Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

11 Οκτ 2017

ΠΑΜΕ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ «ΡΕΑΛΙΣΜΟ» ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Χαιρετίζουμε τη μαζική παρουσία στην ετήσια συνέλευση μελών Αττικής στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ τη Δευτέρα 18 του Σεπτέμβρη. Δείξαμε όλοι ότι ο ρόλος των ανά τριετία ψηφοφόρων που μας επιφυλάσσει η πλειοψηφία του Σωματείου μας  (ΑΚΕ και ΣΥΜΜΑΧΙΑ) δεν μας ταιριάζει. Η πλειοψηφία του σωματείου θέλει τα μέλη του, τους εργαζόμενους στην Cosmote στη γωνία, θεατές με ανάθεση σε «εργολάβους λύσεων» γι’ αυτό δεν οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία του Ομίλου υποσχόμενοι εύκολες λύσεις ενώ ξέρουν ότι δεν πρόκειται να μας χαριστεί τίποτα χωρίς σύγκρουση. Μας θέλουν για ακόμα μια φορά χειροκροτητές στα σχέδια της εργοδοσίας και υπάκουους στρατιώτες στις προστριβές με τους ανταγωνιστές της. Δείξαμε όμως ότι χρειαζόμαστε ένα σωματείο με ζωή, διαρκή δράση, ανοιχτό στα μέλη του με διαδικασίες από τα κάτω και όχι μαζώξεις συνδικαλιστικών φωστήρων με προκαθορισμένο αποτέλεσμα.


