Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

28 Δεκ 2017

H ΠΡΕΜΟΥΡΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ…

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Στη συνάντηση που έγινε σήμερα 28/12/2017 με τη διοίκηση του ΟΤΕ η πλειοψηφία της ΟΜΕ – ΟΤΕ χωρίς να έχει καμιά εξουσιοδότηση από το ΔΣ αλλά κυρίως χωρίς να έχει καμιά νομιμοποίηση από τους εργαζόμενους του ομίλου ξεκίνησε να διαπραγματεύεται πάνω στην απαράδεκτη πρόταση που είχε καταθέσει η διοίκηση την περασμένη εβδομάδα. Η πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος με τη σύμφωνη γνώμη του γραμματέα της ΟΜΕ ήταν 2ετής ΣΣΕ η οποία για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί πριν το 2015 να προβλέπει για το 2018 1,5% αύξηση και διασφάλιση των θέσεων και για το 2019 1,5% αύξηση και διασφάλιση. Για όσους έχουν προσληφθεί μετά το 2015 3,5% αύξηση για το 2018 χωρίς διασφάλιση, 3,5% αύξηση για το 2019 χωρίς διασφάλιση, συν 20€ κουπόνια το μήνα από το 2018. Επίσης, η ίδια η πλειοψηφία της ΟΜΕ πρότεινε να καταργηθούν για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μετά το 2006 όσα προβλέπει η ΣΣΕ για το ζήτημα της αποζημίωσης απόλυσης (25638€ + 9 μισθούς), να αντικατασταθεί με ότι προβλέπει ο νόμος και να παγώσει για όλους τους εργαζόμενους η συσσώρευση των αδειών ασθενείας με αντάλλαγμα να αυξηθούν για τους νέους εργαζόμενους οι μέρες ασθενείας από 30 σε 35 μέρες το χρόνο. Τέλος, πρότειναν να φτιαχτούν επιτροπές που θα ασχοληθούν με την αναγνώριση των πτυχίων και τη δημιουργία ιδιωτικού συνταξιοδοτικού προγράμματος.Ακόμα και σε αυτή την απαράδεκτη πρόταση, που δεν έχει νομιμοποίηση από κανέναν, η διοίκηση του ΟΤΕ δεν συμφώνησε λέγοντας ότι είναι μακριά από τα «θέλω» της. Επειδή, όμως, από 1/1/2018 είναι υποχρεωμένη να δώσει +11% με επαναφορά στο 8ώρο σε όσους υπέστησαν μείωση με τη ΣΣΕ του 2012, πρότεινε 3μηνη αναστολή του μέτρου αυτού ώστε χωρίς να έχει κανένα κόστος να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση στη λογική του πετσοκόμματος των δικαιωμάτων και της εξίσωσης προς τα κάτω με βαστάζους τις πλειοψηφίες της ΟΜΕ.

Καταγγέλλουμε στο σύνολο των εργαζόμενων του ομίλου ΟΤΕ ότι τα «παπαγαλάκια» του προέδρου, έχοντας μάθει στο συνδικαλισμό του facebook, διαδίδουν ότι η απαράδεκτη πρότασή τους ήταν ομόφωνη προκειμένου να εξυπηρετήσουν τη διοίκηση! Τα ψέματα τους, όμως, δεν περνάνε. Από τις 22/12/2017 η ΕΣΚ – ΟΤΕ προειδοποίησε τους εργαζόμενους ότι η διοίκηση της ΟΜΕ χέρι – χέρι με την εργοδοσία ετοιμάζεται να υπογράψει μια ακόμα ΣΣΕ που θα είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα της διοίκησης του ΟΤΕ. Βλέποντας αυτόν τον κίνδυνο οι ταξικές δυνάμεις ενημερώσαμε άμεσα, βγήκαμε σε χώρους δουλειάς και αποκαλύψαμε το σχέδιο της πλειοψηφίας της ΟΜΕ. Η αντίδραση των εργαζόμενων, οι αποφάσεις που πάρθηκαν και η έντονη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους του ομίλου τους χάλασε τα σχέδια. 

Τους διαμηνύουμε ότι δεν είμαστε σαν τα μούτρα τους. Εδώ και ενάμιση χρόνο η ΕΣΚ – ΟΤΕ κατέθεσε πλαίσιο διεκδίκησης για ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου που να καταργεί τους άθλιους διαχωρισμούς, να εξισώνει τα μισθολογικά και θεσμικά δικαιώματα προς τα πάνω σε όσα προέβλεπε η ΣΣΕ του 2011 ως βάση για αυξήσεις. Εμείς δεν κάναμε ούτε βήμα πίσω από αυτή τη θέση μας με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Αντίθετα αποκαλύψαμε το βρώμικο ρόλο που παίζουν οι πλειοψηφίες της ΟΜΕ. Για αυτό προσπαθούν να μας τσουβαλιάσουν και να καλύψουν τη στρατηγική σύμπλευσή τους με τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Το γεγονός ότι πάρα τους εκβιασμούς ο σχεδιασμός τους να κλείσουν άρον-άρον τη ΣΣΕ δεν τους βγήκε αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη να τους χαλάσουμε τα σχέδια, μπαίνοντας αποφασιστικά μπροστά, οργανώνοντας τον αγώνα, συμβάλλοντας στην αλλαγή των συσχετισμών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα του ΟΤΕ.

ΘΕΛΟΥΝΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ 
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΤΟΥ ΝΑ ‘ΡΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ


Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης, που κατ’ εντολή των μονοπωλίων φέρνει τις επόμενες μέρες όλα τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων και το «χτύπημα» του δικαιώματος στην απεργία, της εργοδοσίας που προκειμένου να διασφαλίσει την κερδοφορία της απαιτεί από τους εργαζόμενους ακόμα μεγαλύτερες θυσίες, των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική στην πράξη μέσα στους χώρους δουλειάς απάντηση είναι η ακόμα μεγαλύτερη οργάνωση και συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις. Το δυνάμωμα της αγωνιστικής διεκδίκησης με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων και η αλλαγή συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Καλούμε τους εργαζόμενους να είναι σε ετοιμότητα, να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας κάνοντας το φόβο τους πραγματικότητα. 

Επισκέπτες