1 Ιουν 2017

Να καταργηθεί άμεσα η διαδικασία απόλυσης με το άρθρο 13

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Η διοίκηση του ΟΤΕ, για μια ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα, απέλυσε την περασμένη εβδομάδα 2 συναδέλφους με «διευθυντικό δικαίωμα» όπως αυτό περιγράφεται στο άρθρο 13 του Κανονισμού Προσωπικού. Η αιτιολογία που επικαλείται για τις απολύσεις (πιθανή εμπλοκή σε υποθέσεις παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών) σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί την αξιοποίηση του άρθρου 13. Αυτό που όφειλε να κάνει είναι να ενεργοποιήσει το πειθαρχικό συμβούλιο όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Προσωπικού. Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της διοίκησης να «νομιμοποιήσει» στη συνείδηση των εργαζόμενων τη χρήση του άρθρου 13, και των απολύσεων που αυτή συνεπάγεται, όποτε το κρίνει σκόπιμο.

Ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει αναδειχθεί από την παραπάνω υπόθεση είναι το γεγονός ότι οι συνάδελφοι απολύθηκαν και μηνύθηκαν με κυρίαρχο αποδεικτικό στοιχεί την αναζήτηση κάποιων αριθμών στον Προμηθέα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε σκοπό να υπερασπιστούμε κανέναν που μπορεί να εμπλέκεται σε υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών το οποίο θεωρούμε μέγιστο ζήτημα. Ωστόσο, από την όλη διαδικασία προκύπτουν πολλά ζητήματα σχετικά με το πόσο εύκολα μπορεί ένας εργαζόμενος να βρεθεί μπλεγμένος επειδή κάνει τη δουλειά του σε ένα περιβάλλον ακραίας εντατικοποίησης. Υπάρχουν καθημερινά περιστατικά πχ στην Πληροφορική που συνάδελφοι κάνουν αναζητήσεις αριθμών στον Προμηθέα όχι γιατί έχουν λάβει κάποιο σχετικό αίτημα αλλά γιατί προσπαθούν να βρουν κάποια παράδειγμα που θα τους βοηθήσει να επιλύσουν το πρόβλημα μιας ροής. Επίσης, υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι σε όλο το φάσμα λειτουργίας της εταιρίας που εξυπηρετούν αιτήματα άλλων συναδέλφων τηλεφωνικά με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν το λόγο κάθε αναζήτησής τους στον Προμηθέα. Αυτά τα περιστατικά σε συνδυασμό με την επιλογή της διοίκησης να ενεργοποιεί σε τέτοιες περιπτώσεις το άρθρο 13 καθιστούν επιτακτική ανάγκη την προστασία των συναδέλφων μέχρι αυτό να γίνει από τις προβλεπόμενες διαδικασίες λειτουργίας και τα πληροφοριακά συστήματα.

Στην εκτελεστική επιτροπή της ΟΜΕ – ΟΤΕ που συνεδρίασε για το ζήτημα, η ΕΣΚ – ΟΤΕ πήρε ξεκάθαρη θέση προτείνοντας το εξώδικο που έστειλε η ομοσπονδία στη διοίκηση του ΟΤΕ να καθιστά σαφές ότι δεν συμφωνούμε με την ενεργοποίηση του άρθρου 13 και να προειδοποιεί ότι στη χρήση του από εδώ και στο εξής θα απαντήσουμε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέχρι την κατάργησή του. Η πλειοψηφία της ΟΜΕ στο εξώδικο αρκέστηκε να δηλώσει τη διαφωνία της και να παραπέμψει την κατάργηση του άρθρου 13 στη διαπραγμάτευση για τη νέα ΣΣΕ.
Απαιτούμε:
  • Η διοίκηση της ΟΜΕ – ΟΤΕ να πάρει άμεσα απόφαση ότι η επόμενη ενεργοποίηση του άρθρου 13, ανεξαρτήτως αιτιολόγησης, θα απαντηθεί με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
  • Η διοίκηση του ΟΤΕ να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες αλλαγές στα Πληροφοριακά Συστήματα ώστε οι εργαζόμενοι να είναι προστατευμένοι.
  • Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αρνούνται να κάνουν οποιαδήποτε αναζήτηση αριθμών στον Προμηθέα αν δεν μπορούν να αποδείξουν ποιος τους το ζήτησε με σχετικό e-mail ή ticketΣε περίπτωση πιέσεων για το αντίθετο από προϊσταμένους να προβούν σε σχετικές καταγγελίες στα σωματεία τους.

Επισκέπτες