Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

5 Δεκ 2017

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 13 και 14/12
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την επιτυχημένη 48ωρη απεργία, παρά τις προσπάθειες που έκαναν οι ταξικές δυνάμεις για κλιμάκωση του αγώνα, με την συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 9/11 και την καθημερινή δράση στους χώρους δουλειάς, και αφού τελείωσαν τα πήγαινε έλα με τις συναντήσεις, ενώ η διοίκηση δεν άλλαξε ποτέ θέση, το ΔΣ της ΟΜΕ – ΟΤΕ που διεξήχθη τη Δευτέρα 4/12 αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την προκήρυξη 48ώρης απεργίας στον όμιλο ΟΤΕ στις 13 και 14 Δεκέμβρη. Η ΕΣΚ – ΟΤΕ συμφώνησε στην προκήρυξη της απεργίας ώστε ο αγώνας στον όμιλο ΟΤΕ για μια ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ για όλους  τους εργαζόμενους να συνδυαστεί και να κορυφωθεί με την 24ώρη πανελλαδική – πανεργατική απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 14/12. Στο πλαίσιο που καταθέσαμε επαναδιατυπώσαμε το πάγιο αίτημά μας για διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων σε κάθε χώρο δουλειάς και τη δημιουργία απεργιακών επιτροπών ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να καθορίσουν τις μορφές και τις δράσεις με τις οποίες θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας.


Το πλαίσιο μας στοχεύει η κλιμάκωση του αγώνα μας στον όμιλο ΟΤΕ να συνδυαστεί με τον αγώνα ολόκληρης της εργατικής τάξης κόντρα στο πανηγυρικό κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» το οποίο δεν εμπεριέχει τίποτα θετικό για τον εργαζόμενο λαό παρά μόνο τα επιπλέον μέτρα που φέρνει η 3η αξιολόγηση.  Η "δίκαιη ανάπτυξη" που προωθεί και υπερασπίζεται η κυβέρνηση, σημαίνει παραπέρα επίθεση στη ζωή της εργατικής-λαϊκής οικογένειας με επιπλέον κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Κόντρα στη στρατηγική του κεφαλαίου όπως εκφράζεται από το ΣΕΒ που κάθε εβδομάδα στο ενημερωτικό δελτίο που εκδίδει τονίζει ότι όχι μόνο δεν θα πρέπει να καταργηθεί κανένας από τους αντεργατικούς νόμους που νομοθετήθηκαν στα χρόνια της κρίσης αλλά αντίθετα θα πρέπει να ενταθεί η επίθεση και το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κόντρα, όμως, και στη λογική που καλλιεργούν εδώ και χρόνια οι άλλες δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, εντός κι εκτός ΟΤΕ, που συνειδητά απαξιώνουν τις πανεργατικές απεργίες αναμασώντας το ιδεολόγημα της αναποτελεσματικότητας των αγώνων. Άλλωστε, ακριβώς αυτό έκαναν και στα πλαίσια της προπαγάνδας της πρόσφατης 48ώρης που κάναμε στον ΟΤΕ. Όλοι οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε κάποια από τις ενημερώσεις θα θυμούνται ότι όλες οι άλλες παρατάξεις, πλην της ΕΣΚ, μιλούσαν για τη «δική μας απεργία που δεν είναι σαν τις άλλες» αναφερόμενοι στις πανεργατικές απεργίες. Μια τακτική που ακολουθούν εδώ και χρόνια διασπώντας την ενότητα της εργατικής τάξης, καλλιεργώντας το συντεχνιασμό και την αυταπάτη ότι η λύση των προβλημάτων των εργαζόμενων μπορεί να δοθεί στα στενά πλαίσια μιας επιχείρησης, αρνούμενοι να αμφισβητήσουν τη στρατηγική των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. και να δώσουν τη μάχη με το σύνολο της εργατικής τάξης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο διοικητικό συμβούλιο αναδείχθηκε, για πολλοστή φορά, η ύπαρξη 2 γραμμών στο εργατικό κίνημα. Από τη μια πλευρά η γραμμή που την υποταγή στα συμφέροντα της εργοδοσίας την ονομάζει «ρεαλισμό, υπευθυνότητα, ανάληψη ευθύνης» κλπ και από την άλλη πλευρά η γραμμή των ταξικών δυνάμεων που ρεαλιστικό θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν και να έχουν μισθούς και δικαιώματα με βάση τις δυνατότητες που δίνει σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, η αύξηση της παραγωγικότητας. Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε ότι η (Δ)ΑΚΕ και ΣΥΝ-ΕΝΑ (ΠΑΣΚΕ)- Αγωνιστική Συνεργασία έχουν ήδη ξεκινήσει όχι μόνο το στένεμα του πλαισίου μακριά από το αίτημα της ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, αλλά και το «παζάρεμα» πάνω στις απαράδεκτες αυξήσεις του 1% που πρότεινε η διοίκηση. Το ΣΥΝ-ΕΝΑ (ΠΑΣΚΕ) μάλιστα κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί ο συνδυασμός της 48ώρης στον όμιλο ΟΤΕ με τη 24ώρη πανεργατική που είχε ήδη προκηρυχθεί γιατί θεωρεί ότι η απεργία θα αποδυναμώσει τη συμμετοχή των εργαζομένων στις εκλογές του ΠΑΣΕ – ΟΤΕ. Θα περίμενε κανείς η πλειοψηφούσα παράταξη του ΠΑΣΕ να επιδιώξει το συνδυασμό των εκλογών με τις απεργιακές κινητοποιήσεις γιατί δίνοντας τη μάχη της απεργίας οι εργαζόμενοι θα συσπειρώνονταν περισσότερα στο σωματείο. Όμως, όταν τόσα χρόνια η πλειοψηφία του σωματείου το έχει μετατρέψει σε μηχανισμό συνδιοίκησης, μακριά από τους εργαζόμενους τους οποίους τους θέλουν μόνο για μια φορά στα τρία χρόνια, να τους ψηφίζουν και να είναι μακριά από το κέντρο των συζητήσεων και των αποφάσεων. Ο συνδυασμός εκλογές και απεργία δημιουργεί ανασφάλεια στους ανθρώπους του μηχανισμού. Οι κραυγές του ΣΥΝ-ΕΝΑ (ΠΑΣΚΕ) για απεργίες πριν τις εκλογές του ΠΑΣΕ και επ’ αόριστον απεργίες μετά τις εκλογές μόνο προσχηματικές μπορούν να χαρακτηρισθούν αφού ένα μήνα μετά την πολύ επιτυχημένη 48ώρη (Δ)ΑΚΕ και ΣΥΝ-ΕΝΑ (ΠΑΣΚΕ) δεν έχουν κάνει τίποτα για τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα. Και όλοι μαζί αρνούνται την πρόταση μας για διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων. Απορούμε, βέβαια, που η ΑΣΕ δεν υπερψήφισε αυτή την πρόταση.

Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της επιτυχίας της απεργίας στα χέρια τους και η 48ώρη απεργία στις 13 και στις 14 Δεκέμβρη να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο της πάλης για ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ και της πάλης όλης της εργατικής τάξης της χώρας. Η εργατική τάξη της χώρας στις 14 Δεκέμβρη θα απεργήσει τόσο για να αποκρούσει τα μέτρα της 3ης αξιολόγησης που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και για να περάσουν οι εργαζόμενοι στην αντεπίθεση και να διεκδικήσουν την αναπλήρωση των απωλειών που είχαν μέσα στην κρίση. Καλούμε κάθε εργαζόμενο στον όμιλο ΟΤΕ να συμμετάσχει στην απεργία και στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ διεκδικώντας:

ü  Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Κατώτερο μεροκάματο 33,57 ευρώ.
ü  Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
ü  Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων
ü  ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ που να προβλέπει:
·         Κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος του διαχωρισμού των εργαζομένων του ομίλου, σε νέους – παλιούς, μητρικών – θυγατρικών, απευθείας – μέσω τρίτων εταιρειών
·         Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίαςΜόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, 7ωρο – 5νθημερο – 35ωρο
·         Μισθολογικά κλιμάκια στα επίπεδα που ήταν πριν τις μειώσεις (ΣΣΕ 2011) με ενιαία σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους ως βάση  για αυξήσεις.
·         Ένταξη όλων των εργαζομένων (επινοικιαζόμενων ή μη) των θυγατρικών και των τρίτων εταιριών (Mellon, Manpower, Project Solutions, IST κλπ) στην ενιαία ΣΣΕ
·         Άμεσες προσλήψεις προσωπικού
·         Αναγνώριση των τίτλων σπουδών
·         Μέτρα υγείας και ασφάλειας που θα διασφαλίζουν τη σωματικής μας ακεραιότητα

ü  Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.
ü  Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων, τις εργατικές διεκδικήσεις.
ü  Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
ü  Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ


ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 10:30 ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

Επισκέπτες