Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

17 Ιουλ 2017

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΣΕ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΕ, καταδικάζει και καταγγέλλει σαν απαράδεκτη την απάντηση της εργοδοσίας σχετικά με την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οφείλουμε όμως να πούμε καθαρά και ξάστερα ότι εμάς δεν μας εκπλήσσει η στάση αυτή. Είναι εναρμονισμένη πλήρως τόσο με τη στρατηγική της εργοδοσίας του ομίλου όσο και με τη συνολική στρατηγική του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη.

Όλη η επιχειρηματολογία της εργοδοσίας βασίστηκε στην εκτίμησή της ότι λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, που έχει ήδη νομοθετηθεί για τα επόμενα χρόνια, και η οποία προβλέπει αύξηση της φορολόγησης και μείωση των συντάξεων το συνολικό εισόδημα των πελατών της εταιρίας θα συρρικνωθεί άρα θα ενταθεί και ο ανταγωνισμός με τα άλλα μονοπώλια του κλάδου. Έδειξε ξεκάθαρα ότι επιδίωξη της είναι να εντάξει την ομοσπονδία και κατ’ επέκταση τους εργαζόμενους του ομίλου σε αυτό τον ανταγωνισμό. Θέλει να στοιχηθούμε πίσω από τα συμφέροντα του ΟΤΕ απέναντι στα άλλα μονοπώλια και στους εργαζόμενους τους. Αυτό σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να παραμερίσουμε τα δικά μας συμφέροντα και τις διεκδικήσεις μας ώστε να μπορεί η εταιρία να επικρατήσει πιο εύκολα του ανταγωνισμού. Ουσιαστικά, δηλαδή, η εταιρία ζητά κι άλλες θυσίες για τους ίδιους λόγους που τις ζητούσε και στις 2 προηγούμενες ΣΣΕ: για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας της.


Πέρα από τα παραπάνω η διοίκηση του ΟΤΕ έδειξε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τη χρυσοφόρα για τα συμφέροντα της πολιτική του διαχωρισμού των εργαζόμενων σε παλιούς και νέους. Φαίνεται ότι θα επιδιώξει να την αξιοποιήσει και στη διαπραγμάτευση για τη νέα ΣΣΕ με στόχο την πρόκληση ρηγμάτων ανάμεσα στους εργαζόμενους. Στο ζήτημα του τι προτίθεται να δώσει η διοίκηση και τι ζητάει μπορούμε να πούμε ότι ζητάει τα πάντα δίνοντας ως αντάλλαγμα χάντρες – καθρεφτάκια και κουπονάκια.

Τόσο από το θέμα της ΣΣΕ όσο και από τη γενικότερη κατάσταση όλων των εργαζομένων στον όμιλο είναι φανερή η «πανηγυρική» χρεωκοπία της γραμμής της εργασιακής ειρήνης που ακολουθούν ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – Α.Σ κι άλλοι της ίδιας λογικής. Επιπλέον είναι καθαρό πως καμία θετική προοπτική για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει στους λεονταρισμούς της ΑΣΕ και τα κούφια κηρύγματά της.  Δεν θέλουν να δουν   - τους τυφλώνουν ο αντικομουνισμός, το μίσος ενάντια στο ΠΑΜΕ  - ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος των εργαζομένων. Οι κούφιες «αντιμνημονιακές» κραυγές δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανένα εργαζόμενο στον όμιλο. Θέλουν τους εργαζόμενους δέσμιους της εργοδοσίας, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και στις τηλεπικοινωνίες.

Το κρίσιμο ζήτημα για τους εργαζόμενους είναι αν θα μπούμε στη διαδικασία να παίξουμε το παιχνίδι της διοίκησης με στόχο την επίτευξη του μικρότερου κακού ή θα αντιπαραθέσουμε τη δύναμη μας, που δεν είναι άλλη από τον οργανωμένο αγώνα των εργαζόμενων μέσα από τα σωματεία, ώστε να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε μια ΣΣΕ που θα ικανοποιεί τα αιτήματα μας. Η υπογραφή ΣΣΕ που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των εργαζομένων στον όμιλο δεν είναι υπόθεση διαπραγμάτευσης ΟΜΕ-εργοδοσίας, καλών επιχειρημάτων και προθέσεων, αλλά υπόθεση οργάνωσης, αγώνα και διεκδίκησης με πρόταξή των δικών μας συμφερόντων, για την ανάκτηση των απωλειών μας κόντρα στην «ανταγωνιστικότητα» του ομίλου. Είναι ζήτημα συσχετισμού δυνάμεων.

