12 Ιουλ 2017

ΓΙΑ ΤΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΥΟ ΑΚΟΜΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ….

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ


Οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα δεν έχουν απέναντί τους μόνο την επίθεση του εργοδότη (διοίκηση ομίλου ΟΤΕ)  και των κυβερνήσεων που χρόνια θωρακίζουν με τις νομοθετικές παρεμβάσεις τους ώστε να εξασφαλίζουν ευέλικτο και φτηνό εργατικό δυναμικό, διασφαλίζοντας το πλαίσιο στον εργοδότη  για την επιβολή της πλήρους ευελιξίας από ωράρια και την σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Στήριγμα τους στην επίθεση (που είναι η  3η κατά σειρά) οι εργαζόμενοι του Δικτύου Καταστημάτων, έχουν τους εκπροσώπους του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού-  εκφρασμένο σε πρωτοβάθμιο επίπεδο από τον ΠΑΣΕ και την ΟΜΕ-ΟΤΕ, σε δευτεροβάθμιο.
Η στάση του ΠΑΣΕ και των πλειοψηφιών του, διαχρονικά αποτέλεσε χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον υπονομευτικό ρόλο απέναντι στις αγωνίες και τις ανάγκες των εργαζομένων στα καταστήματα. Από το 2008 και το αρχικό κλείσιμο των καταστημάτων μέχρι το σχέδιο υπογραφής εκείνης της κατάπτυστης ΣΣΕ για το ωράριο των Καταστημάτων-διευθέτηση χρόνου εργασίας- ( που τελικά υπέγραψε η ΟΜΕ –ΟΤΕ ) τον Απρίλη του 2013 και από το 2016 με το νέο γύρο κλεισίματος καταστημάτων, έως σήμερα… Όμως πρέπει να απαντήσουμε στους θιασώτες της ελεύθερης οικονομίας-της αγοράς και σε όσους ακόμα και τώρα αναπαραγάγουν το δήθεν «κοινό όφελος» εργαζομένων και εργοδότη.


Η αγορά ή αλλιώς ο νόμος της καπιταλιστικής ζούγκλας δεν κυριαρχείται ούτε από συναισθήματα «δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις», ούτε από διαπιστώσεις «ανάπτυξη Δικτύου» αλλά από σιδερένιους ΝΟΜΟΥΣ:
1)Τον νόμο του ανταγωνισμού 2) τον νόμο της άναρχης ανάπτυξης  3) το νόμο του μέγιστου κέρδους 4) το νόμο του Ισχυρού
Η ΕΣΚ ΟΤΕ είχε επισημάνει πολλά χρόνια  πριν, ότι από τη στιγμή που τα εμπορικά καταστήματα λειτούργησαν ως αυτόνομες μονάδες οικονομικού αποτελέσματος - αποσυνδεδεμένα από το ωράριο εργασίας και μέσα σε συνθήκες «ελεύθερου ανταγωνισμού», η διοίκηση θα μπορεί να ορίζει μονομερώς συγκεκριμένους στόχους για κάθε κατάστημα που θα ανανεώνονται  όποτε θέλει… Να η εφαρμογή του 1ου νόμου.
Η διοίκηση προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα φρόντισε να συνδέσει την επίτευξη των στόχων με την ίδια την ύπαρξη του καταστήματος. Έτσι προκειμένου να μην κλείσει το κατάστημα και βρεθούν οι εργαζόμενοι στα 5 σημεία του ορίζοντα …ή να καλύπτουν κενά… προσπαθούν να πιάσουν τους στόχους που άλλοι έχουν θέσει- πουλώντας προϊόντα και υπηρεσίες που δεν ελέγχουν την ποιότητα ή την αξιοπιστία…2ος νόμος της αναρχίας.
Οι εργαζόμενοι από την άλλη πλευρά  δεν είναι δυνατό να  ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο στην παραγωγή των στόχων( να το αποτέλεσμα –σύνδεσης στόχων με παραγωγικότητα –αξιολόγηση-εργασιακό   μέλλον) άρα ΠΙΕΣΗ ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ στους εργαζόμενους,  προκειμένου να είναι το κατάστημα  κερδοφόρο…3ος νόμος του μέγιστου κέρδους.
Όμως οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς είναι πολύ συγκεκριμένοι ,αν το κατάστημα  OTESHOP(OTE-COSMOTE) Αχαρνών,  υπερκαλύψει τους στόχους του – δυσχεραίνει το διπλανό κατάστημα Vodafone που δεν κάλυψε τους στόχους ή το αντίστροφο. Εδώ καμιά σχέση δεν έχει η πώληση άλλα πως είναι μοιρασμένη η  θέση της εταιρείας στον ανταγωνισμό ή αλλιώς …ο νόμος του Ισχυρότερου.
ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ  ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ – αδιαφορώντας για το πόσο ευσυνείδητα οι εργαζόμενοι κάθε μέρα κάνουν τη ζωή τους λάστιχο, για να ανταποκριθούν στα καθήκοντα του εμπόρου , του πωλητή, του υπαλλήλου.
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΒΕΛΗ ΣΤΗ ΦΑΡΕΤΡΑ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ
  ΚΑΙ ΟΣΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΟΠΛΟ ΘΑ ΑΠΟΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟ ΘΑ ΧΑΝΟΥΝ!!!

