισμός τους λέει ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας αποτελεί κίνδυνο για τη δουλειά και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων, μάλλον κάτι δε πάει καλά. Αν ο ρεαλισμός τους λέει ότι το 1/3 των εργαζόμενων στον όμιλο θα παραμείνουν εκτός ΣΣΕ, ότι θα παγιωθούν οι διαχωρισμοί παλιών και νέων εργαζομένων την ώρα μάλιστα που η εταιρία πανηγυρίζει για κερδοφορία-μερίσματα, τότε εμείς είμαστε απέναντι.

Συναδέλφισσα/Συνάδελφε σε καλούμε να βγάλεις συμπεράσματα για το ρόλο τους. Αποδεικνύεται ξεκάθαρα τι εννοούμε όταν μιλάμε για κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό. Να στείλουμε μήνυμα με κάθε τρόπο ότι ο αγώνας μας για ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ για όλους δε στοιχίζεται πίσω από τις επιδιώξεις τους.

Υ.Γ. Την επόμενη φορά να φέρετε έναν μεγαλύτερο εφοπλιστή να μας πει για το πόσο ανταγωνιστικό και υγιές είναι να παίρνεις 900€ για να θαλασσοδέρνεσαι στον Ατλαντικό και κάνα πρώην υπουργό εργασίας να μας πει με πόσο πόνο ψυχής κατάργησε το δικαίωμα των εργαζομένων στην Απεργία.


Σας παραθέτουμε  την εισήγηση της ημερίδας του ΠΑΜΕ για τις ΣΣΕ για να καταλάβετε τι θα πει ημερίδα ενημέρωσης προς όφελος των εργαζομένων...

Επισκέπτες