Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

29 Ιουν 2017

Κανένας εφησυχασμός καμία αναμονή! ή οι εργαζόμενοι να ξεπεράσουν ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ… (passé).

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Η συμφωνία συγκυβέρνησης - θεσμών που  επικυρώθηκε στο τελευταίο Eurogroup, καταδικάζει τις δύο επόμενες  γενιές να ζήσουν όλο το αντεργατικό πλαίσιο των ματωμένων πλεονασμάτων που συμφωνήθηκε από ΕΕ-ΔΝΤ και επεκτείνεται μέχρι το …2060. Η συμφωνία επιβάλει τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ με όλες τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις για τις ΣΣΕ και το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και καρατομεί συντάξεις και αφορολόγητο. Συγκυβέρνηση, κουαρτέτο και επιχειρηματικοί όμιλοι εγκαινιάζουν τον νέο κύκλο αντιλαϊκής επίθεσης τις επόμενες μέρες μπροστά στην 3η αξιολόγηση που στοχεύει στην «ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας»  των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από κανάλια χρηματοδότησης από την ΕΕ, με προμετωπίδα την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και την  απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων (μηχανικοί κλπ).


Δε θα πρέπει να υπάρξουν αυταπάτες για «ανάκαμψη» που θα αφορά τους εργαζόμενους και το λαό. Για τα μέτρα που πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση και έχουν συμφωνήσει μέχρι κεραίας και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στην ίδια πάντα πλευρά μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι που σηκώνουν ψηλά την σημαία του εργοδότη. Γιατί ο δρόμος προς την εκμετάλλευση και τη χειραγώγηση συνειδήσεων, είναι στρωμένος …με τις καλύτερες προθέσεις!!!

Και αυτό γιατί …


Στο καθιερωμένο, πριν το καλοκαίρι ΔΣ του ΠΑΣΕ , οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του νυν ΕΝΩΤΙΚΟΥ (κυρίως ΠΑΣΚΕ), θέλησαν να ενημερώσουν τα μέλη του ΔΣ για τη συνάντηση με τη Διοίκηση σε μια σειρά ζητήματα που κυρίως αφορούν τους εργαζόμενους στο δίκτυο καταστημάτων(που θεωρητικά… εκπροσωπούν). Η ηχηρή απουσία και η βροντερή απραξία τους, όλο το προηγούμενο δίχρονο, για τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων στα καταστήματα ήταν δεδομένη. Όμως το έτος που διανύουμε είναι εκλογικό άρα καιρός να σηκώσουν και τη σημαία, ψηλά!!!

Θα αναφέρουμε κάποια θέματα για τα οποία μας ενημέρωσαν οι έχοντες την πλειοψηφία του συλλόγου και ήταν : « Η Κυριακή αργία που με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης, θα… συμπαρασύρει και τα δικά μας καταστήματα». «Η υποστελέχωση των καταστημάτων και η αναγκαιότητα δυναμικών κινητοποιήσεων … στο HR». «Οι στόχοι και πως θα πρέπει να επανεξεταστούν… για να «πετύχει η εταιρεία μας»!!! «Τα προβλήματα στα πληροφοριακά συστήματα που πρέπει να λυθούν ..γιατί έχουμε αναλάβει έργα, από την DT». «Για τα Call Centers και την δυναμική παρέμβαση(…) του συλλόγου στο να μετατραπούν οι συμβάσεις, σε αορίστου χρόνου(στις τρίτες εταιρείες)…. «Κτήριο ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ – αναδείχτηκε το εξαιρετικό κτήριο – από άποψη ασφάλειας &  φιλοξενίας των εργαζομένων και των εργασιακών συνθηκών σε αυτό». «ΣΣΕ – ο σύλλογος να βοηθήσει να υπάρξει καλύτερη συλλογική σύμβαση για το χώρο του ΟΤΕ ΚΑΙ μια άλλη σύμβαση για την Cosmotee value». «Δράσεις… σε ΜΈΓΑΡΟ και ΠΑΙΑΝΙΑ για την τήρηση του 7ωρου…».

