Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

22 Δεκ 2017

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Η διοίκηση του ΟΤΕ στη συνάντηση με τη διαπραγματευτική ομάδα στις 21/12/2017 κατέθεσε μια ακόμη απαράδεκτη πρόταση. Για μία ακόμη φορά δεν δέχθηκε να κουβεντιάσει για σύμβαση στον όμιλο και πρότεινε 2ετή σύμβαση μόνο για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ.  Σε σχέση με τους μισθούς πρότεινε οι παλιοί εργαζόμενοι να πάρουν 1% αύξηση το 2018 με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και για το 2019 να μην πάρουν καμία αύξηση και ταυτόχρονα να παύσει η διασφάλιση των θέσεων! Για τους νέους εργαζόμενους πρότεινε αύξηση 2% το 2018 και 1,5% το 2019 καθώς και τη χορήγηση κουπονιών. Η αύξηση για τους νέους αφορά μόνο όσους αμείβονται με τα μισθολογικά κλιμάκια. Όσοι έχουν προσωπική διαφορά θα πάρουν μόνο τα κουπόνια και απλά θα μειωθεί η προσωπική διαφορά.
Πέρα όμως από τα παραπάνω πρότεινε και μια σειρά άλλων περικοπών που στην ουσία επεκτείνουν το καθεστώς των απαράδεκτων διαχωρισμών νέων και παλιών. Πιο συγκεκριμένα, πρότεινε η αποζημίωση απόλυσης για όσους προσλήφθηκαν πριν το 1999 να παραμείνει ως έχει, για όσους προσλήφθηκαν από το 1999 – 2005 από 25638€ + 9 μισθούς που είναι σήμερα να γίνει 25638€ + 4 μισθούς ενώ θέλει να καταργήσει τη συσσώρευση των αναρρωτικών αδειών  την ονομαστική άδεια και να μειώσει κατά 50% το δώρο του γάμου.


Ουσιαστικά με αυτή την πρόταση οι νέοι και παλιοί εργαζόμενοι θα δουν μειώσεις στους μισθούς τους από την επόμενη διετία λόγο της αύξησης της φορολογίας. Ταυτόχρονα με τις μειώσεις των αποζημιώσεων και την εξίσωση προς τα κάτω για τις άδειες ασθενείας  η διοίκηση του ΟΤΕ θα βγει και κερδισμένη.
Ενώ μέχρι σήμερα η μείωση των μισθών κατά 11% και η μετατροπή του ωραρίου σε 8ωρο ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα με την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, η διοίκηση από 1/1/2019 θέλει να πάρει πίσω τον όρο της διασφάλισης χωρίς να επαναφέρει τους μισθούς και το ωράριο, όπως προβλέπεται από την σημερινή σύμβαση και όπως θα ήταν υποχρεωμένη να πράξει από 1/1/2018. Με λίγα λόγια ζητάει να τις χαρίσουμε το 10% των μισθών μας και να επαναδιαπραγματευθούμε μετά από δύο χρόνια όπου στο μεταξύ ο διαχωρισμός μεταξύ των εργαζομένων θα έχει βαθύνει κι άλλο.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η πρόταση της διοίκησης είναι απαράδεκτη. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει βάση για καμιά διαπραγμάτευση. Ο αγώνας του συνόλου των εργαζόμενων στον όμιλο ΟΤΕ για ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί. Δεν συμβιβαζόμαστε με «χάντρες» και «καθρεφτάκια».

Είναι ώρα σύγκρουσης και μάχης:
  • Με την εργοδοσία που θέλει για μια ακόμη φορά μέσω της νέας ΣΣΕ να διασφαλίσει και να επεκτείνει την κερδοφορίας της.
  • Με την κυβέρνηση που ετοιμάζεται να νομοθετήσει όλο το αντιλαϊκό πακέτο που περιλαμβάνει και το «χτύπημα» του δικαιώματος στην απεργία εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
  • Με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που από χθες το βράδυ προσπαθεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι, να μιλήσει για θετικά βήματα στρώνοντας το έδαφος για υπογραφή μιας ακόμα απαράδεκτης ΣΣΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, 2 μέρες μετά τη λήξη των εκλογών του ΠΑΣΕ, κανένας άλλος εκπρόσωπος πλην της ΕΣΚ δεν επανέφερε το ζήτημα για υπογραφή ΣΣΕ στον όμιλο. Στο γνωστό βίντεο ο πρόεδρος της ΟΜΕ – ΟΤΕ μασούσε τα λόγια του προσπαθώντας να κρύψει το τι πραγματικά σημαίνει η πρόταση της διοίκησης.

Επισκέπτες