Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

4 Οκτ 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Ένα νέο εργατικό ατύχημα συνέβη τη Δευτέρα στο Καρπενήσι. Συνάδελφος τεχνικός χτύπησε πολύ σοβαρά στο κεφάλι πέφτοντας από σκάλα. Οι ευχές όλων μας για ταχεία ανάρρωση είναι αυτονόητες ωστόσο δεν πρέπει να αρκούμαστε στα ευχολόγια και στην επίκληση της «κακιάς στιγμής». Η «κακία στιγμή» τελευταία έρχεται όλο και πιο συχνά. Για αυτό χρειάζεται να αναζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα αίτια για τα συνεχή εργατικά ατυχήματα. Τόσο στον ΟΤΕ όσο και γενικά στους εργασιακούς χώρους της χώρας τα εργατικά ατυχήματα χρόνο με το χρόνο αυξάνονται εκθετικά. Είναι ανατριχιαστικός ο αριθμός των 20 και πλέον νεκρών και των δεκάδων τσακισμένων εργατών μόνο τους τελευταίους 3 μήνες στη χώρα μας!


Προφανώς δεν είναι ζήτημα ατυχίας, υπάρχουν συγκεκριμένα αιτία. Βασικό αίτιο είναι το γεγονός ότι η διοίκηση του ΟΤΕ, όπως και κάθε μονοπωλίου, θεωρεί τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων κόστος και όπως όλα όσα θεωρούν κόστος επιδιώκει να το μειώσει και αυτό. Η επιδίωξη τους βρίσκει σύμμαχο τις πολιτικές των κυβερνήσεων που έχουν διαμορφώσει ένα σαθρό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο, μάλιστα, συχνά δεν εφαρμόζεται.

Άλλη, επίσης, σημαντική αιτία είναι η εντατικοποίηση της εργασίας που βιώνουμε καθημερινά η οποία «χτυπάει κόκκινο». Ο όγκος δουλειάς, η υποστελέχωση, τα μονοπρόσωπα συνεργεία, οι δεκάδες κομβικές περιοχές που στελεχώνονται από έναν εργαζόμενο, η στοχοθεσία και το μαστίγιο της αξιολόγησης έχουν ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μη λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα «για να βγει η δουλειά».

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους μας ότι αν δεν εξαλειφθούν οι αιτίες δεν πρόκειται να μειωθούν τα εργατικά ατυχήματα. Είναι ώρα να κάνουμε ξεκάθαρο ότι:

ΔΕΝ ΘΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ!
ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΡΑ!

ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ!

Επισκέπτες