Παράλληλα ζητήθηκε η εξουσιοδότηση του ΔΣ προς την Ε.Ε για αποφάσεις κινητοποιήσεων, όπως αυτές, που προηγούμενα αναφέρθηκαν.
ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, συμφώνησε και η ΑΚΕ(ΔΑΚΕ) του ΠΑΣΕ που δήλωσε ότι: «παρά τις φραστικές διαφορές μας, συγκλίνουμε και συμφωνούμε με το ΕΝΩΤΙΚΟ, προκειμένου να διασφαλίσουμε την «εργασιακή ειρήνη», μπροστά και στη νέα ΣΣΕ».
Παραθέτουμε την ενημέρωση αυτή, ως μια πρώτη βασική ανάγνωση προς τους εργαζομένους και για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Για το τι δεν ειπώθηκε, ή δεν μας έγινε γνωστό, ούτε στη συνάντηση με τη διοίκηση – ούτε στο ΔΣ , η ΕΣΚ το ανέδειξε στην τοποθέτηση της :
1) Δεν υπήρξε καμία αναφορά για τα ΣΠΑΣΤΑ ΩΡΑΡΙΑ που ολοένα και αυξάνονται – (είτε οι εργαζόμενοι είναι κάτω από 8 στα καταστήματα, είτε όχι). Ωράρια που τσακίζουν τις ζωές των εργαζομένων από κάθε άποψη.
2) Για την υποστελέχωση των καταστημάτων δεν ΠΡΕΠΕΙ να υπάρξει πλέον καμία αναμονή. Είναι καθαρός ο εμπαιγμός της Διοίκησης.
3)  Για την αλαζονεία και την εμμονή των πλειοψηφιών του  ΠΑΣΕ που όλο το προηγούμενο διάστημα, αποκλείουν την εγγραφή και την συνδικαλιστική κάλυψη 4.500 εργαζομένων στα δουλεμπορικά των τρίτων εταιρειών(man power- project solution-mellon).
4) Τα πληροφοριακά συστήματα – όπως το SRS και το PPC – βεβαιωμένα δεν ανταποκρίνονται, όμως στο στόχαστρο μπαίνουν οι εργαζόμενοι που καλούνται να αποπληρώσουν ελλείμματα που δεν τους αναλογούν.
5) Η ΣΣΕ που χρειαζόμαστε με βάση τις σημερινές μας ανάγκες και την ανάκτηση όσων έχουμε χάσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να είναι ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ με κατάργηση των διακρίσεων σε νέους και παλαιούς εργαζόμενους. Αυτά πρέπει ανυποχώρητα να διεκδικήσουμε. Αυτά  δεν υπογράφονται με παρακάλια και συναντήσεις. Η υπογραφή ΣΣΕ σημαίνει «πόλεμο» για τους εργαζόμενους, ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΜΕ  ΜΕ ΤΑ «ΨΙΧΟΥΛΑ» !!!

Για αυτούς τους λόγους δεν δώσαμε καμιά εξουσιοδότηση στην Ε.Ε. του συλλόγου.

ΓΙΑΤΙ ο ΠΑΣΕ, με τις συνδικαλιστικές του ηγεσίες, διασφαλίζει από τώρα στην Διοίκηση ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να σηκώσουν κεφάλι και ότι τους ταιριάζει η «εργασιακή ειρήνη». Δεν θέλουν να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι τα δικαιώματα τους, δε θέλουν να υψώσουν αγωνιστικό ανάστημα, εξασφαλίζοντας στον εργοδότη φτηνό εργατικό δυναμικό. Γιατί έχουν επιλέξει να είναι σύμμαχοι με την διοίκηση και με τους στόχους της : κερδοφορία του ομίλου και δεσπόζουσα θέση στον ανταγωνισμό. Κανένα καημό δεν έχουν για τους εργαζόμενους!  Διαχρονικά  o διαχωρισμός, η διάσπαση και ο κατακερματισμός μεταξύ των εργαζομένων ήταν επιλογή τους. Παλαιότερα καταστήματα ΟΤΕ- ΓΕΡΜΑΝΟΣ, μετά ΟΤΕ –COSMOTE, σήμερα εργαζόμενοι ΟΤΕ – εργαζόμενοι Cosmote EVALUE.
Όμως ο στόχος, της ανάπτυξης των κερδών «της εταιρείας μας» μαζί με το « όλοι μαζί μπορούμε» δεν μπορεί να σβήσει την γραμμή που ξεκάθαρα διαχωρίζει τους εργοδότες από τους εργαζόμενους. 

Αυτούς που εκμεταλλεύονται τον πλούτο που παράγουν οι εκμεταλλευόμενοι.
Για αυτό πρέπει να υπάρχει οργάνωση συντονισμός και ενιαία απάντηση από όλους τους εργαζόμενους.
Κανένας εφησυχασμός!
Δε θα μείνουμε απροετοίμαστοι στη θύελλα που έρχεται! Κανένας εργαζόμενος να μην εφυσηχάζει. Οι συμφωνίες της κυβέρνησης είναι εργασιακός μεσαίωνας για τους εργαζόμενους, για το λαϊκό εισόδημα, για τις εργασιακές σχέσεις, με το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, αυτά απαιτούν επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Έχουμε πλέον μεγάλη πείρα από τις εξελίξεις στον όμιλο ΟΤΕ για το πώς αξιοποιείται όλο το νομικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων για να απαλλαγεί από κάθε κόστος, λειτουργικό ή μισθολογικό. Να απαλλαγεί από όσους του στοιχίζουν….
Έχουμε όμως εμπειρία και από τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό  βλ.ΠΑΣΕ που προσπαθεί να απομονώσει κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης από εργαζόμενους στα καταστήματα που απομονώνει και γυρίζει την πλάτη  στους 4.500  εκμεταλλευόμενους εργαζόμενους  των τρίτων εταιρειών.

Είναι η ώρα όλοι οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν ότι χαμένοι αγώνες είναι μόνο οι αγώνες που δεν δίνονται.

Στο δρόμο του ταξικού αγώνα είμαστε καθημερινά και εκεί θα συναντηθούμε με πολλούς εργαζόμενους.

Επισκέπτες