Το σχέδιο ΣΣΕ της ΕΣΚ - ΟΤΕ

27 Μαρ 2017

Για την 37η Συνέλευση Αντιπροσώπων της ΠΕΤ-ΟΤΕ

Για να κατεβάσετε την ανακοίνωση πατήστε εδώ
Το διήμερο 18-19 Μάρτη έγινε στο Παραθεριστικό κέντρο της Τέμενης η 37η Συνέλευση Αντιπροσώπων της ΠΕΤ – ΟΤΕ. Το σημαντικότερο που προέκυψε από τη συνέλευση ήταν η ανάδειξη των προθέσεων της διοίκησης του σωματείου και της πλειοψηφίας της ΟΜΕ ενόψει της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το πρώτο σύνθημα στο πανό που ουσιαστικά ορίζει και το πλαίσιο διεκδίκησης ήταν «ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΣΕ ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ». Η αβίαστη ερώτηση τι σημαίνει ΣΣΕ με θετικό πρόσημο δεν απαντήθηκε, ωστόσο τοποθετεί τον πήχη τόσο χαμηλά που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.
Η ΕΣΚ-ΟΤΕ, λαμβάνοντας υπόψη της, τις ανάγκες των εργαζόμενων, τις απώλειες που είχαμε μέσα στην κρίση και της δυσκολίας που αντιμετωπίζουμε τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και από την ακραία εντατικοποίηση κατέθεσε την ολοκληρωμένη πρότασή της σχετικά με το διεκδικητικό πλαίσιο για τη νέα ΣΣΕ. Οι άξονες της πρότασής μας είναι:

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ Σ.Σ.Ε ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ  που να προβλέπει:
·                     Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας
·                     Μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, 7ωρο – 5νθημερο – 35ωρο
·                     Μισθολογικά κλιμάκια στα επίπεδα που ήταν πριν τις μειώσεις (ΣΣΕ 2011) ως βάση διαπραγμάτευσης με αίτημα τις πραγματικές αυξήσεις και την αναπλήρωση των απωλειών που είχαμε στα 6 χρόνια κερδοφορίας του Ομίλου ΟΤΕ
·                     Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων που υπογράφονται στις θυγατρικές (πχ E-value). Ένταξη όλων των εργαζομένων σε μια ενιαία ΣΣΕ
·                     Άμεσες προσλήψεις προσωπικού


Ακόμα, αναδείξαμε το γεγονός ότι στο πρόγραμμα δράσης του σωματείου δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση να νομοθετήσει το επόμενο διάστημα, στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης του 3ου μνημονίου, και στο τι θα πρέπει να κάνουμε ως σωματείο αφενός για να οργανώσουμε τον αγώνα των συναδέλφων απέναντι σε αυτά τα μέτρα αφετέρου για να συστρατευθούμε με τους συνδικαλιστικούς φορείς που ήδη έχουν ριχθεί στη μάχη να μην περάσουν τα μέτρα αυτά που μας αφορούν όλους και θα επηρεάσουν άμεσα τη ζωή μας. Μας αφορούν γιατί:

Α) Η μείωση του αφορολόγητου θα μειώσει άμεσα τους μισθούς ακόμα και όσων αμείβονται με  500€ το μήνα.
Β) Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων θεσμοθετείται για να μπορεί να αξιοποιηθεί από τις μεγάλες εταιρίες όπως ο ΟΤΕ.
Γ) Ο νέος συνδικαλιστικός νόμος θέλει να περιορίσει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες με στόχο να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς θέτοντας εμπόδια ακόμα και στο δικαίωμα των σωματείων να προκηρύσσουν απεργία.

Στις τοποθετήσεις μας οι σύνεδροι της ΕΣΚ – ΟΤΕ αναδείξαμε:

