Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

3 Ιαν 2018

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΔΩΡΟ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
(Δ)ΑΚΕ – ΣΥΝ1(ΠΑΣΚΕ) και «ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟΙ» συμφώνησαν για μια ακόμη φορά να κάνουν δωράκι στη διοίκηση τα δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζόμενων. Οι μάσκες έπεσαν. Όσοι σήκωσαν το χεράκι τους και ψήφισαν την τρίμηνη αναστολή των όρων της σύμβασης, συμφώνησαν ότι θα πάνε να υπογράψουν ΣΣΕ στην βάση της απαράδεκτης πρότασης της διοίκησης (ΑΝΚ 22/12/2017)  και της απαράδεκτης πρότασης  που κατέθεσαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας (ΑΝΚ 28/12/2017) στην τελευταία συνάντηση. Στο τελευταίο ΔΣ του 2017 που πραγματοποιήθηκε στις 29/12 οι πλειοψηφίες στην ΟΜΕ φρόντισαν να κάνουν ένα πολύ καλό δώρο στη διοίκηση. Από 1/1/2018 με την λήξη της σύμβασης οι εργαζόμενοι πριν το 2015 επέστρεφαν στο μισθολογικό κλιμάκιο του 2011 και το 8ωρο θα έπαιρναν, δηλαδή, αυτόματα το +11%. Ενώ έχουμε 3 μήνες μπροστά μας με την σύμβαση σε πλήρη ισχύ ώστε να συνεχίσουμε των αγώνα για μια ενιαία ΣΣΕ που θα καταργεί τους άθλιους διαχωρισμούς, έβγαλαν κοινή σχεδόν ανακοίνωση με την εργοδοσία, αποδεχόμενοι την πρότασή της. Αυτό σημαίνει ότι:


  • Αποδέχονται την απαίτηση της διοίκησης να μην υπάρχει σύμβαση στον όμιλο, αφήνοντας εκτός ΣΣΕ 5500 εργαζόμενους στις θυγατρικές.
  • Αποδέχονται και ετοιμάζονται να βαθύνουν, στην λογική της εξίσωσης προς τα κάτω, τους άθλιους διαχωρισμούς που μαζί επέβαλαν στους εργαζόμενους του ομίλου, ακόμα και μεταξύ των εργαζόμενων στον ΟΤΕ
  • Από εδώ και πέρα θα συζητάνε πόσο μειωμένοι θα παραμείνουν οι μισθοί των εργαζόμενων που προσλήφθηκαν προ του 2015 και πόσα δικαιώματα θα χάσουν.
  • Θέλουν να χαντακώσουν ακόμα περισσότερο το μέλλον των εργαζόμενων που εντάχθηκαν στη ΣΣΕ μετά το 2015, αφού αυτά που συζητούν δεν είναι ούτε καν ψίχουλα. Δεν πρόκειται κανένας να δει αύξηση στο μισθό του είτε λόγω της προσωπικής διαφοράς είτε λόγω της αύξησης της φορολογίας. Πόσο μάλλον στα θεσμικά δικαιώματα.


Όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα και τις διεκδικήσεις των ίδιων των εργαζόμενων. Θέλουν τη μεγάλη συμμετοχή στις δύο 48ώρες απεργίες να την αξιοποιήσουν για να υπογραφεί μια ακόμη απαράδεκτη ΣΣΕ. Για αυτό όσα διαπραγματεύονται με τη διοίκηση δεν έχουν καμία σχέση ούτε καν με αυτό που υιοθέτησαν αρχικά ως διεκδικητικό πλαίσιο (Διεκδικητικό Πλαίσιο ΟΜΕ –ΟΤΕ). Για αυτό, άλλωστε, καθυστέρησαν εσκεμμένα, έκαναν ανοιχτή απεργοσπασία και υπονόμευσαν τον αγώνα των εργαζόμενων. Φυσικά, δεν έχουν καμία σχέση με το διεκδικητικό πλαίσιο της ΕΣΚ (Διεκδικητικό Πλαίσιο ΕΣΚ - ΟΤΕ) που έχει θέσει στους εργαζόμενους εδώ και ενάμιση χρόνο προκειμένου να συζητηθεί και να υιοθετηθεί.

