Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

28 Ιουν 2017

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Τις επόμενες μέρες μπροστά στο κύμα καύσωνα θα πρέπει να σημάνει συναγερμός για τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ. Οι εργαζόμενοι των ΤΤΛΠ – των Κεντρικών Αποθηκών (LOGISTICS) σε Πάρνηθα και Αυλώνα- των επιχειρησιακών πωλητών και όσοι εργάζονται σε ανοιχτούς χώρους, θα έρθουν αντιμέτωποι με υψηλές θερμοκρασίες- συνθήκες καύσωνα. Είτε αυτοί οι χώροι είναι εξωτερικοί είτε στεγασμένοι, οι συνθήκες εργασίας θα είναι ανυπόφορες- εξοντωτικές για τις ανθρώπινες αντοχές.

Είναι πιθανό κάποιοι προϊστάμενοι, εκτελώντας εντολές της Διοίκησης, να απαιτήσουν από τους εργαζόμενους : στο όνομα της  «απρόσκοπτης»  παραγωγικής διαδικασίας, των στόχων, της εξυπηρέτησης του πελάτη, και του ανταγωνισμού να ξεπεράσουν τον εαυτό τους…


Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να βάλουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, για τα κέρδη του εργοδότη.

Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες όταν συνδυάζονται καύσωνας, υγρασία και η αιθαλομίχλη που επικρατεί σε κάποιες περιοχές. Με άμεσα αρνητικά αποτελέσματα για την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους δουλειάς προκαλώντας άμεσα αποτελέσματα  καταπόνησης, αφυδάτωσης, αύξηση των εργατικών ατυχημάτων αλλά και μακροπρόθεσμες επιδράσεις σε εγκυμονούσες ή  σε χρόνια πάσχοντες όπως οι καρδιοπαθείς και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τα ευχολόγια και οι ανακοινώσεις τόσο του κρατικού μηχανισμού όσο και των εργοδοτών  που απλά περιγράφουν το πρόβλημα μεταφέροντας την ευθύνη στους εργαζόμενους, θα τα ξαναδούμε. Εκείνο που πρέπει να απαιτήσουμε είναι να υπάρξει  ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης και να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται, έστω και  από αυτή, την «κουτσουρεμένη» νομοθεσία.

Σε συνθήκες καύσωνα  απαιτούμε:
  • Εκτίμηση από τον Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφαλείας του επαγγελματικού κινδύνου και την εφαρμογή από τον εργοδότη όλων εκείνων των απαραίτητων μέτρων οργανωτικά και τεχνικά για την ουσιαστική προστασία του όποιου κινδύνου σχετίζεται με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. 
  • Άμεση διακοπή όσων εργασιών είναι σε εξωτερικούς – υπαίθριους χώρους όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C.
  • ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ή του ΗΜΕΡΟΜΗΣΘΙΟΥ.
  • Περιορισμός όλων των βαριών εργασιών  όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Αποχή από την εργασία σε όλους τους εργαζόμενους που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου ( καρδιοπαθείς- πνευμονοπαθείς- διαβητικοί- εγκυμονούσες-νεφροπαθείς) με πλήρη καταβολή του μισθού ή του ημερομισθίου τους.
  • Συχνά διαλλείματα των εργαζομένων, κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης.
  • ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΒΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ – ΔΡΟΣΕΡΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ( ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΤΤΛΠ & ΑΠΟΘΗΚΕΣ)

Καλούμε τους εργαζόμενους να μη διστάσουν να αναφέρουν κάθε περιστατικό που βάζει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά τους. Oι ταξικές δυνάμεις, οι εκλεγμένοι της ΕΣΚ,  θα είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπισθούν περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές μας.

Επισκέπτες