24 Απρ 2017

Οι εκλογές των Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας (Ε.Υ.Α.Ε.) - δεν είναι απλά μια δράση - είναι αγώνας για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Συνάδελφοι, εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ,
27 Απρίλη θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές των Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας στον όμιλο. Η πείρα που έχουμε αποκτήσει από τα προηγούμενα χρόνια (με αφετηρία το 2008 πρώτες εκλογές) και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια- είναι ικανή να μας διδάξει και να βγάλουμε συμπεράσματα. Να αξιολογήσουμε τη δράση, τη στάση, την ετοιμότητα, την απουσία, την απραξία ή και τη σύμπραξη των εκλεγμένων ΕΥΑΕ σε μια σειρά ζητημάτων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Σε συνθήκες εργασίας που συνεχώς αλλάζουν και χειροτερεύουν, γιατί όλοι βιώνουμε την εντατικοποίηση, την ανασφάλεια, την καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας, την πίεση να βγει η δουλειά. Οι επιπτώσεις αυτές έχουν άμεση σχέση με την επιδείνωση στη ζωή μας – στη σωματική και ψυχική μας υγεία(άγχος- κρίσεις πανικού- ψυχολογική πίεση). Όλα τα παραπάνω τεκμηριώνουν την πιθανότητα εργατικών ατυχημάτων.


Και επειδή δεν υπάρχουν οάσεις μέσα στην καπιταλιστική έρημο…
Κάθε μέτρο βελτίωσης, κάθε μέτρο πρόληψης, κάθε μέτρο αποφυγής επαγγελματικού κινδύνου ή εργατικού ατυχήματος για τον εργοδότη αποτελεί, ΚΟΣΤΟΣ.
Που δεν συμβιβάζεται με μείωση των κερδών και σαν κόστος όχι μόνο αποφεύγεται αλλά κάποιες φορές μπορεί και να στοιχίσει και ζωές εργαζομένων ανεξάρτητα από το δήθεν...προνομιακό περιβάλλον και τη βιτρίνα του «όλοι μαζί είμαστε μια οικογένεια». Γιατί ο διακηρυγμένος στόχος των εργοδοτών είναι η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, έναντι  των υπολοίπων εταιρειών στον κλάδο.
Με βάση τα παραπάνω και με αιχμή τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες, ας αναρωτηθούμε  για το τι Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, θέλουμε σήμερα: που να έχουν ουσιαστικό ρόλο αποφασιστικό και διεκδικητικό που να απαιτούν μέτρα πρόληψης και να παλεύουν για πραγματική βελτίωση των συνθηκών εργασίας στους χώρους δουλειάς.
Δεν θέλουμε ΕΥΑΕ που να σιωπούν, να συνεργούν ή να «διευκολύνουν» την εργοδοσία χρησιμοποιώντας το ρόλο τους, ως προπαγανδιστές της «εργασιακής ειρήνης» της παθητικής συναίνεσης των εργαζομένων. Γιατί είναι στελέχη εκείνων των παρατάξεων που έχουν με τη στάση τους αποδείξει ότι σε κρίσιμες στιγμές για τους εργαζόμενους (βλ.ΣΣΕ-εθελούσιες-κλπ.) έχουν ταχθεί «υπέρ της μείωσης του εργασιακού κόστους» για τον εργοδότη.
Συνολικά όλοι αυτοί είναι επικίνδυνοι για τα εργατικά δικαιώματα, είναι επιζήμιοι και στις ΕΥΑΕ.
Ο καθένας έχει δώσει τις εξετάσεις του και με τη στάση του και με τη δράση του. Οι υποψήφιοι που στηρίζει η ΕΣΚ, συνολικά οι δυνάμεις της ΕΣΚ και στο πεδίο των ΕΥΑΕ ξεχώρισαν θετικά. Δεν συμβιβαστήκαμε και δεν σιωπήσαμε σε κανένα εργατικό ατύχημα – δεν κουκουλώσαμε κανένα ζήτημα που σχετίζονταν με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Ο στόχος μας ήταν διαφορετικός και μακριά, από μια τυπική- γραφειοκρατική ΕΥΑΕ, συμβουλευτικό όργανο του εργοδότη.
Σήμερα είναι αναγκαιότητα όσο ποτέ να αλλάξουν τα πράγματα στο κίνημα και στις ΕΥΑΕ. Πρέπει να πάρει τέλος ο συμβιβασμός και τα γλυκανάλατα νανουρίσματα περί ταξικής συνεργασίας και εργασιακής ειρήνης όσο διαιωνίζεται η εκμετάλλευση. Εμείς δεν «χρησιμοποιούμε» ούτε «παίζουμε» με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, τα πράγματα θα χειροτερέψουν στο επόμενο διάστημα γιατί παραμένουν και θα προστεθούν και νέα αντεργατικά μέτρα με το «κλείσιμο της αξιολόγησης» και της όποιας ρύθμισης του κρατικού χρέους.
Η ΕΣΚ σας καλεί να πάρετε μαζικά μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας επιλέγοντας αυτούς τους εργαζόμενους που θέλουν και μπορούν να πάνε κόντρα με την εργοδοσία και τα συμφέροντά της. Να στηρίξετε με την ψήφο σας αγωνιστές που είναι σε κάθε χώρο δουλειάς και να ακυρώσετε στην πράξη το κλίμα των μειωμένων απαιτήσεων και της υποτίμησης  των ζητημάτων της υγείας μας  και ασφάλειας  μας που καλλιεργείται χρόνια τώρα συντονισμένα από εργοδοσία και εργοδοτικούς - κυβερνητικούς συνδικαλιστές.
Η ΕΣΚ σας καλεί να ψηφίσετε τους συναδέλφους που μπορούν να σταθούν όρθιοι, στο ύψος των απαιτήσεων και αναγκών προστασίας της ζωής και της σωματικής μας ακεραιότητας ώστε να διεκδικήσουμε συλλογικά- αγωνιστικά κάνοντας δική μας υπόθεση, την Υγεία και την Ασφάλεια στον όμιλο ΟΤΕ :
1.ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ & ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ


2.ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ3.ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ  ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ με δυνατότητα άμεσης παροχής βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης, μέχρι τη διακομιδή στο νοσοκομείο (όταν ΚΑΙ όποτε υπάρξει ανάγκη).


4.ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε όλους τους τομείς του ομίλου, με άμεση συμμετοχή των Ε.Υ.Α.Ε., των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των εργαζομένων σε μαζικούς εργασιακούς χώρους

5.ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ - ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ - ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ (ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΑΠΟ ΣΥΣΚΕΥΕΣ, ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΚΟΗΣ ΩΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΥΛΙΚΑ κλπ.) 

6.ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ, ΤΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.

Να μπει Τέλος… ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Η ζωή και η υγεία, η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων στον όμιλο είναι προτεραιότητά μας!!!

Επισκέπτες