Για την ΕΣΚ ΟΤΕ  βασική αρχή  και κριτήριο της γραμμής πάλης ήταν είναι και θα είναι η διασφάλιση των εργαζομένων, των θέσεων εργασίας, των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Θέσαμε ως πρόταση στην διαπαραταξιακή  της ΟΜΕ  και των σωματείων ΠΑΣΕ, COSMOTE μπροστά στο κλείσιμο των 2 καταστημάτων (Αχαρνών και Πάτρας):
Να βγει άμεσα ενημερωτικό υλικό και να υπάρξει ενημέρωση μέσω γενικής συνέλευσης των εργαζομένων την Τετάρτη 12/7 για την ΑΘΗΝΑ  στο ΠΚΕ ΟΤΕ με αιχμή κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ  και σε  συντονισμό  με τους ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΉΛΟΥΣ που έχουν προκηρυγμένη απεργία για την κατάργηση της ΚΥΡΙΑΚΗΣ  ΑΡΓΙΑΣ   στις  16/7. 
Αυτή την κινητοποίηση οι εργαζόμενοι των καταστημάτων και συνολικά οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ, έχουν χρέος να την πάρουν στα χέρια τους να βοηθήσουν με την παρουσία  τους και την αλληλεγγύη τους για την επιτυχία της. Είναι αγώνας παρακαταθήκης μπροστά στους συνολικούς αγώνες  που θα δώσουμε μπροστά στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών και μας αφορούν όλους.
Τώρα γνωρίζεις με βάση την εμπειρία σου ότι τα παραπάνω – δεν αφορούν κάποιους άλλους- είναι και «καθρέφτης» δικός μας, στον όμιλο ΟΤΕ, στα εμπορικά καταστήματα. Η απάντηση θα δοθεί με συλλογικό, οργανωμένο αγώνα, μαζί με τους εμποροϋπάλληλους.

Τώρα - Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας
Δουλειά για όλους με δικαιώματα  και με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας

Όχι άλλες θυσίες, για τα κέρδη τους. Όχι στη σύγχρονη σκλαβιά που μας οδηγούν, σε ζωή χωρίς μέλλον για μας και τα παιδία μας. Ηχηρή απάντηση είναι η διεκδίκηση για τη νέα ΣΣΕ που θα επαναφέρει όσα χάσαμε τα τελευταία χρόνια, θα διασφαλίζει δουλεία με ανθρώπινες συνθήκες για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο και αποδοχές σύμφωνα με τις ανάγκες μας και όχι τα κέρδη της εταιρείας.
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι ενταγμένη στο μοντέλο της «δίκαιης ανάπτυξης» - της κυβέρνησης  και των κομμάτων που ψήφισαν το 4ο μνημόνιο -που καρατομεί το αφορολόγητο, βουτώντας από τις τσέπες μας άλλο ένα μισθό, τσεκουρώνει τα επιδόματα ανεργίας, βάζει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και στις απεργιακές κινητοποιήσεις.  Είναι απαίτηση των πολυεθνικών, της Ε.Ε. εδώ και πολλά χρόνια  αφού έτσι θα κλείσουν τα μικρά καταστήματα με παράλληλη νομοθέτηση εργασιακού μεσαίωνα, για όλους τους εργαζόμενους. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας ισοπεδώνει την οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική ζωή των εμποροϋπαλλήλων, χτυπώντας κυρίως τις γυναίκες που είναι η πλειοψηφία στα καταστήματα , βάζοντας εμπόδια ακόμα και στη μητρότητα.
Δεν θα μείνουν εκεί. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, δεν αφορά μόνο τους  εργαζόμενους στα εμπορικά αλλά προετοιμάζει την κατάργηση, σε όσους εμπλέκονται με την εμπορική λειτουργία, δηλαδή αποθήκες, πληροφορική και δίκτυα. Ας μην ξεχνάμε όσα ξεκίνησαν από τα εμπορικά καταστήματα (διευρυμένα ωράρια-συμβάσεις ορισμένου χρόνου) βρήκαν εφαρμογή και αλλού, με τους εργαζόμενους να χάνουν συνεχώς

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ -  ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΟΥΛΗ

Φτάνει πια!!!
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Επισκέπτες