Στη συνέλευση μας αναδείχτηκε για άλλη μια φορά από τις τοποθετήσεις αλλά και από την κουβέντα που αναπτύχθηκε ότι υπάρχουν δυο «γραμμές», δυο αντιλήψεις εντός του σωματείου μας που δεν συναντώνται και δεν συγχωνεύονται καθώς γεννιούνται και διαμορφώνονται από διαφορετικές ανάγκες.
 Από τη μία βρίσκονται σε σύμπλευση η Εργοδοσία του Ομίλου ΟΤΕ και οι παρατάξεις που απαρτίζουν την πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου μας. Είναι οι ΑΚΕ και ΣΥΜΜΑΧΙΑ που συνεχώς μας υπενθυμίζουν τον «αυξημένο ρεαλισμό» που πρέπει να έχουμε όπως άλλωστε μας υπέδειξε με σαφήνεια και η Διευθύντρια Προσωπικού στην τοποθέτηση της στην Συνέλευση μας από την μεριά της εργοδοσίας. Δεν στάθηκε όμως μόνο στις παραινέσεις καθώς σε μια απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά του σωματείου μας, κατηγοριοποίησε τις παρατάξεις σε δυνάμεις του «ρεαλισμού» δείχνοντας την πλειοψηφία του σωματείου μας (ΑΚΕ & ΣΥΜΜΑΧΙΑ) και σε δυνάμεις του «λαϊκισμού» δείχνοντας τις δυνάμεις της ΕΣΚ τις ταξικές δυνάμεις παρέχοντας στις παρατάξεις ΑΚΕ και ΣΥΜΜΑΧΙΑ, με τις οποίες τόσα χρόνια υπογράφουν μαζί συμβάσεις, σαφέστατη στήριξη. Η παρέμβαση αυτή ήταν αναμενόμενη καθώς είναι οι  δυνάμεις της πλειοψηφίας που τα τελευταία επτά χρόνια με το πρόσχημα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης μας καλούν συνεχώς να «βάλουμε πλάτη» για να αυξάνεται η κερδοφορία της εταιρίας και να βελτιώνεται η θέση της απέναντι στον ανταγωνισμό. Αποκρύπτουν διαχρονικά ποιος παράγει αυτόν το τεράστιο πλούτο και προσπαθούν να αμβλύνουν τη συνείδηση των συναδέλφων λέγοντας ότι μέτοχοι και εργαζόμενοι του ομίλου ΟΤΕ, της Cosmote έχουν κοινά συμφέροντα. Υποτιμούν την δύναμη του συλλογικού αγώνα και ρίχνουν όλες τις δυνάμεις τους για να μαζεύουν απλά χειροκροτητές για τον επόμενο «σωτήρα» και να εκτονώνουν την συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση των συναδέλφων απέναντι στην εργοδοσία.
Από την άλλη βρίσκεται η ΕΣΚ , οι ταξικές δυνάμεις που αναδεικνύουν ότι πυρήνας των προβλημάτων των εργαζομένων δεν είναι ο κακός καιρός αλλά η κλοπή του πλούτου που παράγουν και ότι αν δεν αλλάξει αυτό δεν θα μπορεί να δοθεί οριστική λύση. Είναι το πλαίσιο που συσπειρώνει εργαζόμενους  που παλεύουν για την κάλυψη των αναγκών μας  για αυξήσεις στην κατεύθυνση της αναπλήρωσης των απωλειών μας για κατάργηση του αίσχους της δανεικής εργασίας και της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου σε «ενεργό» και «ανενεργό» .Οι ταξικές δυνάμεις στοχεύουν στη  συσπείρωση  των εργαζόμενων με βάση τη θέση τους στη κοινωνία και όχι τι ψήφισαν στις εκλογές. Δεν χωρίζουν τους συναδέλφους σε δανεικούς και «αγύριστους» όπως κάνουν και τα αφεντικά μας ή σε «νέους» και «παλιούς» όπως κάνουν οι ΑΚΕ και ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Η συκοφαντία της εργοδοσίας ότι είναι «λαϊκισμός» να πορεύεσαι  με πυξίδα τις ανάγκες των εργαζομένων δεν μας αγγίζει άλλωστε «λαϊκιστές» μας ονομάτισε και η ΑΚΕ στη Συνέλευση μελών της Θεσσαλονίκης δείχνοντας ότι η συμπόρευση της με την εργοδοσία είναι τόσο συνεπής που δεν περιορίζεται μόνο σε λεκτικό επίπεδο.
Γι’ αυτό και είναι άμεση ανάγκη οι εργαζόμενοι να πάρουν το σωματείο στα χέρια τους. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς κόντρα στη λογική του κοινωνικού εταιρισμού και της ταξικής συνεργασίας. Αυτές οι λογικές που κυριαρχούν στο σωματείο μας και συνολικά στο συνδικαλιστικό κίνημα στον Όμιλο ΟΤΕ  είναι οι αιτίες της σαπίλας και απαξίωσης του στα μάτια των εργαζομένων και μας οδηγούν σε επικράτηση της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού.
Φέτος που η διεκδίκηση της νέας ΣΣΕ συμπίπτει χρονικά με τις αρχαιρεσίες του Σωματείου μας η πλειοψηφία (ΑΚΕ και ΣΥΜΜΑΧΙΑ) ανακάλυψε τις έννοιες της εκμετάλλευσης από τα αφεντικά μας και της αδικίας, γι’ αυτό και  αναζητά ένα θολό θετικό πρόσημο για την νέα ΣΣΕ. Τόσο θολό που αντί για αυξήσεις  αφήνει να εννοηθεί ότι αρκείται σε λίγα κουπόνια λες και μπορεί να καλυφτεί με κουπόνια το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα σε παλιούς και νέους που αγγίζει το 40% λες και μπορεί με κουπόνια να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ ή το ενοίκιο. Έχουμε πείρα από την προηγούμενη ΣΣΕ και τον ρεαλισμό τους, έχουμε πείρα που μας οδήγησε αυτό. Ο ρεαλισμός τους ήταν ο πλήρης διαχωρισμός παλιών-νέων, τα μειωμένα κλιμάκια, το όλο και μεγαλύτερο «χαμήλωμα» των δικαιωμάτων. Μια ΣΣΕ που έδωσε όλα τα εργαλεία στην διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ να εκτοξεύσει τη κερδοφορία της και καταδίκασε τους εργαζόμενους σε ένα μισθολογικό παγετώνα χωρίς ημερομηνία λήξης.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι σε μια εποχή όπου υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και οι παραγωγικές δυνατότητες για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι σταθερή και μόνιμη δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, με ελεύθερο χρόνο, δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια δεν μπορούμε και δεν θα λυγίσουμε απέναντι σε κανέναν. Για μας ένας δρόμος υπάρχει, ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. Ο δρόμος για ένα Σωματείο που θα παλεύει για όλα τα προβλήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, για τη συσπείρωση όσο των δυνατόν περισσότερων εργαζομένων, που δεν θα συμβιβάζεται με βάση την κερδοφορία και τις ανάγκες της εργοδοσίας, αλλά θα βάζει μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.
Σε μια χρονιά που κυβέρνηση και εργοδοσία πιστεύουν ότι θα ξεμπερδέψουν με το δικαίωμα στην απεργία και θα ξεδοντιάσουν τα σωματεία ο μόνος δρόμος είναι η επίθεση για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των μνημονίων για την διεκδίκηση αυξήσεων και κοινωνικών παροχών για την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
Αλλάζουμε τους συσχετισμούς
ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΕΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ ΣΕ ΤΑΞΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

ΙΣΧΥΡΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΣΕ

Επισκέπτες