  • Τα ζητήματα που προκύπτουν από το Consolidation και την αναβάθμιση των εργολάβων.
  • Τη συμφωνία του ΟΤΕ με τους άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για το Vectoring και την υποκρισία της διοίκησης του ΟΤΕ και της ΟΜΕ που με πρόσχημα το vectoring τρομοκρατούν τους εργαζόμενους επιδιώκοντας να τους εμπλέξουν στον ανταγωνισμό των μονοπωλίων τη στιγμή που οι διοικήσεις OTE, Vodafone και Wind έχουν συμφωνήσει τόσο στο τελικό σχέδιο του Vectoring Rollout όσο και στο ότι αυτό θα γίνει από εργολάβους. 
  • Τις συνέπειες της εντατικοποίησης, της έλλειψης προσωπικού που σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας οδηγούν στα συνεχή τα εργατικά ατυχήματα.
  • Τα προβλήματα που προέκυψαν από τις ΓΣ των Τοπικών Διοικουσών όπως τα εμπόδια που μπαίνουν στη συμμετοχή των εργαζόμενων από πλευράς προϊσταμένων και την ανάγκη ειδικά στα νησιά οι εργαζόμενοι να δικαιούνται μια μέρα άδειας.
  • Το κίνδυνο οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων εκτός από τη φτώχεια στην οποία ήδη μας έχουν καταδικάσει να μας οδηγήσουν και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Μελανό σημείο της ΣΑ αποτέλεσε η συμπεριφορά της ΔΑΚΕ και του προεδρεύοντος της συνέλευσης κατά τη διάρκεια της διαδικασία έγκρισης ή απόρριψης των ψηφισμάτων που κατέθεσαν οι αντιπρόσωποι. Λειτουργώντας με ιδιοκτησιακή λογική οι αντιπρόσωποι της ΔΑΚΕ και ο προεδρεύων, για τα ψηφίσματα με τα οποία διαφωνούσαν αρνούνταν να γίνει καταμέτρηση θεωρώντας, αυθαίρετα, ότι αυτά καταψηφίστηκαν. Επίσης, καταγγέλλουμε τις ρατσιστικές άναρθρες κραυγές που ακούστηκαν από κάποιους αντιπροσώπους κατά την ανάγνωση του ψηφίσματος που κατέθεσε η ΕΣΚ – ΟΤΕ για το προσφυγικό ζήτημα και τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Οι ρατσιστές δεν έχουν θέση σε σωματεία εργαζομένων.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τη Συνέλευση ήταν το ζήτημα της συγχώνευσης της ΠΕΤ – ΟΤΕ με το σωματείο των εργαζόμενων στην Cosmote. Η ΕΣΚ – ΟΤΕ επαναδιατύπωσε την πάγια πρότασή της η διαδικασία της ανασύνταξης του Συνδικαλιστικού Κινήματος στον ΟΤΕ να μην σταματήσει στη συγχώνευση της ΠΕΤ – ΟΤΕ με το σύλλογο εργαζόμενων της Cosmote αλλά να προχωρήσει και με τα υπόλοιπα σωματεία του ομίλου ώστε να δημιουργηθεί ένα σωματείο στον όμιλο και να μετατραπεί η ομοσπονδία σε κλαδική.
Στο κεντρικό ψήφισμα που καταθέσαμε και το οποίο καταψηφίσθηκε, συμπεριλάβαμε τις προτάσεις μας για το διεκδικητικό πλαίσιο της νέας ΣΣΕ, για τη δημιουργία ενός σωματείου στον όμιλο, για τη μετατροπή της ομοσπονδίας σε κλαδική και για την οργάνωση του αγώνα κόντρα στα νέα μέτρα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση. Επίσης, μέσω του ψηφίσματος καλέσαμε την πλειοψηφία του σωματείου να πάρει απόφαση συστράτευσης με τους 550 συνδικαλιστικούς φορείς που από τον Οκτώβρη του 2016 δίνουν τη μάχη της κατάργησης των αντεργατικών νόμων των μνημονίων και της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των ΣΣΕ. Μια μάχη που δίνεται με στόχευση την αναπλήρωση των απωλειών που είχαμε όλοι οι εργαζόμενοι μέσα στην κρίση. Μια μάχη που η ηγεσία της ΠΕΤ – ΟΤΕ, όπως και των υπολοίπων σωματείων στον όμιλο, αρνείται να δώσει επιλέγοντας το ρόλο του θεατή.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
επειδή οι εξελίξεις εντός κι εκτός ΟΤΕ είναι ιδιαίτερα κρίσιμες απαιτούν την παρέμβαση των εργαζόμενων για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε τους αντεργατικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης κι εργοδοσίας αλλά και των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος στον ΟΤΕ που λειτουργώντας στη λογική του ταξικής συνεργασίας και του συμβιβασμού στρώνουν το χαλί στο περαιτέρω τσάκισμα μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας.
Ø Να διεκδικήσουμε την αναπλήρωση των απωλειών που είχαμε στην κρίση με μια ενιαία ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ με βάση τα μισθολογικά κλιμάκια του 2011
Ø Να μην περάσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης
Ø Να απαντήσουμε με Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία


Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια που οργανώνουν τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ την Παρασκευή στις 07/04 την ώρα που θα συνεδριάζει το Eurogroup

Επισκέπτες