Δεν είναι ούτε τρελοί ούτε χαζοί, είναι απλώς σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Υπερασπίζονται την κερδοφορία του ομίλου ΟΤΕ, χτυπώντας ότι έχει απομείνει από τα δικαιώματα των εργαζομένων και ταυτόχρονα αποζητούν την «εργασιακή ειρήνη», δηλαδή τη σιωπή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς. Ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός το βαφτίζει «ευθύνη και ρεαλισμό», η διοίκηση με τις ανακοινώσεις της «επιτυχία του ομίλου» και η κυβέρνηση «δίκαιη ανάπτυξη». Όλοι μαζί θέλουν τους εργαζόμενους υποταγμένους στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Σε αυτό το τελευταίο ΔΣ κάναμε μια ύστατη προσπάθεια, με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων από δεκάδες κεντρικά κτήρια και υπηρεσίες, και προτείναμε να μην αποδεχτεί η ΟΜΕ να παραμείνει ο μισθός στο -11% . Να συνεχίσουμε με επαναλαμβανόμενες απεργίες από το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη μαζί με τις δεκάδες ομοσπονδίες και συνδικάτα που έχουν πάρει απόφαση για απεργία όταν η κυβέρνηση καταθέσει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μεταξύ των οποίων και αυτό που θα βάζει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην απεργία.  Να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, οι εργαζόμενοι να πουν την γνώμη τους, να αποφασίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Αυτή είναι η πραγματική ευθύνη που πρέπει να έχουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σε κάθε συνδικάτο. Η ΕΣΚ ΟΤΕ παίρνοντας την πρωτοβουλία θα βρεθεί αυτές τις μέρες σε κάθε χώρο δουλειάς. Καλούμε τους εργαζόμενους του ομίλου να δείξουν τη δύναμη τους, να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις παντού και να απαιτήσουν να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας διεκδικώντας:

ü  ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ που να προβλέπει:
·         Κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος του διαχωρισμού των εργαζομένων του ομίλου, σε νέους – παλιούς, μητρικών – θυγατρικών, απευθείας – μέσω τρίτων εταιρειών
·         Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας Μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, 7ωρο – 5νθημερο – 35ωρο
·         Μισθολογικά κλιμάκια στα επίπεδα που ήταν πριν τις μειώσεις (ΣΣΕ 2011) με ενιαία σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους ως βάση  για αυξήσεις.
·         Ένταξη όλων των εργαζομένων (επινοικιαζόμενων ή μη) των θυγατρικών και των τρίτων εταιριών (Mellon, Manpower, Project Solutions, IST κλπ) στην ενιαία ΣΣΕ
·         Άμεσες προσλήψεις προσωπικού
·         Αναγνώριση των τίτλων σπουδών
·         Μέτρα υγείας και ασφάλειας που θα διασφαλίζουν τη σωματικής μας ακεραιότητα

ü  Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.
ü  Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων, τις εργατικές διεκδικήσεις.

Σε μια τέτοια διαπραγμάτευση που σκοπεύει να συνεχίσει η πλειοψηφία της ΟΜΕ,  η ΕΣΚ ΟΤΕ δεν έχει καμία θέση. Αποδείχθηκε πλέον και στον κάθε καλόπιστο συνάδελφο ότι πρόκειται για προμελετημένο έγκλημα σφαγιασμού των δικαιωμάτων μας, που γίνεται μάλιστα κατ΄ εξακολούθηση. Με αυτή την τακτική που ακολουθούν κινδυνεύουμε να βρεθούμε χωρίς ΣΣΕ και μετά τον Μάρτη ή σε μια σύμβαση κενού περιεχομένου όπου οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν τίποτα να περιμένουν από αυτή. Όσοι παραμένουν σε αυτό το τραπέζι, παρά τις όποιες «διαφωνίες» εκφράζουν, συμβάλουν ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Εμείς επιλέγουμε τον δρόμο του αγώνα και καλούμε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν, με την ίδια αποφασιστικότητα την κλιμάκωση του αγώνα σε αυτή την κατεύθυνση.


Επισκέπτες