Η ΟΜΕ μέχρι τώρα δεν διεκδικεί, απλά διαπραγματεύεται για τους εργαζόμενους (όχι όλους), χωρίς τους εργαζόμενους. Η ΣΣΕ που υπογράφει η ΟΜΕ μαζί με αυτή που ξεχωριστά υπογράφει το σωματείο της Cosmote, αφήνει απέξω το 1/3 των εργαζομένων στον όμιλο, δηλαδή τους 5.000 εργαζόμενους στην e-value. Μάλιστα τη συντριπτική πλειοψηφία (3500) των εργαζομένων αυτής της θυγατρικής, που είναι μέσω τρίτων εταιρειών,όπως φάνηκε και στο τελευταίο ΔΣ της ΠΕΤ-ΟΤΕ, καμιά άλλη παράταξη πλην της ΕΣΚ-ΟΤΕ δεν θέλει να εγγραφούν στα σωματεία. Με λίγα λόγια έχουν αποδεχθεί στην πράξη, έχοντας βάλει και υπογραφή, όλη την πολιτική διαχωρισμού και διάσπασης που επιβάλει η διοίκηση, με εργαζόμενους νέους – παλιούς, παιδιά και αποπαίδια.

Η διοίκηση της ΟΜΕ, όπως και οι υπόλοιπες δυνάμεις, συγκαλύπτουν την αντεργατική στρατηγική του μαύρου μετώπου κυβέρνησης – κεφαλαίου – Ευρωπαϊκής Ένωσης με «κορώνες» πέρα από την ταξική ουσία των επιδιώξεων για παραπέρα μείωση της τιμής πώλησης της εργατικής δύναμης, αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Καλλιεργούν συστηματικά τη συναίνεση και τη μείωση των απαιτήσεων των εργαζομένων στο ασφυκτικό πλαίσιο αυτών που διατίθεται να δώσει η εργοδοσία. Δεν θέλουν και δεν μπορούν να πάνε κόντρα στην εργοδοσία, δεν θέλουν να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι σε γραμμή διεκδίκησης για ανάκτηση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Κρύβουν με κάθε τρόπο και μέσο ότι δεν ταιριάζουν ψίχουλα στους εργαζόμενους που παράγουν τον πλούτο που καρπώνονται οι μέτοχοι του ομίλου. Κρύβουν όσο μπορούν, πως τα όσα συμβαίνουν στον όμιλο και γενικότερα στον κλάδο και την εργατική τάξη στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά απότοκος του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.

Είναι ώρα μαζικής συσπείρωσης στην αγωνιστική ταξική γραμμή πάλης της ΕΣΚ ΟΤΕ, της απαλλαγής από τα κάθε λογής «βαρίδια» που φρενάρουν το κίνημα στα πλαίσια των εργοδοτικών επιδιώξεων, των συνολικών συμφερόντων του κεφαλαίου. Να μη μείνει κανένας έξω από τα επιχειρησιακά σωματεία, να μη μείνει κανένας έξω από το κλαδικό σωματείο το ΣΕΤΗΠ. Όσοι αρνούνται την εγγραφή όλων – ανεξαίρετα – των εργαζομένων στα επιχειρηματικά σωματεία, είναι εχθροί των  εργαζομένων - δεξί χέρι της εργοδοσίας. Να κατακλύσουμε τα σωματεία με αιτήσεις εγγραφής, να επιβάλουμε την εγγραφή στα σωματεία.

Η ΕΣΚ – ΟΤΕ επέλεξε να ανοίξει έγκαιρα την κουβέντα για τη νέα ΣΣΕ καταθέτοντας από τον Οκτώβρη του 2016 πλαίσιο διεκδίκησης. Βασικοί του άξονες είναι:

  • ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ Σ.Σ.Ε ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ  
  • Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας
  • Μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, 7ωρο – 5νθημερο – 35ωρο
  • Μισθολογικά κλιμάκια στα επίπεδα που ήταν πριν τις μειώσεις (ΣΣΕ 2011) ως βάση διαπραγμάτευσης με αίτημα τις πραγματικές αυξήσεις και την αναπλήρωση των απωλειών που είχαμε στα 6 χρόνια που παρά την κρίση, αυξήθηκε η κερδοφορία του Ομίλου ΟΤΕ
  • Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων που υπογράφονται στις θυγατρικές (πχ E-value). 
  • Ένταξη όλων των εργαζομένων σε μια ενιαία ΣΣΕ
  • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού


ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΣΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ


Υ.Γ. Οι εργαζόμενοι στον όμιλο εταιριών ΟΤΕ , δεν έχουμε «ανταγωνιστές» . Ανταγωνιστές έχουν οι ιδιοκτήτες των εταιριών στον κλάδο , μαλώνουν για την πίτα της αγοράς , αλλά όλοι μαζί τσακίζουν τους εργαζόμενους στις εταιρίες και στους ομίλους τους.  Μια γροθιά λοιπόν όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο , ενάντια στην εργοδοσία , ενάντια στο κεφάλαιο συνολικά και την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. 

Επισκέπτες